2022. augusztus 19., péntek 00:48

TÉNÉ - reggelik

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Ezzel alapozzuk meg a napot, felkészítjük a testünket az egésznapos igénybevételre.

Amikor valaki életmódot vált, áttér egy másfajta étrendre, sarkalatos kérdés a reggeli. Sok diéta, fogyókúra itt bukik meg.

A reggeli kiválasztásánál, ahogy minden másnál is, a szokásaink rabjai vagyunk. El sem tudjuk képzelni, hogy mit ehetnénk, ahelyett, amit megszoktunk.

A következőkben megmutatom, hogyan tudod lecserélni a megszokott reggelidet, hogy a nap legfontosabb étkezése megfeleljen a teljes értékű növényi étrend szabályainak.

Általában az elfogyasztott reggelik besorolhatók néhány típusba, és a legtöbb ember maximum 2 félét választ rendszeresen.

  • útközben bekapok valamit
  • müzli, gabonapehely tejjel vagy joghurttal
  • tojásos reggeli /rántotta, tükörtojás, főtt tojás, bundáskenyér/
  • szendvics – kenyér valamilyen felvágottal és sajttal, jó esetben valamilyen zöldséggel
  • tejes reggeli – tejbegríz, joghurt, kakaó

Fontos, hogy amennyire lehet, az új, egészséges ételeink hasonlítsanak a régire. A külvilágról az érzékszerveinken keresztül szerezzük az információt. A megszokott látvány, a megszokott illatok és ízek nyugalmat és biztonságot adnak. Még akkor is, ha ez nem tudatosul.

Útközben bekapok valamit

Vannak. akik otthon csak felhörpintenek egy kávét, és útközben vesznek valamit egy pékségben.

Ez nem túl jó megoldás, és egy vegán étrend esetén szóba sem jöhet. Ha ebbe a csoportba tartozol, mindenképp valamilyen másik alternatívát kell találnod. Minél előbb, annál jobb. Ez a létező legegészségtelenebb módja annak, ahogy a napot indíthatod.

Éjszaka normális esetben 6-8 órát alszunk. Amikor felkelünk, a szervezetünknek folyadékra van szüksége, nem vízhajtóra, hiszen egy dehidratált állapotban van.

Kávé helyett sokkal jobb ötlet citromos vízzel, koffeinmentes gyümölcs vagy gyógyteával kezdeni a napot. Nem azt mondom, hogy hagyd el egészen a kávét, de semmi esetre sem az legyen az első folyadék reggel.

Az útközben vett, szemre tetszetős, csábító illatú péksütemény szinte semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaz, ami energiával töltené fel a szervezetedet. Annál több felesleges zsírt, gyorsan felszívódó finomított szénhidrátot, és a jó ég tudja még milyen egyéb összetevőket. Ráadásul a legtöbb tartalmaz vajat / tejet / tejport / túrót és tojást.

Amennyiben ragaszkodsz a péksütis reggelidhez, a TÉNÉ szabályrendszerébe illeszkedően neked kell azokat elkészíteni. Találsz recepteket az interneten. Esetleg keress egy gluténmentes pékséget, ahol többnyire olyan liszteket használnak, ami illeszkedik a TÉNÉ-hez. De még ott is kiderülhet, hogy valamilyen összetevő a TÉNÉ szempontjából nem ok. Ez nekem annyira macerás, hogy inkább teljesen lemondtam mindenfajta péksütiről.

Müzli, gabonapehely tejjel vagy joghurttal

Vannak, akik müzlit, gabonapelyhet reggeliznek tejjel vagy joghurttal. A müzli valamivel jobb választás, mint a gabonapehely, de csak akkor, ha nem a boltban készen kapható müzliket választod, hanem te állítod össze magvakból és aszalt vagy friss gyümölcsökből. Máskülönben könnyen bedőlhetsz a csomagolásnak vagy az ízesítésnek, és tetemes mennyiségű rejtett cukrot, zsírt vihetsz be az egészséges reggeliddel.

A müzlis reggelit a legkönnyebb átalakítani úgy, hogy a TÉNÉ szabályainak megfeleljen.

Készíthetsz pl. áztatott zabkását. Ez egészen olyan lesz, mint amit korábban megszoktál. Cukrozatlan zabpelyhet, egy marék aszalt gyümölcsöt, durvára darabolt diót / mandulát / mogyorót / durvára őrölt napraforgó magot tegyél egy jól zárható edénybe, és öntsd fel cukrozatlan növényi tejjel. Egy éjszakára tedd a hűtőbe, és reggel már kész is a finom zabkása. Adhatsz hozzá friss vagy fagyasztott pirosbogyós gyümölcsöket.

Összeállíthatsz bármilyen müzlit otthon és leöntheted cukrozatlan növényi tejjel.

A boltban kapható csokis, fahéjas stb. gabonapelyheket, az előre elkészített adagonként csomagolt zabkását viszont hagyd a boltban a polcon.

Tojásos reggelik

A fehérjében gazdag reggelik nagyon jól indítják a napot. Kutatások bizonyítják, hogy akik fehérjedús étkezéssel indítják a napot, később a többi étkezésnél kisebb adagokkal is beérik és jóllaknak.

A rántottát viszonylag könnyű kiváltani csicseriborsólisztből készült alternatívájával. Bár sem az íze, sem az állaga nem lesz tökéletesen azonos a tojásrántottával. Nem igényel különösebb előkészületeket, tényleg pillanatok alatt készen van. A feketesó gondoskodik a tojásos ízről és illatról, a sörélesztőpehely pedig a sajtos ízről. Mindkét oldalát meg kell sütni, mint a palacsintát. Gazdagíthatod hagymával, paprikával, apróra vágott cukkinivel. Akkor lesz TÉNÉ, ha hozzáadott zsiradék nélkül készíted.

Szendvicses reggeli

Széles körben elterjedt, megszokott reggeli. Gyorsan kész van, csak rá kell kenni a kenyérre a vajat, és rátenni egy szelet szalámit vagy sonkát, valamint sajtot. Mivel rengeteg féle felvágottat és sajtot lehet kapni, a változatosság illúzióját adja.

Ennek a helyettesítése okozza talán a legtöbb fejtörést.

A kenyeret lecserélni teljes kiőrlésű gabonából készültre, nem túl nagy kihívás. Az igazi kérdés, hogy mit tegyünk rá?

Készíthetsz szendvicskrémet szinte bármiből. Főtt csicseriborsóból, fehér vagy vörös babból, lencséből, padlizsánból, cukkiniből, céklából. Mindegyik jól tűri a fűszerezést. Számtalan receptet találsz az interneten, de kísérletezd ki bátran a saját ízvilágodat. Tudod, akkor lesz TÉNÉ, ha nem adsz hozzá olajat. A szendvicskrémmel megkent kenyerek mellé bőségesen fogyassz nyers vagy fermentált zöldségeket: paprikát, paradicsomot, retket, uborkát, cukkinit, zöld leveles zöldségeket /fejes saláta, jégsaláta, madársaláta, bébispenót, rukkola/.

Tejes reggelik

A tejbegríz, egy pohár kakaó, egy joghurt vagy kefir is gyorsan elkészíthető, vagy épp előkapható a hűtőből, nincs vele sok macera.

A tejbegríznek jó alternatívája a cukrozatlan növényi tejben főzött zabkása. Ugyanúgy adhatsz hozzá aszalt, friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, mint az áztatott változatnál. A tetejét megszórhatod őrölt fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóval. Én néha sósan készítem el, és összedobok hozzá egy zöldsalátát.

A kakaót is nyugodtan elkészítheted cukrozatlan növényi tejjel, cukrozatlan kakaóval és természetes édesítőszerrel.

A joghurtnak kiváló alternatívája a chiamag puding. Előre elkészíthető, és csak elő kell venni a hűtőből.

Mi az, amit még beilleszthetsz a reggelidbe?

Frissen facsart zöldség és gyümölcslevek, zöldturmix (1-2 marék zöld leveles saláta vízzel, 1 db kivivel vagy 1-2 gerezd almával összeturmixolva), cukrozatlan növényi tejjel készült gyümölcsturmix, különféle csírák.

Láthatod, hogy rengeteg változata van az egészséges reggelinek. A tapasztalatom az, hogy ebből a választékból is 1 vagy 2 lesz a mindennapjaid része. Pedig érdemes kísérletezni. A tested meghálálja, ha sokféle tápanyaggal kényezteted.

A következő alkalommal egy másik sarkalatos témát, a vacsorát járjuk körbe. Kérd a blogértesítőt, hogy ne maradj le róla.

Kérdésed van? Tedd fel a hozzászólásoknál, és ahogy lehet válaszolok.

Megjelent: 1132 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. augusztus 19., péntek 07:47
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Hátrányból előny Memóriád védelmében »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-08-19 07:43
Köszönöm a szuper ötleteket! Én csicseriborsó krémet csináltam eddig, az nagyon bejött, s ráadásul nagyon gyorsan el is készíthető.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-19 07:51
Szívesen az ötleteket.
Valóban nem tart sokáig elkészíteni ezeket a krémeket. Eddig a padlizsánt kerültem, mert nekem túl macerás a sütőben elősütés. De tegnap találtam egy csak serpenyőben, nagyon gyorsan elkészíthető receptet. Igaz, nem TÉNÉ, mert kell hozzá egy kevés olaj. Cserébe nagyon finom.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Erika Baki-Nagy 2022-08-19 11:20
Egyetértek. Mindegyik említett reggelit próbáltam már. Nekem egy pohár vízzel kezdődik a napom. Másfél éve beruháztam egy levesfőzőre (legolcsóbb típus), azóta napi szinten többször dolgozik. Abban készítem a rizstejem és a rengeteg levest is. Ugyanis nem csak ebédhez, de a reggelimhez is hozzátartozik. Bekészítem, s amíg elkészülök a fürdőben, vagy megetetem a szőrös gyerekeket, addig a leves is elkészül :)
Így nagyon sok leveles vagy keresztesviràgú zöldséget fogyasztok.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-08-19 12:44
Nagyon tetszenek, eddig jó ez az étrend, kíváncsian várom a folytatást!! Köszönöm!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 19:01
Köszönöm a visszajelzést.
Lesz még folytatás, mert úgy tűnik, ez egy sokakat érdeklő téma.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-08-20 15:34
Köszönöm a jó ötleteket, nagyon tetszenek. Ki fogomnpróbálni.
Padlizsán és tojáskrémet szoktam készíteni.
Várom a folytatást!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 19:06
Köszönöm a visszajelzést.
A tojáskrém nem vegán, de létezik vegán változata is.
Ahogy a legtöbb megszokott és kedvelt ételt el lehet készíteni úgy is, hogy megfeleljen a teljes értékű növényi étrend szabályrendszerének.
Azért ezzel óvatosan érdemes bánni, mert sem az íze, sem az állaga, sem a kinézete nem lesz tökéletesen olyan, mint az eredeti. Az agyunk így becsapva érezheti magát, és gyakran ezért elutasítja, mert nem azt kapja, amit várt.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-09-04 14:03
A padlizsánt én fóliában, gázlángon szoktam sütni. Kicsit "füstös" íze lesz, ami nagyon nyerő nálunk.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-09-04 20:13
Kevés zöldség van, amit nem szeretek, de a padlizsán vezet. Valószínűleg az az oka, hogy nem tudom rendesen elkészíteni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek