2022. július 31., vasárnap 20:35

TÉNÉ - első lépések

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
TÉNÉ - első lépések Eredeti képet készítette Peggy Greb, U.S. Department of Agriculture honnan Pixnio

Mindannyian különbözőek vagyunk, ezért nincs egységes recept arra, hogyan válts növényi étrendre. 

Informálódj!

Én mindenképpen azt javaslom, mielőtt kidobálnál otthonról mindent, és bejelentenéd a családnak, hogy márpedig mostantól vegánok leszünk, előtte gyűjts egy kis információt.

Szerencsére az internet korában nagyon könnyű információhoz jutni. A növényi étrend ma egy felkapott téma, így néhány óra internetes böngészéssel elsajátíthatod az alapokat.

Olvass blogokat, nézz meg néhány videót, gyűjts recepteket.

Ne dőlj be mindennek, amit látsz!

A vegán bloggerek némelyikének videóiban látsz majd csili-vili háztartási gépeket: nagyteljesítményű turmix gépeket, magtej és magvaj készítő gépeket, házi malmot, forrólevegős sütőt, gyümölcscentrifugát és más csodákat.

Ha ezek közül bármi megvan már neked, az szuper! De ha nincs, ne rohanj el vásárolni, és főleg ne veszítsd el a kedvedet!

Amire szükséged lesz:

  • egy késes aprító,
  • egy botmixer vagy valamilyen turmix gép,
  • egy bármilyen egyszerű kávédaráló,
  • és néhány igazán jóminőségű tapadásmentes edény, valamint sütőpapír.

A legtöbb háztartásban ezek alapfelszerelésnek számítanak. Talán a kávédaráló kivétel. Illetve, ha használsz is kávédarálót, a magok őrlésére érdemes egy másikat beszerezni, hogy ne legyen mindennek kávé íze. Amúgy ez sem létszükséglet, de jó, ha van. A maglisztek és az otthon frissen őrölt magok között ugyanis óriási a különbség, és nem is mindig azonosan használhatók fel.

Aztán találkozol majd speciális alapanyagokkal: lisztkeverékekkel, egzotikus zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel, hagyományos alapanyagokat (pl. zselatin) helyettesítő alapanyagokkal. Ebben az esetben is az a tanácsom: ne rohanj el vásárolni. Az majd egy későbbi fázis lesz. Igen, fel kell töltened az új alapanyagokkal a konyhádat, de előtte fel kell mérned, neked mire van szükséged. Ugyanis nincs mindenre szükséged, amit a videókon látsz!

A bloggerek által használt háztartási gépekre és az alapanyagokra is igaz, hogy a reklámért a gyártók vagy forgalmazók sok esetben fizetnek nekik. Nincs ezzel semmi baj, de jó, ha tudod.

Majdnem minden drága dolog helyettesíthető egyszerűbbel, olcsóbbal.

A TÉNÉ nem engedi meg a boltban készen kapható helyettesítő termékek (növényi sajtok, növényi felvágottak, készen kapható datolyapaszta, vegán majonéz, növényi készételek) használatát. Ezek mindegyike olcsóbban és egészségesebben elkészíthető otthon.

Lépésről lépésre

Ha csak egészségügyi okokból nem vagy rákényszerítve, hasznos lehet lépésről lépésre bevezetni az új szokásokat.

Mire gondolok?

Hetente néhány napon készíts a TÉNÉ elveinek megfelelő ételeket. Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Aki hagyományos étrendet követ, ő nem húsevő, hanem mindenevő.

írj egy listát azokról a húsmentes ételekről, amik eddig is szerepeltek a család menüjében. Pl. zöldséglevesek, főzelékek, krumplis tészta, zöldségfasírtok, rakott zöldségek, saláták. Ezeket a legkönnyebb átalakítani úgy, hogy megfeleljenek a teljes értékű növényi étrend szabályainak.

Levesek

A zöldségleveseket nyugodtan elkészítheted hozzáadott zsiradék és rántás vagy habarás nélkül olyan sűrűre, hogy nincs szükség külön levesbetétre.

Készíthetsz krémleveseket gyakorlatilag bármiből, amit össze tudsz turmixolni. Ha ragaszkodsz a tejes-tejszínes illúzióhoz, használhatsz növényi tejet és főzőkrémet, de ezek nélkül is nagyon finomakat lehet készíteni. A levesgyöngyöt vagy pirított zsemlekockát pedig kiválthatod főtt, majd sütőben ropogósra sütött fűszeres csicseriborsóval, párolt zöldborsóval, apró kockákra vágott főtt sárgarépával, zellerrel, a leves jellegétől függően.

Főzelékek

A főzelékeket ugyanígy át tudod alakítani. A főzelékek sűrítésére többféle mód is kínálkozik. Főzhetsz a főzelékbe félbevágott krumplit, amit a végén kiveszel, egy kis főzőlével összeturmixolod, és ezzel sűrítesz. Használhatsz hajdina, zab, sárgaborsó vagy barna rizslisztet. A hajdinaliszt tulajdonságai hasonlítanak legjobban a hagyományos lisztre, de nagyon sötétre színezik az ételt, és ezt nem mindenki kedveli. Én olyan főzelékekben használom, amik alapból is sötétek: pl. lencse, bab, kelkáposzta. A világos főzelékeket fele fehér, fele barna rizsliszttel sűrítem. A fehér rizsliszt nem teljesen TÉNÉ, viszont a kész étel jobban hasonlít a megszokott látványhoz, és ez is fontos. Nem lehet jó étvággyal megenni azt az ételt, aminek a látványától undorodsz.

Főzelékre feltét lehet csicseriborsó lisztből készült „rántotta”, bármilyen zöldségből készült pörkölt vagy zöldségfasírt, ami tojás nélkül sütőben készül. A tojást „lenmag tojással” (őrölt lenmag vízzel), útifűmaghéjjal vagy főtt kölessel tudod helyettesíteni. Találsz számtalan receptet az interneten.

Tészta és egyéb ételek

A tészta ételekben a tojást tartalmazó tésztákat cseréld le tojás nélküli, teljes kiőrlésű lisztekből készült tésztákra. Kapható köles, rizs, hajdina, kukorica és más lisztekből készült tészta. Ha nem fontos a gluténmentesség, akkor válassz bátran teljes kiőrlésű tönkölybúzából készültet.

A TÉNÉ-ben sarkalatos pont a friss, lehetőleg helyben termelt idény zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

A klasszikus cukros-ecetes saláták helyett készíts zöldsalátákat. Nasinak, tízóraira, uzsonnára pedig válassz valamilyen gyümölcsöt.

Nálunk ez volt a legegyszerűbb, mert korábban a mediterrán étrendet követtük, és a rengeteg saláta és gyümölcs abban is nagyon hangsúlyos. Tulajdonképpen nem változott semmi.

Fontos, hogy teljesen hagyd el a bő zsiradékban sütött, és a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket. Pl. rántott ételek, szilvásgombóc, hagyományos palacsinta.

A fokozatos áttérésnek az az előnye, hogy könnyebb a családot hozzászoktatni, és nem kell kidobni az otthon lévő készleteket.

Inkább fejest ugranál?

Persze lehet, hogy neked az egészséged miatt fontos az azonnali drasztikus váltás, esetleg "a mindent vagy semmit" elvet vallod, és egyik napról a másikra akarsz váltani. Ez is teljesen rendben van. Én is így tettem márciusban.

Ebben az esetben is azt javaslom, gyűjts információt, és felkészülten vágj bele. Én hetekig bújtam az internetet, kiválasztottam azokat a bloggereket, akiket követni akartam. Beléptem Facebook csoportokba, és körülnéztem. Nekem két dolog volt fontos: legyen vegán és gluténmentes. Nos, a vegán csoportokban lévő receptek nem gluténmentesek, a gluténmentes csoportokban lévő receptek nem vegánok. Így találtam rá a teljes értékű növényi étrendre, amiről korábban azt sem tudtam, hogy létezik. Szerencsére számtalan Facebook csoport létezik már TÉNÉ témában is, ahol valóban számomra is hasznos tanácsokat, támogatást kapok.

Mit tartalmazott az én első bevásárlólistám?

Csicseriborsó, csicseriborsó konzerv, csicseriborsó liszt. Az egyik legfontosabb fehérjeforrás. Szinte naponta használom valamilyen formában.

Feketesó. Ez adja a tojásos ízt pl. csicseriborsó rántottában, otthon készített vegán majonézben, más saláta öntetekben. Nagyon kevés kell belőle.

Sörélesztőpehely. Ez felel a sajtos ízért. Nagyon szeretjük. Főleg különféle rakott ételekben, szendvicskrémekben használom.

Hajdina, köles, zab, fehér és barna rizsliszt.

Rizstészták. Üvegtészta, barna üvegtészta, barna rizstészta. Ezeket csak forrázni kell, főzni nem. Korábban is használtam.

Útifűmaghéj. Tojás helyettesítő zöldségfasírtokban, de turmixok része is lehet.

Lenmag. A TÉNÉ fontos alapanyaga. Darálva használom tojáshelyettesítőként és zöld turmixba.

Kurkuma. A TÉNÉ legfontosabb fűszere. Ez adja a sárga színt a csicseri rántottában, házi vegán majonézben. Erős gyulladáscsökkentő és emésztés könnyítő hatása van. Minden nap használom, csak nagyon kevés kell belőle.

Bab, lencse, vöröslencse, sárgaborsó, köles korábban is az étrendünk része volt.

Folyékony füst. Nagyon keveset használok, nagyon szeretjük.

Hagyma és fokhagyma por. Ez nálunk nem vált be.

Tamari. Gluténmentes szójaszósz. Nagyon kevés kell belőle. Ha nem fontos a gluténmentesség, akkor sima szójaszósz.

Agaragar. Zselatin helyettesítő. Nálunk népszerű a hidegkonyha, rengeteg zselatint használtam korábban. Az agaragar még felfedezésre vár.

A fenti tételek szinte minden nagyobb boltban megtalálhatók, de az interneten is beszerezhetők.

Nos, ennyit a kezdeti lépésekről. Biztos vagyok benne, számtalan kérdésed van. Tedd fel nyugodtan hozzászólásban, ahogy időm engedi, válaszolok.

Legközelebb a növényi étrendek körül kialakult tévhiteket járjuk körbe.

Kattints a lila gombra, és kérd a blogértesítőt, ha nem akarsz róla lemaradni!

Megjelent: 710 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 31., vasárnap 21:07
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Az öregség betegség? Menj szembe a tömeggel »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-08-01 07:10
Hű, nagyon érdekes!! Konkrét recepteket is kaphatunk?? Pl. az a csicseriborsó rántotta nagyon érdekelne!!Köszönöm! Faltam soraid!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-08 10:37
Ezt a blogot nem szeretném receptekkel tele rakni, de van a terveim közt egy letölthető recept gyűjtemény.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-08-01 20:26
Annyira egyszerűnek látszik így leírva! Nagyon felnézek rád. Pár ötlet kínálja magát, hogy átvegyem én is.....
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-08 10:39
Nem csak egyszerűnek látszik, valóban egyszerű is.
Teljesen jól működik, hogy ami megtetszik, azt beépíted, ami nem tetszik, azt meg elfelejted.
Mondjuk én 2 éve még azt mondtam, csicseri rántotta? Soha! egye meg, aki kitalálta. Most meg a mindennapjaim része, és imádom.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Zsiga Ervinné 2022-08-11 21:25
Köszönöm a jó tanácsokat, ötleteket. Én is szívesen olvasnám ezekkel az alapanyagokkal az elkészítést!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-09-26 21:33
Húha, nagyon jó első infókat kaptam, hasznosak, köszönöm szépen. Örülök, hogy megosztod velünk a saját tapasztalatodat, az a legjobb! Figyelemmel kísérem és eljön az az idő, amikor hasznosítom ezeket a gyakorlatban.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés