2022. július 03., vasárnap 22:35

Hatástöbbszörözés

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
Hatástöbbszörözés Pixabay

Mostanában szinte minden családban felmerül a kérdés: hogyan lehetne szert tenni nagyobb bevételre?

Ha alkalmazott vagy, reménykedhetsz abban, hogy az elszálló árakat követi a béremelés is. Talán így lesz, talán nem.

A következő lehetőség, hogy plusz munkát vállalsz. Ennek is van egy korlátja. Alkalmazottként az idődet váltod pénzre. Az időd pedig korlátos. Így nem tudod korlátlanul megnövelni a jövedelmedet.

Ha most úgy gondolod, hogy te nem az idődet, hanem a szakértelmedet váltod pénzre, van egy rossz hírem. A szakértelem fontos, és a jobban képzett alkalmazott magasabb fizetési sávba kerül, de ugyanúgy az idejét váltja pénzre. Több pénzt ugyanis kizárólag több munka vállalásával tud keresni.

Félre ne értsd, nincs ezzel semmi baj. De ez egyben azt is jelenti, hogy a megkereshető jövedelmed korlátos, és a mértéke nem csak tőled függ.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha olyan vállalkozásod van, amiben te dolgozol. Az áraidat ugyan te határozod meg, de figyelembe kell venned, hogy mit hajlandók megfizetni a vásárlóid, ügyfeleid. Egy szinten túl csak akkor lesz több bevételed, ha többet dolgozol.

Ebbe a helyzetbe az is bele van kódolva, hogy ha bármilyen ok miatt kiesel a munkából, akkor a jövedelmed jelentősen lecsökken, vagy esetleg meg is szűnik. Ez a kevesebb jövedelem pedig zavart okoz a családi költségvetésben, meg tudja ingatni a család anyagi biztonságát.

Igazi biztonságot, nagy vagyont azok tudnak felépíteni, akik megtalálják a módját, hogy mások ideje és munkája után is jövedelmük keletkezzen.

Miért keres többet egy vállalkozás tulajdonosa, mint a legjobban kereső alkalmazottja?

Pontosan ezért! Mert minden egyes alkalmazottja munkája után keres. Ezt hívják hatástöbbszörözésnek.

Ha pl. egy fodrász naponta 10 vendéget tud kiszolgálni, ő a 10 vendég által fizetett díjat kapja.

Ha nyit egy fodrászüzletet, ahova felvesz 5 fodrászt, és a vendégek által fizetett díj 20%-a az övé, 80%-a fodrászé, már többet keres, mint a fodrászok.

Ez napi 50 vendéget jelent, és az üzlet tulajdonosa mind az 50 vendég után keres. A példa nagyon leegyszerűsített, de az elvet tökéletesen bemutatja.

Ugyanezen az elven működnek a franchise hálózatok, mint a McDonald’s. Minden üzlet forgalmából részesedik a franchise tulajdonosa.

Azt már látod, hogy az igazi vagyonosok hatástöbbszörözést használnak, nem csak a saját munkájuk után kapják a jövedelmüket.

A kérdés az, milyen módon tudsz te is hatástöbbszörözött jövedelemre szert tenni.

Alkalmazottként és önálló vállalkozóként csak a saját munkád után tudsz jövedelemre szert tenni, tehát mindenképpen egy vállalkozásra van szükséged.

Méghozzá egy olyan vállalkozásra, amely a hagyományos vállalkozások nehézségeit kiküszöböli.

Az 1970-es években Richard Russel amerikai gazdasági szakíró publikált egy 12 pontos listát arról, melyek az ideális vállalkozás kritériumai.

Ezek közül néhány:

  1. alacsony induló befektetés
  2. alacsony működési költségek
  3. egyedi termékeket forgalmaz, amiket nehéz lemásolni
  4. bárhol a világon eladhatók a termékei
  5. bárhonnan működtethető
  6. a jövedelmedet nem korlátozza a személyes teljesítményed.
  7. hagy szabadidőt.

Az eredeti 12 pontot megtalálod az interneten a Dow theory letters név alatt. 

Manapság Russel kritériumaihoz hozzá lehet adni még egyet: rendelkezik előfizethető termékkel vagy szolgáltatással.

Az előfizetés és a hatástöbbszörözés együttese adja ma a legstabilabb üzleti modellt.

Ha kíváncsi vagy melyik az a vállalkozás, ami megfelel az ideális vállalkozás 12 pontjának, ráadásul magába tud integrálni egy előfizetéses modellt, akkor kérd a kezdőlap 'fenntartható jövedelem" blokkjában az erről szóló videót. 

Megjelent: 534 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 01:55
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-07-04 20:50
Több mindent végigjártam, míg rátaláltam erre a lehetőségre. Végre valami olyan, ami beilleszthető az életembe minden szempontból.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-07-06 17:52
Sok mindent kipróbáltam mar, de ezt a lehetôséget talaltam a legjobbnak, mert ez szamomra és a csaladom szamara is a legmegfelelôbb.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés