2022. szeptember 27., kedd 18:00

Tévhitek a vállalkozásokkal kapcsolatban

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Amennyiben gondolkodtál már vállalkozás indításában és beszéltél a terveidről másokkal, bizonyára te is számtalan érvet hallottál, hogy miért nem kellene belevágnod. Általában olyanok sorolják az ellenérveket, akik maguk soha nem próbálták a vállalkozást, vagy ha igen, akkor nem voltak sikeresek, és fel kellett adniuk.

Csokorba szedtem néhányat a leggyakoribb tévhitek közül.

1.) A vállalkozói lét egyenlő az állandó bizonytalansággal

A legtöbb ember azért nem indít vállalkozást, mert az túl kockázatos, túlságosan bizonytalan. Ehelyett inkább elmegy egy vállalkozásba alkalmazottnak, mert kell egy biztos állás.

Félre ne értsd: nincs ezzel semmi probléma, hogy valaki alkalmazottként dolgozik. Pusztán az ellentmondásra akartam felhívni a figyelmet.

Eleinte valóban ijesztő lehet, hogy a pénz nem a megszokott módon és mennyiségben érkezik. Viszont erre kitűnő ellenszer, ha a vállalkozásodat kiegészítő tevékenységként indítod el, mintha vállalnál egy másodállást, és csak akkor hagyod ott a munkahelyedet, amikor a vállalkozásod már stabil lábakon áll. Amikor már meggyőződtél róla, hogy a vállalkozási ötleted piacképes, te pedig képes vagy a vállalkozásodon keresztül folyamatosan jövedelmet termelni.

2) Vállalkozónak születni kell / tapasztalat nélkül őrültség vállalkozásba kezdeni

Senki nem születik vállalkozónak. Ahogy orvosnak, jogásznak, kőművesnek, híres zenésznek, festőnek, sportolónak, feltalálónak sem születik senki.

Mindenki pici babának születik. És ahogy nő, jó esetben ráébred a saját képességeire, felismeri mit szeret csinálni, mit nem, miben tud kiteljesedni. Megtanulja mindazt, ami ahhoz kell, hogy a választott tevékenységében minél jobb legyen.

A vállalkozáshoz szükséges ismereteket valamilyen szinten el lehet sajátítani könyvből. De igazán vállalkozóvá a tapasztalatokkal megerősített tudáson keresztül válik valaki. Pont ugyanúgy, mint szakáccsá, autószerelővé vagy szívsebésszé.

3.) A vállalkozás magányos műfaj

Ez egy bizonyos pontig igaz. A döntéseket végül egyedül kell meghozni. De ez korántsem jelenti azt, hogy egy vállalkozó minden problémájával, nehézségével egyedül van.

Számtalan nagyon jó üzleti mentor, üzleti közösség van, akiktől segítséget, támogatást tud kapni egy vállalkozó.

Létezik olyan vállalkozási modell is, aminek eleve része a mentorálás, a folyamatos képzés és az együttműködő, támogató közösség.

4.) Sok pénzt kell befektetni

Vannak olyan vállalkozások, amiknek az elindításához valóban jelentős összegekre van szükség. Ha pl. egy éttermet, egy szoftver fejlesztő céget, szállodát vagy egy fogorvosi rendelőt akarnál indítani. Ez sem kell, hogy a saját pénzed legyen. Mások pénzéből is lehet vállalkozást indítani, de a téma bővebb kifejtése túlmutat ennek a blognak a keretein.

A vállalkozások többsége nem sok pénzből, hanem egy jó ötletből épül fel. Azt mondják, aki pénz nélkül nem tud pénzt csinálni, az pénzből sem tud.

Minden, ma már nagy vállalat kicsiként kezdte. Az induláskor nem a vállalkozás volt nagy, hanem az ötlet. Gondolj a Microsoftra, a KFC-re, vagy akár a Facebookra.

5.) Évekig tart, mire annyi pénzt tudsz termelni vele, hogy megéri

Ez is lehet igaz, de nem kell, hogy így legyen. Jórészt attól függ, milyen iparágban, mekkora tőke befektetésével és milyen üzleti modellel indítod azt a vállalkozást.

Létezik olyan üzleti modell, ami néhány hónapon belül, de akár már az első hónapban is nyereségesen működik.

6.) Online vállalkozás, persze!

Az internet jelentősen átalakította a mindennapi szokásainkat.

Az interneten beszélgetünk, élünk társasági életet. Az internet segítségével tájékozódunk, tanulunk. Az interneten vásárolunk. A vállalkozások az interneten kerülnek kapcsolatba a leendő ügyfeleikkel, vásárlóikkal.

Ezeket az igényeket az online térben működő vállalkozások milliói elégítik ki. Az online és a digitális nem a csalás vagy átverés szinonimája.

7.) Vállalkozni csak fiatalon érdemes

Ez általában az „én már öreg vagyok ehhez” mondat formájában szokott elhangzani. Leggyakrabban nem a kritikusok mondják, hanem az illető saját magát beszéli le vele a vállalkozósdiról (vagy bármi másról).

De soha nem késő az álmaid nyomába eredni. Sokan ezt csak akkor merik megtenni, amikor már nyugdíjasok. Számtalan példa van arra, hogy nyugdíjasként új karriert kezdett valaki, és sokkal nagyobb sikereket ért el, mint korábban aktív évei alatt.

Álljon itt most csak kettő, amiket talán te is ismersz.

Louise L. Hay 55 éves volt, amikor megalapította Hay House nevű kiadóvállalatát. Rövid idő alatt a legjelentősebb spirituális műveket megjelentető vállalkozássá nőtte ki magát az Egyesült Államokban. Neve egyet jelentett, és ma is egyet jelent, a jó minőséggel, kiemelkedő színvonallal a tartalomban és a megjelenésben egyaránt.

Sanders ezredes 65 éves volt, amikor megalapította a KFC-t, amelynek mára több mint 16 ezer üzlete van világszerte.

Ha sikerült eloszlatni a fenti tévhitekkel kapcsolatos negatív érzéseket, és szívesen indítanál egy olyan online vállalkozást, ahol nem számít a korod, aminek az elindításához elég néhány száz euró, napi néhány órai munka, és első perctől kezdve egy mentor csapat támogat, akkor kérd a főoldal „Megújuló jövedelem” blokkjában a tájékoztató videót!

Megjelent: 388 alkalommal
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Mennyire kerek az életed? Paradigmaváltás »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-09-28 07:40
Kicsit nevetséges, hogy biztos állásról beszélnek a vállalkozás ellenében, hisz ahol dolgoznak, az is egy vállalkozás. "Csak" az irányítást adják át más kezébe.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-10-03 16:46
Én voltam csak "vállakozó" két évig.Igen, rá kellett jönnöm,nem születtem annak!Hiányzott a segítség, a szakmabeli támogatás, amit itt tökéletesen megkapok. Köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-10-06 15:55
Én magam is voltam „vállalkozó“…de a kettô nem hasonlítható össze egymással.
Nekem ez az online vállalkozás a szimpatikusabb.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek