2022. július 15., péntek 05:30

Turbános Tornádó

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Mióta én is átléptem a 60-at, egyre többször hallom a kortársaimtól, hogy "öreg vagyok én már ehhez". Bevallom, az én fejemen is átsuhannak olyan korlátozó gondolatok, amelyekben az életkorom főszereplő. Néha előfordul, hogy olyan érzésem van, már helyrehozhatatlanul lemaradtam valamiről, vagy hogy épp túlkoros vagyok már ahhoz, hogy valami újat kipróbáljak. 

Úgy gondolom, lassan ideje leszámolni ezekkel a gondolatokkal. Nem csak az egyén, hanem a társadalom szintjén is. Ahogy az életkor egyre hosszabb, elengedhetetlen, hogy megváltoztassuk azt a képet, amelyet az dősekről, mint sommás ítétet dédelgetük. 

Épp ezért mindig szívesen olvasok olyan történeteket, amelyek későn induló karrierekről, szépkorúak sikereiről számolnak be.  

Itt a blogon is időről időre olvashatsz ilyen történeteket, ma is egy ilyent hoztam. 

Fauja Singh 1911. április 1-jén született Beas Pindben, Jalandharban, Pandzsábban, Indiában, 4 gyermek közül a legfiatalabbként.

Gyerekkorában vékonyak és gyengék voltak a lábai, és alig tudott nagy távolságokat megtenni. Fiatalon futott, de fiatalon feladta.

Singh farmerként dolgozott Punjabban, de fia halála után 1992-ben Nagy-Britanniába költözött másik fiához. Ekkor kezdett újra futni.

Singh 2000-ben, 89 évesen futotta első versenyét, a londoni maratont. Edzője szerint könnyedén futott le akár 20 kilométert is, és szeretett volna lefutni egy maratont, mert azt gondolta, hogy az csak 26 kilométer, nem pedig 42 kilométer. Ezt követően kezdett el komolyan edzeni.

93 évesen Singh teljesített egy újabb maratont.

A Turbános Tornádó nevet azét kapta, mert mindig turbánban idula versenyeken. 

100 évesen Torontóban (Ontario, Kanada). egy nap alatt öt világrekordot állított fel korosztályában. Néhány eseménynek nem volt korábbi rekordja, mivel 100 év felettiek nem próbálták meg teljesíteni. Egyes rekordjai jelentősen meghaladják az M95-ös korosztályban jegyzett világrekordot.

Három nappal később, 2011. október 16-án Singh lett az első 100 éves férfi, aki célba ért egy maratonfutáson, teljesítve a Torontói Maratont.

2012 júliusában Singh vitte az olimpiai fáklyát.

2013. február 24-én, öt héttel 102. születésnapja előtt részt vett a hongkongi maratonon, és utána visszavonult a versenyzéstől. A hongkongi maraton 10 kilométeres távját teljesítette.

Most 111 éves, és aktívan sétál napi 10 km-eket.

Fizikai erőnlétét és hosszú élettartamát a dohányzás és az alkohol mellőzésének, valamint az egyszerű vegetáriánus étrend követésének, pozitív életszemléleténak tulajdonítja.

Eletfilozófiáját szívesen és örömmel osztja meg. 

 Ha máskor is szeretnél inspiráló történeteket olvasni, kattints a lila gombra, és kérd a heti blogértesítőt! 

Megjelent: 338 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 16., szombat 21:58
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-07-16 11:36
Ez szuper!! Akkor nem vagyok elkésve. Egyszer még én is fogok újra futni!! Ha 100 évesen, akkor 100 évesen!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-07-17 19:23
Csak gratulálni tudok ennek az embernek!! Jó példa arra, hogy nincs lehetetlen, még idősebb korben sem!! Mondjuk, én futás helyett, és végtelen táncversenyre neveznék be 100 évesen...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-07-20 16:54
Ilyen inspiráló emberekre van szüksége a világnak! A turbános úrnak pedig gratulálok! Ô az élô példa arra, hogy soha semmi nem késô…akárhány évesek is vagyunk!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-08-16 15:54
Aztaaa, nem semmi!! És hogy azóta is él és virul, nagyon jó!! Köszönöm, hogy megosztottad. Még időben vagyok akkor, hogy újraélesszem az izmaimat a sportoláshoz.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek