2022. augusztus 24., szerda 01:27

Amennyinek érzed magad

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Bizonyára te is hallottad már a mondást: Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát.

Ellen Langer a Harvard egyetem pszichológus professzora. Meggyőződése, hogy a test és a lélek egységet alkot, nem választható szét egymástól. Az első kutatás, amit ezzel kapcsolatban végzett, az „Óramutató járásával ellenkezően” tanulmány volt.

Idős, a 80-as éveik végén járó embereket költöztettek fiatalabb énjüket idéző környezetbe. 20 évvel korábbi stílusban és tárgyakkal berendezett villában helyezték el őket, ahol akkori rádió és tv műsorok szóltak, az újságokat a 20 évvel azelőttieknek megfelelő tartalommal töltötték meg. A szobában nem volt tükör, csak 20 évvel korábbi fotójuk, és olyan témákat vitattak meg, amelyek 20 évvel azelőtt történtek.

Mindössze 5 nap után a kutatók azt tapasztalták, hogy az idősek látása, a hallása, a memóriája javult, és még fiatalabbnak is néztek ki – mindezt azáltal, hogy „fejben” egy fiatalabb helyre kerültek.

Bizonyítást nyert, hogy bizonyos keretek közt annyi idősek vagyunk, amennyinek érezzük magunkat.

Ez az eredmény felveti a kérdést: vajon abban a folyamatban, amit ma öregedésnek ismerünk, és természetes folyamatnak tartjuk, mennyi a biológiai törvényszerűség, és mennyi a gondolkodásmód?

A nyugati társadalmakban az öregség a betegség és a leépülés szinonimája lett.

De tényleg pusztán az évek száma a felelős a kialakult állapotokért?

Sok kutató kételkedik ebben. Egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a negatív változások sokkal inkább az életmóddal, mint az életkorral magyarázhatók.

Az átlagember az iskolai testnevelésórán sportolt utoljára. Egyre kisebb azok aránya, akik nehéz fizikai munkát végeznek. Az autó, a tömegközlekedés mentesít a gyaloglástól, a helyváltoztatással kapcsolatos erőfeszítéstől.

Az ételeinkért nem magunk dolgozunk meg. Az egy dolog, hogy nem magunk termeljük, de sokan már arra a minimális erőfeszítésre sem hajlandók, hogy saját maguk készítsék el. Fogalmunk nincs róla, mit is eszünk valójában. Egész generációk szoktak le a vízivásról, és szoktak rá olyan italokra, amelyek szó szerint kiszárítják a szervezetet.

Modern korunk életvitele következtében az úgynevezett időskori betegségek egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Az agy öregedése

Az átlagember nem csak a sportolással hagy fel az utolsó iskolai napján, hanem a tanulással és az olvasással is.

Amit nem használnak, az elsorvad. Így a memória, az agy különféle területei is. Erről bővebben a Memóriád védelmében című bejegyzésben olvashatsz.

Az öregedésnek, az öregségnek az életmóddal kapcsolatos összefüggéseiről már sokat tudunk. Egyre többen fordulnak az egészséges életmód felé, hogy megelőzzék az időskori leépülést.

Van itt azonban valami, ami kevéssé, vagy inkább egyáltalán nem része a közbeszédnek.

Öregség, mint társadalmi szerep

Az öregedésről alkotott nézetek összessége sztereotípiákká és szerepelképzeléssé áll össze, amit folyamatosan szinte mindenki elsajátít. Már a gyerekek látják, hogyan viselkednek az öregek, illetve, hogy miként bánnak velük.

Még nem volt olyan régen, amikor az öregeket nagy becsben tartották. Tisztelték a tapasztalataikat, kikérték a véleményüket a kisebb-nagyobb közösségekben. Így az idős emberek fontosnak, hasznosnak érezték magukat.

Ma sajnos nagyon más a helyzet.

Az időseket értéktelennek, tehernek, ostobának, gyengének, tehetetlennek tartja a társadalom, akiket támogatni, segíteni kell.

Még a családjukban, szűk baráti körükben is gyakran megkapják, hogy ők ezt vagy azt koruknál fogva nem érthetik, nem tehetik.

Az ilyen elvárás pedig óhatatlanul visszahat az egyénre.

Előbb vagy utóbb úgy kezd viselkedni, hogy megfeleljen ennek a mások által róla alkotott képnek.

Ennek tipikus példája, amikor elkezdenek az „életkoruknak megfelelően” öltözködni, szürkét, feketét hordani, vagy akár teljesen elhanyagolni magukat.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy amikor nyugdíjba mennek, nem csak az alkotó, értékteremtő munkából szorulnak ki, hanem drasztikusan leépülnek a szociális kapcsolataik is, hiszen a kapcsolataik legalább 80 százaléka a munkájukhoz, a munkahelyükhöz kötődik.

Ahogy az emberek idősödnek, az öregedésre, mint közeledő, kikerülhetetlen szomorú végkifejletre gondolnak, és különféle nem kívánatos tulajdonságaikat egyre inkább a korukkal kezdik magyarázni, mert ezt a kézenfekvő értelmezést sugallják a sztereotípiák.

Azaz, az emberek a megjelenő különféle tévesztéseket, hibázásokat, testi tüneteket hajlamosak az öregedés számlájára írni, s így folyamatosan "bebeszélik" maguknak az öregedést, kezdik felvenni az öregember szerepét.

A tétlenségbe, passzivitásba szorult idős emberek állapota valóban romlik, és gyakran alakul ki tanult tehetetlenség is.

Az agynak, az izomzatnak folyamatos terhelésre van szüksége. Ha ez elmarad, óhatatlanul bekövetkezik a leépülés. De nem kell ezen az úton végigmenni, bármikor meg lehet fordulni.

Jelentkezz a következő eseményre és ismerkedj azzal a módszerrel, ami segít neked végrehajtani ezt a fordulatot.

Megjelent: 464 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. augusztus 24., szerda 01:36
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Memóriád védelmében Test-lélek-szellem »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-08-24 06:55
Igen, ez nagyon jellemző ránk. Szinte bebeszéljük a másiknak, magunknak. Jó példa, hogy bármi pici "panaszom" van, a párom rögtön rávágja: öregszel. Pedig én pont az ellenkezőjét érzem, ami nem zárja ki, hogy fáradt, figyelmetlen legyek időnként.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-24 09:42
Egyetértek.
A saját meggyőződéseink és a külső programozás legalább annyit ártanak, mint a rosszul megválasztott étrend.
A felelősségvállalás itt is sokat segít. Ha nem keresek magyarázatot arra, miért rontottam el valamit, miért felejtettem el valamit, hanem tudomásul veszem, hogy ez van. Az is sokat segít, ha nem hasonlítjuk össze magunkat az erejük teljében lévőkkel (és senki mással). Sem a kinézetünkben, sem a teljesítményükben, sem a gyorsaságukban.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-09-02 12:50
A tétlenség ràm egyáltalàn nem jellemzô, sôt ha pihenni kéne akkor sem tudok nyugton lenni.
Soha nem foglalkoztam a korommal, most is úgy gondolom, nem érzem magam annyi idôsnek amennyit az évszámok mutatnak.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-09-02 21:48
A pihenés is fontos. Tudni kell leállni, lazítani, töltekezni.
Én ezt a magam kárán tanultam meg. Gyakran látom másoknál is, hogy akinek nincs ideje megállni, azt az élet megállítja egy idő után, és az sosem kellemes.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-09-04 13:15
Erdekes, amióta nyugdíjban vagyok, azóta folyamatosan növekszik az ismerőseim száma.Elfogadom az éveim számát, de eszemben sincs úgy élni, ahogy "ennyi idősen" azt elvárják tőlem.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-09-04 20:05
Jól csinálod. Nem kell belemenni az öregember / öregasszony szerepbe.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-10-26 13:05
Szomorú ezt így olvasni. Nem is gondoltam volna, hogy az időskori tulajdonságok között tanultak is vannak, azaz átveszik azt a viselkedést, amit rájukszabnak. Jó volt így belelátni ebbe, köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-10-26 18:09
Szívesen
Valóban szomorú.
De ha szinte egész életünket a mások elvárásainak való megfelelés határozza meg, miért lenne ez idős korban másként?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek