2022. szeptember 10., szombat 20:56

Valóban ápolod a bőröd?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk, az első védelmi vonalunk. Teljes felületén érintkezik a külvilággal. Az a feladata, hogy megvédje a testünket a nem kívánatos hatásoktól.

Bőrünk bizonyos szempontból a leginkább igénybe vett szervünk is. Közvetlenül kapcsolatba kerül hideggel, meleggel, széllel, a környezetünkben lévő különféle anyagokkal, amelyek nem egyszer roncsolják a felületét, a szerkezetét.

Megérdemli a különös gondoskodást, a megfelelő ápolást, hogy védelmi funkcióját maradéktalanul el tudja látni.

Mivel a legjobbat akarjuk a bőrünknek, természetes mozdulattal nyúlunk a különféle kozmetikai szerek, bőrápoló termékek után.

Ugyanakkor az életkor előrehaladtával a bőr az, aminek a szerkezete látványosan megváltozik. Megjelennek a ráncok, különféle foltok, a bőrünk fénytelenné, fakóvá válik, és egy idő után idegen arc néz ránk vissza a tükörből.

Természetes, hogy szeretnénk visszakapni a régi arcunkat, minél tovább megőrizni a bőrünk üde szépségét.

Mi más lehetne ebben segítségünkre, mint a különféle kozmetikumok, bőrápoló termékek?

Egy 2015-ös kutatás szerint az Egyesült Államokban egy átlagos nő naponta 10 féle arcápoló terméket használ, és erre akár 800 dollárt is elkölt havonta.

Magyarországon 2021-ben a KSH adatai szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom 4%-át kozmetikai és személyi higiénés termékek adták. Ez több, mint akár az alkohol, akár az alkoholmentes italok részesedése, és háromszor annyi, mint a könyvek és újságok együttes súlya.

Abban a tudatban használjuk a kozmetikai termékeket, hogy a lehető legjobbat tesszük magunkkal.

Némely esetben nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Tudtad, hogy a kozmetikai ipar által előállított szerek nem minden esetben biztonságosak? Némely összetevő önmagában is aggályos, de több vegyület halmozottan, különösen káros lehet. Egyes vizsgálatok szerint a kozmetikai cikkekből: fogkrémekből, tusfürdőkből, testápolókból és arckrémekből akár évi 2-3 kilogramm káros anyag is bekerülhet testünkbe. Ez ijesztően nagy szám!

A mindennapos használat, plusz a vegyületek keveredése, kölcsönhatása és ezek együttes hatása nem tisztázott, ezért érdemes különösen figyelmesnek lenni.

A gyártók számára kötelező a termék címkéjén feltüntetni az összetevőket, de ezek az információk sokak számára semmitmondó adatok csupán.
Minthogy a bőrön át közvetlenül felszívódó anyagok közül minden a véráramba kerül, és eljut a létfontosságú szervekhez és sejtjeinkhez, méghozzá nagyon gyorsan, nem árt egy pillantást vetni az összetevőkre.

A statisztikák szerint egy átlagos felnőtt tízféle tisztálkodó szer által legalább 126 féle vegyi anyaggal kerül kapcsolatba naponta, melyek egymással is kölcsönhatásba léphetnek.

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (The Environmental Working Group, EWG) szerint akár a kozmetikumok 20 %-a is tartalmazhat rákkeltő anyagot.

A kozmetikumok esetében az „bio” („organic”) címke sem jelenti feltétlenül, hogy nyugodtak lehetünk. Sokszor az összetevőknek csak 10%-a valóban BIO, mellette sok más kémiailag előállított vegyszer lehet. Természetesen ilyen esetekben ez csak reklámfogás, hogy azt az egy összetevőt emelik ki, ami organikus.

Az amerikai Munkavédelmi Intézet szerint eddig legalább 900 ismert kozmetikai alapanyagról derült ki, hogy mérgező. Ezek felhalmozódva a szervezetben súlyos betegségeket, akár rákot, autoimmun betegségeket, idegrendszeri problémákat is okozhatnak. A nők jobban érintettek e téren, inkább ki vannak téve a veszélynek, mivel több kozmetikumot is használnak.

A méreganyagok nem képesek kiürülni a szervezetünkből, így lehet, hogy bár egy termékben minimális van, de a sűrű használat, s a halmozódás, kölcsönhatások miatt a szervezetünk megbetegszik. Hisz károsodnak a sejtek funkciói, anyagcseréje, regenerálódása.

Egyes anyagok, amiket a bőrünkre kenünk, bizonyos környezeti hatások miatt káros vegyületeket képezhetnek, pl. a napsugárzás hatására. Mások filmréteget hoznak létre a bőrön, megakadályozva természetes lélegzését, kiválasztási funkcióját. Vagy irritációt, allergiás reakciót válthat ki. Ez utóbbi egyéni érzékenység függvénye.

Összességében, amit mesterségesen állítanak elő, azt nem szereti a szervezetünk, akár külsőleg, akár belsőleg jut hozzá.

A testünk csodálatos, a természetben megtalálható anyagokat, elsősorban növényeket, s azok hatóanyagait kiválóan tudja hasznosítani.

Szerencsére évezredek óta ismertek azok a növények, amelyek kiemelkedő szerepet játszanak a szépségápolásban. A 20. században a technológia bűvöletében a természetes alapanyagokat jórészt kiszorították mesterségesen előállított alternatíváik.

De ahogy az lenni szokott, az inga amennyit kilendül az egyik irányban, annyit visszajön a másikba.

Napjainkban a természetes, fenntartható megoldások az életünk minden területén előtérbe kerültek. Ez alól a szépségápolás sem kivétel. Ma már tényleg választhatunk egy biztonságos alternatívát a bőrünk egészségének megóvására.

Érdemes figyelmesen megnézni minden termék összetevőit, amit a bőrünkre kenünk, mert előfordulhat, hogy az azonnali jó hatással szemben, hosszú távon erősen károsítjuk a bőrünket, szervezetünket, s komoly betegséget is okozhatunk.

A következő részben részletesebben is bemutatom, mik azok a vegyületek, amiket érdemes elkerülni.

Iratkozz fel blogértesítőnkre, hogy ne maradj le róla!

A biztonságos alternatíváért pedig kérd a főoldal „A szépség neked is jár” blokkjában a videót.

Megjelent: 424 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. szeptember 10., szombat 21:02
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Ha te vagy az egyetlen vegán Táplálékkiegészítők »

Hozzászólások   

# Szabó Péterné 2022-09-13 19:13
Ösztönösen, én sosem használtam az arcomra "drága", divatos krémeket.Szuper, hogy az Apex-et bátran kenem magamra, meggyőző a tisztasága, hatékonysága!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-09-25 22:29
Korábban soha nem használtam az arcomra semmilyen krémet.
Azonban amióta a Apexet megismertem rendszeres használója vagyok, mert kimondottan jó érzéssel tölt el mikor felkenem az arcomra.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek