2022. július 24., vasárnap 20:26

Teljes értékű növényi étrend

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
Teljes értékű növényi étrend Pixabay

Egészséges étkezés. Az egyik leggyakoribb kifejezés, amire az interneten keresnek az emberek. Ugyanis egyre többen felismerik, hogy egészségi állapotuk, fizikai és szellemi teljesítőképességük, de még az életük hossza is nagymértékben függ attól, hogy az elfogyasztott ételek táplálják és építik, vagy épp ellenkezőleg, megterhelik és leépítik a testet.

Az érdeklődés tehát érthető.

Akit érdekel az egészséges étkezés, valószínűleg találkozott már a teljes értékű növényi étrend (röviden TÉNÉ) kifejezéssel.

Ma ezt tartják az egyik legegészségesebb étrendnek. Érdemes megismerkedni vele, mert kutatások bizonyítják, hogy megelőzhető vagy gyógyítható vele számtalan civilizációs betegség.

De mit is takar a kifejezés?

A TÉNÉ alapvetően változatos, magas tápanyagtartalmú, feldolgozatlan növényi alapanyagokból áll. Kerüli az állati eredetű termékeket, és jelentősen korlátozza a feldolgozott alapanyagok használatát.

Fő irányelve: nem veszünk el semmi hasznosat, és nem adunk hozzá semmi feleslegeset.

Mit jelent ez praktikusan?

Az ételeket a lehető legtermészetesebb formájukban, minél kevésbé feldolgozva fogyasztjuk el.

A finomított élelmiszerek, mint pl. a fehér rizs, fehér liszt, cukor, hozzáadott olaj mind kerülendők. Még az olyan egészségesnek tartott termékekre is igaz ez, mint a kókuszzsír vagy a kókuszvirág cukor.

Ugyanígy az állati eredetű termékek pótlására szolgáló készen kapható vegán termékek, pl. növényi sajtok, gabonakolbászok, vega majonéz, vegán burgerek és társai is. Ez utóbbi jelentősen olcsóbbá teszi a TÉNÉ követését.

Kerülendő mindenféle adalékanyag: mesterséges színezék, tartósító, ízfokozó.

Csak növényi alapanyagokat használ, így hús, hal, tej, tojás, zselatin, méz, és ezek felhasználásával készített étel fogyasztása kizárt.

Ha a fentiekből arra következtetsz, hogy unalmas, egyhangú, ízetlen ételeket fogyasztanak a TÉNÉ követői, akkor tévedsz.

Gyakorlatilag korlátozás nélkül fogyasztható mindenféle friss zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, teljes értékű gabonák, olajos magvak. A fűszerek teljes arzenálja a rendelkezésedre áll, hogy változatos és ízletes fogásokat készíthess.

Sokan úgy gondolnak minden életmód váltásra, mintha mostantól örökös aszkézisre lennének kényszerítve. Erről szó nincs.

Rengeteg receptet találsz a neten, ami megfelel ezeknek az irányelveknek, és még a megszokott ízeket is reprodukálja.

Én is készítettem már többek között húslevest idéző zöldséglevest, vegán „vadast”, olaj és tojás nélkül „majonézt”. Az olaj nélkül, vízen pirított hagymával készült lecsó is ugyanolyan ízletes, mint olajos társa. Megtanultam tojás és olaj nélkül palacsintát sütni, és még ezer más dolgot.

Olyan alapanyagokkal, fűszerekkel ismerkedem, aminek a létezéséről korábban fogalmam sem volt.

Ebben az esetben is igaz: próbálj ki több dolgot, figyeld a tested, és a későbbiekben azt tartsd meg, amitől a tested jobban érzi magát.

Fontos, hogy az étel, az étkezés örömforrás legyen. Ha kényszerítened kell magad valamire, és közben rosszul érzed magad, abból nem lesz életmód váltás, mert a rossz érzéstől mielőbb szabadulni akarsz.

Miért éri meg legalább részben a TÉNÉ-re váltanod?

A TÉNÉ egészségre gyakorolt pozitív hatását számtalan tudományos kutatás bizonyítja. Következzen ezekből néhány.

Elhízás

Korunk egyik népbetegsége az elhízás. Magyarország különösen rosszul teljesít. A felnőtt lakosság közel 2/3-ad része számít túlsúlyosnak, vagy valamilyen fokban elhízottnak. Ezzel Európában az első, a világban a negyedik legelhízottabb nemzet a magyar.

Egy 2016. januárban megjelent, 12 különálló kutatást összegző tanulmány szerint a TÉNÉ megoldás lehet erre a problémára. A kutatások összesen 1100 különböző fokban elhízott embert vizsgáltak, akiket különböző étrendre állítottak. Az eredmények azt mutatják, hogy a TÉNÉ-n lévők átlagosan 2 kilóval több súlyt veszítettek, mint más étrenden lévő társaik.

Szív és érrendszeri betegségek

Egy 2017-ben készült jelentés, amely 3 korábbi, összesen 200 000 ember bevonásával készült több mint 20 évig tartó kutatás eredményeit összegezi, rámutat arra, hogy növényi és növényi étrend között hatalmas különbségek vannak.

Lehet a növényi étrend egészségtelen is, ha cukros üdítőket, olajban sült ételeket tartalmaz.

A kutatás eredményei kimutatták, hogy az egészségtelen növényi étrendet követőknél valamivel magasabb volt a szívkoszorúér betegség kockázata, míg az egészséges növényi étrenden élőknél jelentősen csökkent.

Cukorbetegség

Egy 2016-ban készült jelentés szerint, amely 3 korábbi, összesen 200 000 ember bevonásával készült több mint 20 évig tartó kutatás eredményeit összegezi, az egészséges, leginkább teljes értékű ételekre fókuszáló étrend követése jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Legközelebb megvizsgáljuk, hogyan tudod a TÉNÉ elveit részben vagy egészben beilleszteni az életedbe.

Hogy biztosan ne maradj le a következő részről, kattints a bejegyzés alatt a lila gombra, és kérd a heti blogértesítőt.

Megjelent: 617 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 24., vasárnap 20:42
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « A változás, mint lehetőség Longevity - szellemi síkon »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-07-26 09:27
Hű, egészen meghoztad a kedvem ahhoz, hogy kipróbáljam! Várom a következő részt!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 20:04
Köszönöm. Rengeteg mondanivalóm van még ezzel a témával kapcsolatban.
Minél jobban megismerem, annál fontosabbnak érzem.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-07-30 16:14
Biztos, hogy egyedül élőként nem sokat gondolkodnék, belevágnék. Sajna a párom megrögzött "régi konyha" kedvelő, így nem annyira egyszerű!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-21 20:08
Az én férjem is ragaszkodik a megszokott dolgaihoz. Így előfordul, hogy kétfele főzök. Már többször megtörtént, hogy jóétvággyal elfogyasztotta az én vacsorámat, amire ebédkor az én tányéramon még fenntartásokkal nézett. Egyre ritkább a kétfele főzés.
Írok majd arról is, hogyan lehet áthidalni kis költséggel, kevés őrülettel, sok kreativitással, amikor a család nem egységesen áll át a vegán étrendre.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-09-27 09:07
Az én férjem is a hagyományos, magyar konyha szerint főz! Igaz, a zöldségeket is szereti.
Minél többet olvasok erről az életmódról, tőled, Márti, egyre kézzelfoghatóbb lesz. Várom a folytatást, köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés