2022. július 17., vasárnap 22:39

Hosszabbítsd meg az életed!

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Valószínűleg semmi újat nem mondok azzal, hogy Magyarország népessége évről évre fogy. 

A folyamatnak két módon lehetne gátat vetni: 

  • növelni a születések számát
  • csökkenteni a halálozást. 

Az első általában mindenkinek eszébe jut.

Az épp hatalmon lévő kormányok folyamatosan ösztönzik a gyerekvállalási, illetve a több gyerek vállalási kedvet. Néha szélsőséges eszközöktől sem riadnak vissza. De a születésszám növekedésnek van egy természetes korlátja, amit semmiféle eszközzel nem lehet feljebb tornázni.

A halálozások csökkentése, mint népességszám növelő eszköz sokkal ritkábban kerül szóba. Pedig vannak ebben tartalékok. A magyar lakosság körében az úgynevezett korai, vagy más néven idő előtti halálozások aránya a 18 - 65 év közöttiek körében két és félszer akkora, mint Nyugat Európában. 

Korainak, idő előttinek a halálozások azon részét nevezzük, amely megelőzhető, elkerülhető lett volna az orvostudomány mai eredményei mellett, azok megfelelő alkalmazásával.

Alapvetően két csoportra osztható:

  • „Kezelhető halálozás”: az olyan halálozás tartozik ide, ami megfelelő gyógykezeléssel elkerülhető.
  • „Megelőzhető halálozás”: az olyan típusú halálozás, amely megfelelő prevencióval lenne elkerülhető.

A megelőzhető okok listáján szerepelnek olyan betegségek, amelyek elsősorban az életmód bizonyos elemeire reagálnak (mint például a tüdőrákos halálozás).

A kezelhető okok listája az életmóddal kevéssé összefüggő, de orvostechnológiailag kezelhető okokat összegzi (ezek jellegzetes példája a vakbélgyulladás).

Az OECD és az Európai Unió közös kiadványából kiderül, hogy bár mindkét kategóriában csökkent a halálozások száma, a megelőzhető halálozás 2018-ban az egész Európai Unióban nálunk volt a legmagasabb, a kezelhető halálozás pedig csak négy országban (Romániában, Bulgáriában, Lettországban és Litvániában) volt nagyobb, mint nálunk.

Azaz Magyarország mindkét kategóriában rosszul teljesít, ami több területen is problémát jelez.

A 2018 - 2022 közötti időszak valószínűleg nem változtatott érdemben ezen a helyzeten.

Mit is jelentenek hétköznapi nyelven ezek az eredmények?

A „megelőzhető” halálozás jórészt az egészségtelen életmóddal, a szűrővizsgálatok elhanyagolásával vagy elérhetetlenségével függ össze. Vagyis túlnyomó részt az egyén személyes döntéseinek következménye, és csak kevéssé okolható az ellátórendszer működése.

A „kezelhető” halálozás pedig az egészségügyi rendszer állapotáról állít ki bizonyítványt. Ide ugyanis azok a halálokok tartoznak, ami elkerülhető lett volna, ha a beteg időben megkapja a megfelelő kezelést. A szűrővizsgálatok elérhetősége, és azokon való részvételi hajlandóság természetesen itt is fontos szerepet játszik.

A G7 gazdasági portálon megjelent elemzés szerint az elmúlt 20 évben 1 000 000, azaz egymillió magyar halála lett volna elkerülhető.

Elkerülhető halálozás számok

Milyen következtetést vonhatunk le ezekből az adatokból?

A legfontosabb, hogy saját egészségéért mindenki önmaga felelős. Az, hogy egészséges maradj, nem az orvos dolga. Az orvos dolga az, hogy ha beteg vagy, lehetőleg meggyógyítson.

Mit tehetsz azért, hogy egészséges maradj?

Először: képezd magad!

Tanuld meg, hogy működik a tested!

Tanuld meg, hogy függ össze az étkezés, a gondolkodás, az alvás, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, a megfelelő mennyiségű mozgás és még sok-sok tényező az egészségeddel!

Tanuld meg, hogy változik a tested működése az idő múlásával.

Tanuld meg, hogy különböző életkorban, különböző terhelés alatt milyen módon támogathatod a tested-lelked harmonikus, stabil működését.

Ma már az interneten számtalan felvilágosító előadás, blog, újságcikk érhető el akár ingyenes is.

Vezérelved Seneca bölcsessége legyen: „Még mindig jobb feleslegeset tudni, mint semmit.”

Másodszor: változtass!

A tanultak fényében vizsgáld felül a jelenlegi szokásaidat. Nézd meg, hogy a mindennapi rutinod az egészséged megőrzését szolgálja, vagy épp ellenkezőleg?

Ahol kell, változtass!

Ugyanis a mindennapi szokásaid, mondhatnám, a mindennapi választásaid határozzák meg, milyen minőségű lesz az életed.

Ezt a felelősséget nem háríthatod át senki másra.

Harmadszor: add meg a testednek a szükséges támogatást!

Sajnos az egészséges étkezés, a megfelelő mozgás, és a pozitív hozzáállás nem elég.

Hogy miért?

Mert a nap 24 órájában a szervezetedet károsító hatások tömegének vagy kitéve.

Ezeknek a kihívásoknak a leküzdéséhez a testednek támogatásra van szüksége. Olyan támogatásra, amely mögött tudományos bizonyítékok állnak.

Kérd a Kezdőlap "Egészséges hosszú élet" blokkjában a videót, és ismerkedj meg egy komplett, tudományos bizonyítékokon alapuló módszerrel, ami már több mint 90 éves.

Megjelent: 408 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 18., hétfő 19:34
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Turbános Tornádó Longevity - Fizikai síkon »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-07-18 10:21
Ezt pontosan így tettem! Amikor rájöttem, hogy az orvosnak esze ágában sincs semmi olyasmit mondani, javasolni, amitől meggyógyulok, vagy legalább javul az állapotom, a magam kezébe vettem a dolgokat, s elkezdtem "tanulni". Utánajártam, hogy mi miért alakult ki és hogyan lehet visszafordítani, de csakis természetes úton, természetes módszerekkel, készítményekkel. S elkezdődött a javulás, amint alkalmaztam is ezeket. S végül rátaláltam arra a táplálékkiegészítő termékcsaládra, ami nem csak még tovább javított, hanem életem végéig garancia a jó egészségre, megfelelő mentális, szellemi, fizikai erőnlétre. Így lett kerek a történet. Ez a 40 perces videó a TE életedet is gyökeresen megváltoztathatja, s csakis pozitív irányba!! Ne várd meg, míg minden mindegy alapon látsz neki, sokkal jobb, ha megelőzésként gondolsz rá!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 20:27
Köszönöm.
Én azért kezdtem el foglalkozni ezzel a kérdéssel, mert el akartam kerülni, hogy állandó jelleggel gyógyszert kelljen szednem. Nem volt semmi bajom, és szerettem volna, ha ez így is marad.
Ennek kicsivel több, mint 20 éve.
Azóta sem kell gyógyszert szednem.
63 évesen bírom a tempót a két és fél, valamint a 3 és fél éves unokáimmal.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-07-20 16:47
Mivel már hat éves koromban átestem egy nagyon súlyos betegségen, és voltak problémáim amik végig kisérték az életem további részét, valamint a családomban elôfordult más betegségek is arra ösztökéltek, hogy én nem szatyornyi gyógyszerekkel akarom leélni az életemet. Meggyógyitani pedig soha nem fognak. Olvastam, kerestem, tanultam és végül rátaláltam erre a táplálékkiegészitô családra, ami gyökeresen megváltoztatta az életemet. Fájdalom nélkül, energikusabban, egészsegesebben és fiatalabban élem az életem. A te életedet is megváltoztathatja igen pozitiv irányba, adj esélyt az egészségnek, ne várd meg mig komoly problémáid lesznek!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 20:28
Köszönöm. A te történeted csodálattal tölt el.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-07-30 16:59
Nagyon jó írás, köszönöm. A baj ott ( IS ) van, hogy sokan még mindig elhiszik a háziorvosnak, hogy élete végéig az a megoldás, hogy valami bogyót kell szednie! Innentől a beteg már utána sem néz, van-e más megoldás,- hiszen az orvos megmondta! Én apróbb gondjaimmal igyekeztem kihagyni az orvost. Mindent megteszek, hogy ez így is maradjon.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 20:30
Én azt gondolom, hogy a baj egy lépéssel előbb van. Amikor azt gondoljuk, hogy az egészségünkről gondoskodni valaki más dolga. Ebből már következik, hogy akire rábíztuk magunkat, annak a tanácsait, útmutatását nem kérdőjelezzük meg.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-08-16 16:01
Jó sok az az 1 millió ember, akiknek a halála megelőzhető lett volna az elmúlt 20 évben!!
Igen, nekünk kell tenni, odafigyelni az egészségünkre, nem az orvosnak, egyetértek.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 20:32
Különösen azért sok, mert ennek jó része 18-65 év közötti. Akik munka és gyakran a gyerekvállalás szempontjából is aktív korban vannak.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek