2022. október 04., kedd 22:54

Spiritualitás

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Néhány napja egy beszélgetésben felmerült a kérdés, hogy mi a spiritualitás. Nagyon nehéz egy mondatban meghatározni, mert mindenkinek mást jelent, és ebből következően másként éli meg.

A Wikipedia szerint:

„A spirituálisan gondolkodók szerint a világnak vannak az érzékszerveink számára rejtett dimenziói és összefüggései, amelyek ugyanolyan erős hatással lehetnek létünkre, mint a környezetünk érzékelhető része.

A spirituális világnézeteket követők vallják, hogy az élet több, mint a természet véletlen egyszeri és megismételhetetlen játéka. Szerintük a világot egy magasabb rendező elv, egy ember felett álló kozmikus törvény, erő (Isten, Univerzum stb.) irányítja.”

A spiritualitás az ember azon vágya, hogy kapcsolódjon ehhez a fizikai érzékszervekkel érzékelhetőn túli világhoz. Ahonnan magyarázatot, segítséget remél, ahol megnyugvást talál. A spiritualitás a lelkünkkel való törődést, a lelkünkhöz való kapcsolódást jelenti.

Van, aki a vallásokban találja meg ezt a kapcsolódási pontot. Van, aki egyéni utat jár be.

A kulturális környezet meghatározó ezekben a választásokban.

Fontos a spiritualitással foglalkozni?

A WHO szerint biológiai, szellemi, szociális és spirituális lények vagyunk. Ezen definíció szerint a spiritualitás a valóság megismerésének azon módja, amely átlépi a tudományos megismerés határait.

Nem lehet teljes a megismerésünk, ha figyelmen kívül hagyjuk életünknek ezt a dimenzióját. Sem önmagunkról, sem a bennünket körülvevő világról nem kaphatunk teljes képet.

Ma már a tudomány számos területen visszaigazolta, kifinomult, érzékeny műszerekkel és módszerekkel láthatóvá tette világunk olyan részeit, amit fizikai érzékszerveinken keresztül sosem tapasztalhatunk meg.

A kvantumfizika bebizonyította, hogy minden energia, az anyag csak az energia egy bizonyos frekvenciája. Belátom, ezt nem könnyű megérteni.

Az orvostudomány egyre inkább elismeri, hogy a fizikai betegségeink mögött gyakran lelki okok állnak. Más kérdés, hogy az orvosi protokollokba ez a felismerés mikor kezd beszivárogni.

A spiritualitás más nézőpontból az a törekvésünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Harmóniába hozzuk a tevékenységünket, az életkörülményeinket belső meggyőződéseinkkel, etikánkkal. Olyan célokat kövessünk, amelyek ezzel a belső hitrendszerrel, belső világképünkkel összhangban vannak.

A spiritualitásunk megélése az egészségünk egyik fontos összetevője.

Kutatások kimutatták, hogy azok, akik spirituálisnak vallják magukat

  • boldogabbnak vallják magukat
  • hosszabb ideig élnek
  • ellenállóbbak
  • kisebb a depresszió és az öngyilkosság kockázata
  • kapcsolataik, családi életük harmonikusabb

Miért van ez így?

A kutatások szerint:

  • A spirituális emberek a stresszel szemben a meditációt használják káros szokások helyett, mint amilyen a kényszeres evés vagy az alkohol.
  • Jobbak a szociális kapcsolataik, és ez ugyanolyan fontos az egészség szempontjából, mint az étkezés, a levegő vagy a víz.
  • Hajlamosak imádkozni, és az ima a nehéz helyzetek kezelésének egyik legjobb módja.

Saját véleményem szerint a spirituális emberek rendelkeznek egy szilárd iránytűvel az életükben. Tudják, hogy mindennek oka van, tudják, hogy ők maguk képesek befolyásolni az életüket, nincsenek kiszolgáltatva.

Hajlamosabbak a jelenben élni, és nem a múlton rágódni vagy a jövő miatt aggódni.

Te mit gondolsz erről? Mondd el a véleményed hozzászólásban.

Megjelent: 21055 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 04., kedd 22:59
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Immunrendszer Áldott állapot törvénye »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-10-05 21:18
Hálás vagyok, hogy ráléphettem erre az útra! Nagyon sokat segít az élet nehézségeinek feldolgozásában. Tulajdonképpen felemel, így egy teljesen más nézőpontból látok mindent.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-10-09 19:22
Egy fantasztikus utazás,-befelé. Önismereti út, ami nem mindig fájdalommentes.Mellé a legjobb tanítóid a család, akiknek te csak egy hóbortos kakukktojás vagy...-mégsem jutott eszembe soha, hogy letérjek.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés