2022. június 08., szerda 06:29

Építs saját ATM-et!

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Network marketing. Sokan, és sokfélét mondanak, gondolnak róla. Csak kevesen ismerik igazán még azok közül is, akik egyik vagy másik cég partnerei.

A network marketing (lánykori nevén MLM) alap üzleti modellje a kezdetektől, hogy elégedett vásárlók egymásnak ajánlják a termékeket. Később az üzleti lehetőséget is. Vagyis a személyes kapcsolatokra, a személyes találkozókra, a kapcsolat- és bizalomépítésre alapozott.

Nem véletlenül hívják direkt értékesítésnek. Ugyanis így indult. A többszintű jutalékrendszer csak később alakult ki. Erről bővebben írtam már 10 éve a Piramis vagy Mindenkinek?! Lehetőség?! Most?! című könyvemben. (Ha szeretnél a könyvből egy ingyenes digitális példányt, a Kapcsolat oldalon jelezd, és eljuttatjuk hozzád.)

Az iparág történetében csakis azok lettek igazán sikeresek, akik ezt az alap üzleti modellt követték.

Ez egy nehéz pálya, sok kényelmetlenséggel. Ha próbáltad már, akkor tudod, hogy az ismerősök és a család nehéz terep.

Éppen ezért sokan keresgéltek alternatív útvonalakat arra, hogy a termékeiket értékesítsék, és üzleti partnereket találjanak.

Volt, aki az autók szélvédője alá tett hirdetéseket. Volt, aki a saját autójából csinált mozgó hirdetőtáblát. Volt, aki ingyenes vagy fizetett apróhirdetéseket adott fel. Volt, aki nagy tételben hagyta szét a névjegykártyáit vagy a szórólapjait éttermekben, kávézókban, fodrásznál, vagy épp a fogorvosi váróban.

Ezek a módszerek persze semmilyen eredményt nem hoztak, pláne nem átütő sikert.

Egy fokkal jobb ötletnek tűnt ismeretleneket hívogatni telefonon. De a hideghívásokhoz hatalmas lelki állóképességre van szükség. Csak keveseknek sikerül ezt a műfajt olyan szinten elsajátítani, hogy valóban átütő eredményt érjenek el vele. Ráadásul alig lesz olyan, aki szintén ezt akarná tenni. Így ki lehet építeni egy vásárlói kört, de csapatot nem, vagy csak nagyon nehezen.

Többek között a fent említett üzletépítési technikák, a belőlük következő rengeteg csalódás, az etikátlan üzletépítési gyakorlat miatt, az egész szakmának és a benne dolgozóknak elég rossz a megítélése.

Kialakult egy furcsa kettősség: sokaknak tetszik a network marketing vállalkozásban a matek, az elérhető eredmény, a megteremthető életstílus, de szinte bármit megtennének azért, hogy a környezetük meg ne tudja, mivel foglalkoznak.

Keresik hát az alternatív megoldásokat, most már az online térben.

Ahol kereslet van, ott megjelenik a kínálat is.

Lett hát egy csomó olyan „megoldás”, ami pontosan ezt ígéri. Bár az egyes ajánlatok nagyon különbözők, mégis van bennük valami közös. Mindegyik arra épít, hogy nem kell senkinek se szólnod, valamilyen automatából majd dőlni fognak az érdeklődők, és neked már nem kell megküzdened az elutasításokkal.

Jól hangzik. Csak nem igaz. Bár tudom, hogy vannak, akik érnek el sikereket ezen a módon is. Van az a hirdetési pénz, van, az a hirdetési forma, ami szállítja a vevőket. Ha nem lenne, az egész online marketing és értékesítési business nem működne.

Mi a baj ezekkel az automatizált network marketing üzletépítési stratégiákkal?

  1. Teljesen szembe mennek a network marketing üzlet szabályaival. A személyes kapcsolatok helyett a hirdetésekre tették a fókuszt. (hogy ez miért probléma, arról egy kicsit később).

  2. Általában olyanok rakták össze, akik a hagyományos online marketingből jöttek. Nem egyszer sajnos a network marketing cég tulajdonosaival közösen, a valódi hálózatépítők feje felett. A network marketing siker egyik titka, hogy olyan egyszerű lépésekből áll, amit bárki néhány órás betanulás után meg tud tenni. Nem lesz a néhány óra alatt profi, de szerez annyi jártasságot, hogy el tudja kezdeni a munkát.
    Nos, sem a weboldal készítés, sem az online hirdetés, sem az e-mail marketing, sem egy ütős csali összeállítása, sem a profi szövegírás nem ez a kategória. Magyarul: az egész ahogy van, nem, vagy csak kevesek számára másolható.
  1. Erre születtek a „kulcsrakész” rendszerek.
    Neked már semmit sem kell csinálni, készen kapsz mindent. Cserébe annyi a dolgod, hogy kifizeted a rád eső hirdetési és egyéb díjakat, és aztán kezeled az érdeklődők áradatát.
    Találkoztam olyan hirdetéssel, aminek a fő üzenete az volt, hogy napi 980 érdeklődő jön a hirdetésre. Megkérdeztem, hogy ok, de végül ebből mennyi vásárol, mennyi lesz üzleti partner, és mennyi marad meg még 6 hónap után is?
    Azt a választ kaptam, hogy ezt nem lehet megmondani. Szerintem ettől a választól minden jóérzésű online marketinges világgá szalad, hiszen az online marketingben minden mérhető, minden számszerűsíthető. Ha mégsem, akkor ott valami nem kerek.
    Beszéltem olyannal, aki közel 1 évig fizette a hirdetési költséget, de releváns érdeklődője nem volt. Lettek vásárlói, akik ideig-óráig vásárolták a termékeket, de egyetlen egy üzleti partnere sem.
    Bár tudom, vannak, akik ezzel is eredményeket érnek el, a nagy többség pontosan semmit nem ér el vele. Így születnek az újabb és újabb MLM sérültek.
  1. Mi a baj a hirdetéses modellel a fentieken túl?
    A személyes kapcsolatokra, a direkt értékesítésre épülő network marketing üzlet alapjaiban különbözik minden mástól.
    Többek között abban is, hogy bár ugyanazokat a termékeket értékesítitek, ugyanahhoz a céghez kerestek üzleti partnereket, nem vagytok egymásnak versenytársai. A te bizalmi tőkéd a tiéd, az üzlettársad bizalmi tőkéje az övé. Még akkor is így van ez, ha az ismerőseitek, a baráti körötök részben közös. Ugyanis ebben az esetben nem a terméket, nem a céget, nem az üzleti modellt veszik meg, hanem elsősorban téged. Aki benned bízik, veled fog üzletelni, senki mással.
    A hirdetési piacon egymás versenytársai lesztek, akik ugyanarra a célcsoportra hirdetnek. Persze nem csak ti ketten hirdettek arra a célcsoportra, hanem a cég minden üzleti partnere, webáruházak százaival együtt.
    Minél többen hirdetnek egy adott célcsoportra, annál drágább lesz a hirdetés.
    Ráadásul a hirdetésben a termék vagy az ajánlat mögött te láthatatlan vagy.
    Ezen a ponton semmiben nem különbözöl a száz meg száz webáruháztól. A személyiségedből fakadó hozzáadott érték teljesen eltűnik. Ebből következően a vásárlóból, üzleti partnerből is eltűnik, vagy jelentősen csökken a lojalitás a termékek iránt. Bármilyen jó a termék, mindig lesz egy jobb ajánlat, egy újabb termék.
    A direkt értékesítéssel, a bizalmi tőkéddel felépített üzletben a partnereid, vásárlóid lojalitása elsősorban neked szól, ha a termék amúgy megfelelő. Te tudod bennük a cég, a termékek iránti lojalitást felépíteni. Ezért fizet a partnercéged téged. Egy lojális, hónapról hónapra növekvő vásárlói kör kiépítéséért.

Ok, ok, de akkor teljesen el kell vetni az online üzletépítést?

Egyáltalán nem. Az üzleti élet jórészt áttevődött az online térbe. Nagy hiba lenne ezt figyelmen kívül hagyni.

Mi is kizárólag online eszközökkel dolgozunk. Mégpedig a közösségi média ingyenes eszközeivel, az ATM szisztémával. ATM egy angol betűszó, az Add a Tag és a Message szavakból. ATM szisztéma mindenben megfelel a network marketing alapelveinek.

  • személyes kapcsolatokra épít
  • olyan egyszerű lépésekből áll, amit bárki, néhány óra betanítás után el tud végezni
  • nem zaklatjuk a 10 - 30 éve nem látott valaha volt ismerősöket, nem csinálunk hirdetőtáblát a személyes profilunkból, és nem hívunk meg kéretlenül senkit semmiféle csoportba
  • nem vagyunk egymás versenytársai, sőt, olyan szorosan dolgozunk együtt csapatban, amit a hagyományos offline üzletépítés esetében el sem lehetett képzelni.
  • amit lehet automatizáltunk, így hatékonyabbak vagyunk, időt takarítunk meg az egyes munkafolyamatoknál.
  • vannak eszközeink, vannak rendszereink, de mindennek a középpontjában te állsz, a személyiségeddel, a bizalmi tőkéddel.
  • természetesen van képzési rendszerünk, és mentorprogramunk, hogy mielőbb felépíthesd a saját ATM-edet.

Ha bővebben akarsz erről tudni, akkor kérd a kezdőlap „Megújuló jövedelem” blokkjában az erről szóló videót.

Megjelent: 620 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 01:59
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Kóstold meg a szivárványt! A fiatalság titka »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-06-08 07:43
Sajnos a sok hozzá nem értő munkássága miatt, sokan, akiknek "életmentő" lehetne ez a vállalkozási forma, attól is elesik, hogy megnézze, valójában miről van szó. Hisz ez a módszer tényleg bárki számára működik, tanulható, másolható, s semmi olyasmit nem teszünk, ami kényelmetlen lenne bárki számára!Ezt nagyon díjazom, hogy nem kell hirdetni, nem kell idegeneknek üzenetet küldeni, nem kell terméket betárolni és házalni! Na és hogy ONLINE!! Persze mindenki másképp csinálja, ezért nem szabad feladni az első próbálkozásnál! Én is próbáltam többet, míg negyedikre rátaláltam a nekem legjobbra!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-06-10 15:12
Szerintem tökéletes leírása és igaz tükre a network marketingnek. Az új módszer, az ATM szisztéma is pont azt hivatott újra visszahozni ebbe a hivatásba, mint ami a klasszikus hálózatépítésben és a "minden" online világ előtt megvolt: az emberi kapcsolatokat. Ettől működik alapjaiban.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-06-10 18:14
A klasszikus MLM -bevallom, - nálam sem volt nyerő. Kipróbáltam, de nem az én világom. Itt, én úgy gondolom, a cégem azért fizet engem, ( nem is rosszul! ) hogy minél több embernek MEGMUTASSAM a lehetőséget. Aztán neki kell dönteni, hogy akar vevő,- vagy munkatárs lenni, vagy mégsem az ő útja ez. Nincs erőszak, csak példák, tapasztalatok vannak. Hogy mindehhez fel sem kell állni a laptopom mellől, szerintem nincs ideálisabb munkahely.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-06-17 13:02
Mivel több vállalkozási formát is kipróbáltam már az otthon végezhető munkákból, egyik sem volt nyerő a számomra.
Ez a cég azért fizet, hogy minél több embernek megmutassam ezt a rendkívül jól működő lehetőséget.
Az illető saját döntése részt kíván-e venni benne vásárlóként vagy esetleg munkatársként, amennyiben a tapasztalatok meggyőzték őt.
Számomra ez így a legideálisabb munkahely!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés