2022. augusztus 25., csütörtök 22:47

Test-lélek-szellem

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

"A sport a test útján nyitja meg a lelket." - Szent-Györgyi Albert

 Ép testben ép lélek. Te is hallottad már párszor?

Elgondolkodtál rajta, hogy mit is jelent valójában?

Óriási igazság, hogy a kettőt nem lehet külön választani, mert kölcsönösen hatnak egymásra. Ez egyrészt rossz, mert egy betegség, egy fejfájás képes elrontani a hangulatunkat, rossz érzéseket kelt bennünk. Másrészt viszont, a jókedvünk, boldogságunk segít a testi tünetek elviselésében, javításában.

Hihetetlen?

Gondolj bele!! Biztosan veled is megtörtént már, hogy görcsbe rándult a gyomrod, pusztán attól, hogy megláttál valamit. Vagyis az érzelmeid alakították a testedben a tünetet.

Esetleg szerelmi bánatodban, gyászodban, a tested fáradt, gyenge, erőtlen lett. Éreztél már hasonlót?

Viszont az is tény, hogy szerettei körében gyorsabban gyógyul az ember. Talán te is találkoztál olyannal, hogy egy beteg, aki kórházban volt, s senki sem látogatta, végül nem tért haza. Míg ugyanazzal a betegséggel egy olyan ember, akit folyamatosan látogattak, támogattak a családtagjai, tökéletesen felépült.

Óriási ereje van mindkettőnek.

Ezért annyira fontos az egészségünk hosszú távú megőrzésében a komplexitásnak, hogy minden életterületünkön együtt javítsunk. Mert hiába működik jól a testünk, ha lelki problémáink vannak, folyamatos stressznek vagyunk kitéve, előbb-utóbb megbetegszünk.

S lehetünk a világ legboldogabbjai, ha elhanyagoljuk a testünket, össze-vissza eszünk, nem mozgunk, dohányzunk, ugyanígy megbetegítjük a testünket, ami maga után vonja a romló lelkiállapotot is.

Hogy mi az, ami mindkét életterületre egyaránt hat?

Például, ami nekem személy szerint is sokat segített: a JÓGA.

Amikor rátaláltam, még nagy fájdalmaim voltak. Isiásszal, lumbágóval éltem, vagyis vegetáltam. Ez a csodálatos mozgásforma azonban már egy alkalommal is segített bővíteni a mozgástartományomat. Egy óra alatt visszaadta a hitem a gyógyulásban. A regeneráló programmal együtt, amiről a főoldal „Egészséges hosszú élet” blokkjában kérhetsz tájékoztatót, elindított, a gyógyulás útján. Ma már nem tudom, mi az, fájdalommal élni.

De mi is a jóga?

A „jóga” szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: összekötés, egyesülés. A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, életünk értelmének és Istenhez való viszonyunknak magasabb szintű megértéséhez.

A „Jóga a mindennapi életben” a teljesség igényével kifejlesztett holisztikus módszer, amely nem csupán a testi, hanem a szellemi és lelki tényezőket is figyelembe veszi. Pozitív gondolkodásmód, kitartás, fegyelem, a legfelsőbbre való törekvés, imádság, jóság és megértés: ezek nyitnak utat az önmegismeréshez és az önmegvalósításhoz.

Minden korosztály számára alkalmas, nem igényel akrobatikus képességeket, és sporthoz nem szokott, fogyatékos, beteg, lábadozó egyéneknek is lehetővé teszi a jóga gyakorlását. Maga az elnevezés is arra utal, hogy a jógát a mindennapi életben lehet és kell alkalmazni.

A jóga az a mozgásforma, ami megteremti a test-lélek-szellem egységét. Bátran próbáld ki, nem fogod megbánni!

forrás

Van megosztható tapsztalatod, esetleg valamilyen kérdésed? Mondd el hozzászólásban!

Megjelent: 478 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. augusztus 26., péntek 22:50
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Szegvári Katalin 2022-09-02 12:57
Egyéb másik mozgásformàt végzek naponta. A jógát még nem ismerem, de szìvesen megismerkednek vele, mert sok jót hallottam róla.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-09-04 13:23
Több fajtáját kipróbáltam anno, végül az Etka jógát látogattam éveken át itt a városban.Fantasztikusnak éreztem magam, mikor a karommal elértem oda, ahová azelőtt nem!Tervezem, hogy újrakezdem..
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-10-26 10:28
Nagy kedvencem a jóga, örülök, hogy erre esett a témaválasztásod! Talán sokaknak segítség, mert sok tévhit kering róla.
Tanúsítom, megéltem, amiket írtál róla, valóban testi-szellemi-lelki egyensúlyt ad, de rendszeresen és folyamatosan kell alkalmazni, hogy a hatása fennmaradjon.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek