2021. április 21., szerda 16:20

Egy gondolat, amelynek eljött az ideje

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

"Semmi sem erősebb, mint egy gondolat, amelynek eljött az ideje" Victor Hugo

Nem szeretnék a nagy női panaszkodó kórusban egy újabb szólam lenni. Amit mondani szándékozom, a nők jelenlegi társadalmi helyzetéből indul ki, de általánosabb érvényű.

A világ jelenleg nem kedvez a nőknek. Tulajdonképpen nem kedvez senkinek, de az elmúlt években elértük, hogy a legnagyobb létszámú, hátrányos helyzetű kisebbség ma Magyarországon a nő. Amiben az a vicc, hogy létszámát tekintve nem is kisebbség. Papíron természetesen minden a legnagyobb rendben van. Vannak jogszabályaink, amelyek tiltják a megkülönböztetést a nemi hovatartozás alapján, és  többé-kevésbé egyenlő  esélyünk van a tanulásra. Ezt az utóbbit én különösen fontosnak tartom. Szilárdan hiszem, hogy egyetlen út van felfelé, az pedig a tudás megszerzésén keresztül vezet. Nem gondolom, hogy nem lehet már mit tenni intézményesen, de nem annyira a törvények és jogelvek hiányoznak, hanem azok betartása. A baj a közgondolkodásban van. Hogy milyen nagy a baj a fejekben, annak csak néhány jellemző tünete felsorolásszerűen.

- művelt, értelmiségi házaspár, mindkettőjüknek második házassága. Mindkettőjüknek van első házasságból származó gyereke. Minden létező vagyontárgy lakás, kocsi, bankszámla a férj nevén. A férj hirtelen meghal. A feleség itt marad, nincs semmije, csak haszonélvezeti joga. Még saját örökségéből származó pénze is a férj nevén lévő bankszámlán. A törvényes öröklési rend szerint megöröklik a férj első házasságából származó gyerekei.

- vállalkozó férj értelmiségi feleséggel. Férj jól keres, feleség otthon marad a három gyerekkel. Vállalkozás férj nevén, bankszámla férj nevén, minden elképzelhető vagyontárgy a vállalkozás tulajdona. A ház is, az autó is. Férj meghal egy autóbalesetben. Feleség itt marad 3 gyerekkel, 10 éve nem dolgozik. Gyerekek kiskorúak, így a gyámhatóságnak minden létező anyagi típusú döntésbe beleszólása van. Férj nélkül vállalkozás nem működik, megélhetés, lakhatás veszélybe kerül. Család előrelátó, férjnek volt életbiztosítása. Haláleseti kedvezményezettek egyenlő arányban a gyerekek.

- részt vettem egy képzésen, ahol egy rendkívül szimpatikus fiatal hölgy a nők pénzügyi függetlenségének fontosságáról tartott előadást. Nagyszerű előadás volt. Mondandóját a következőkkel zárta "minden hölgytársamat arra biztatom, hogy nyisson egy saját bankszámlát. Reménykedjünk, hogy a férjeink ezt megengedik nekünk."

Sorolhatnám a példákat szinte vég nélkül. Ma a spórolás sok családot rávisz arra, hogy csak egy bankszámla legyen, az rendszerint a férj nevén van. Jó, ha a feleségnek rendelkezési joga van a számla felett.

Ezek a történetek nem a pénzről, nem a pénzügyi intelligenciáról szólnak. Ezek a történetek arról szólnak, hogy a nők jelentős része függő helyzetben van. Nem csak pénzügyileg, hanem egy sor más tekintetben is. A legszembeszökőbb a pénzügyi függőség. Még akkor is, ha rendelkezik önálló jövedelemmel. Ha a kialakult helyzet valamiért megbomlik, akár egy haláleset, akár egy válás miatt, a nők egy része nagyon nehéz, mondhatni kilátástalan helyzetbe kerül.

Ha egy kicsit tovább gondoljuk, szinte valamennyien függő helyzetben vagyunk. Függünk a fizetésünktől, a munkahelyünktől, a szociális ellátó rendszerektől. Mostanában az ezekben kialakult status quo, egyensúlyi helyzet is megbomlott. Tömegek kerültek nagyon nehéz, mondhatni kilátástalan helyzetbe.

A legtöbb ember fejében kezdenek kigyulladni a lámpácskák, kezdenek rájönni, hogy ezek a rendszerek a megszokott módon nem tarthatók fenn tovább. Egyre több emberben egyre erősebb a vágy, hogy ő és családja ne legyen kiszolgáltatva senkinek. Csak éppen azt nem tudják, hogyan érhetnék el a vágyott függetlenséget. Most többszörösen ütnek vissza a korábbi években magunkévá tett sztereotípiák. Sokan meg sem próbálnak változtatni, mert olyan mélyen gyökerezik bennük, hogy úgysem sikerül. Nem sikerül, mert túl öreg vagyok, mert túl fiatal vagyok, mert nem beszélek nyelveket, mert vidéken élek, mert kinek, ami meg van írva, azon nem tud változtatni, meg különben is, a vállalkozások 95%-a az első évben tönkremegy, miért pont nekem sikerülne, meg pénzt csak pénzből lehet csinálni. Abbahagyom, mert nem az a célom, hogy rakjak a fejedbe még néhány korlátot, ami eddig esetleg nem volt ott.

A lényeg a következő: az emberek egy jelentős része szeretne változtatni az életén, de ehhez hiányzik a bátorsága, a tudása és többnyire a kezdőtőkéje is.

A bátorsága azért hiányzik az embereknek, mert különféle önértékelési zavarokkal küzdenek. Ezen lehet változtatni. Mint ahogy a hiányzó tudást is meg lehet szerezni. És bármilyen hihetetlen, a kezdőtőkét is.

A hálózatépítésnek számos előnye van. Biztosan te is sokáig tudnád sorolni. Nemrég hallottam valakitől, hogy az MLM tulajdonképpen vállalkozó képző.

Nem kell, hogy neked legyen egy jó ötleted, már kitaláltak egy működő rendszert, neked csak működtetni kell.

Viszonylag kicsi kezdőtőkével elindíthatod, így a pénzügyi kockázata sokkal kisebb, mint ha egy hagyományos vállalkozást működtetnél. (sokan éppen ezért nem veszik elég komolyan)

A szponzorod egyben a mentorod is, aki mindent meg fog tenni azért, hogy te sikeres legyél. Miközben haladsz előre az MLM vállalkozásod építésével, olyan készségekre, képességekre és tudásra teszel szert, ami egy hagyományos vállalkozás működtetése során is hasznodra válik.
Első helyen áll, hogy megtanulsz emberekkel bánni, megtanulod, hogyan válogasd össze a csapatodat és hogyan nyerd el az együttműködésüket egy közös cél érdekében.
Megtanulsz gazdálkodni az időddel és a pénzeddel.
Megtanulsz célokat kitűzni, az üzletedet megtervezni és a terv mentén megvalósítani.
Amikor sikereket érsz el, nő az önbizalmad, magabiztosabb leszel.

Lehet, hogy nem szeretnél életed hátralévő részében hálózatot építeni, hanem pl. egy éttermet szeretnél működtetni. A jutalékaidból néhány év alatt összeszedheted a kezdőtőkét, miközben elsajátítod a vállalkozás sikeres működtetéséhez szükséges ismereteket.

Ami a legfontosabb, hogy egy másfajta közegbe érkezel. Egy olyan közegbe, ahol az életükön változtatni akaró emberek vannak. Ebben a közegben más a beszédtéma, mint általában. Más könyveket olvasnak, másfajta filmeket néznek, mint a nagy átlag. A sikeres emberek sűrűsége lényegesen nagyobb, mint a társadalom egészében. Sikeres alatt értve azokat, akik kitűztek maguk elé egy célt, azon dolgoznak, és naponta haladnak is a céljuk felé. Egy nyitott, támogató közegben tanulhatod meg mindazt, ami ahhoz kell, hogy te is ezekhez a sikeres emberekhez tartozz.
Még ha nem érsz is el hatalmas jövedelmeket, az itt megszerzett tudás segít neked, hogy megvalósítsd az önállósági törekvéseidet egy másik területen. Végső soron segít neked, hogy ne függj többé, hanem valóban te irányítsd saját életed. Nem véletlen, hogy aki egyszer igazán belekóstolt a hálózatépítésbe, az nem tud elszakadni tőle még akkor sem, ha nem ér el kiemelkedő sikereket.

Ha egyszer rájössz arra, hogy képes vagy irányítani az életed, már nincs visszaút a régi gondolkodási mintákhoz. 

Térjünk vissza a kezdő idézethez: "Semmi sem olyan erős, mint egy gondolat, amelynek eljött az ideje."


Hiszem, hogy eljött az ideje a változásnak. A körülmények egyre több emberből kényszerítik ki a változást, mert a dolgok a régi módon már nem tarthatók fenn. Saját családod anyagi biztonsága egyre nagyobb jelentőséggel bír éppen azért, mert a korábbi biztonság megingott.

Mi, akik hálózatépítésbe kezdtünk, már tudjuk, hogy ez egy lehetséges út, egy lehetséges megoldás a jelenlegi problémákra. Egy megoldás, nem az egyetlen. A mi felelősségünk, hogy minél több emberhez elvigyük ezt az információt, hiszem, hogy nagyon sokan erre várnak. A hálózatépítés a függetlenség üzlete, és egyre többen keresik a függetlenséget.

Vagy rosszul látom? 

Megjelent: 781 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 02:04
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: Ételed az életed – 1. rész »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2021-10-24 10:27
Hú de igaz! Ez a helyzet nálunk is...majdnem. Bankszámlám azért van, meg egy kocsi a nevemen, de ennyi. Az egész vállalkozásunk a páromra épül, minden az ő nevén van. S ráadásuk a vállalkozásunk az uniós támogatásoktól függ, vagyis duplán kiszolgáltatott, függő helyzetben vagyok. Pont ezért kezdtem el a saját vállalkozásomat építeni itt!!!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2021-11-09 12:55
Nagyon így van, jó kis tükröt mutattál! Érdekes ellentét van aközött, hogy mennyire modern, online világban élünk, emellett még mindig egyfajta kiszolgáltatott, részben alárendelt szerepben vagyunk. Pedig jó néhány évtized eltelt már, hogy mi nők, dolgozunk...Ha gondolatban arra váltok: miért csupán a férjemnek kellene a fő családfenntartónak lennie, miért kötelező így lennie? Lehet ezt ma már máshogy is csinálni, ki is használom ezt a lehetőséget:-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-06-08 09:48
Ez nagyon igaz! Miután elvesztettem a férjemet az özvegyi nyugdíjat csak egy évig kaptam, mert nem voltam még nyugdíj korhatáros.
Pont ezért gondoltam úgy biztosan lehet ezt másképpen is csinálni.
Örömmel tölt el, hogy rátaláltam erre a lehetôségre!!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek