2022. június 06., hétfő 00:45

Kóstold meg a szivárványt!

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
Kóstold meg a szivárványt! Pixabay

Rengeteg kutatás bebizonyította, hogy minél színesebben étkezel, annál egészségesebben étkezel. Feltéve, hogy a színek zöldségeket és gyümölcsöket jelentenek, nem pedig ételfestéket. A cukorkák is színesek, mégsem mondanánk őket egészségesnek.

Te melyik csoportba tartozol?

Fotózd le csak egyetlen napig, de akár egy hétig mindazt, amit megeszel és megiszol.

Tedd egymás mellé a képeket, és nézd meg, milyen színűek?

Változatosak, színesek? Egy hét alatt szinte a szivárvány összes színe rákerült a tányérodra? Szuper!

Ha azt látod, hogy a tányérodon főleg bézs és barna ételek szerepelnek, akkor baj van.

Sokan azt gondolják, hogy egészségesen étkeznek, hiszen a reggelijük zabpehely, a tízórai egy cukor és gluténmentes müzli szelet vagy egy marék olajos mag, az ebéd sovány hús valamilyen reform körettel (főtt gabona vagy teljes kiőrlésű lisztből készült), az uzsonna egy joghurt, a vacsora pedig szendvics teljes kiőrlésű kenyérből.

Ez jó példa arra, hogy önmagában egészséges ételekből is össze lehet rakni teljesen egészségtelen étrendet.

Mi a baj a fenti étrenddel?

Egyhangú, unalmas, hiányoznak belőle a friss zöldségek és gyümölcsök, amik színt vinnének a tányérra. Az egészséges étrend azt jelenti, hogy változatos alapanyagokból változatos konyhatechnikával készített ételeket eszünk.

Gyógyító színek

A színek jelentéssel bírnak. Minden színnek más az energiája, a hangulatunkra gyakorolt hatása. A színterápia bizonyítottan működik több orvosi területen. Működik az egészséges étkezés összeállításában is.

Azon túl, hogy a különféle színek más-más energiát hordoznak, a zöldségek és gyümölcsök színei árulkodnak a bennük lévő tápanyagokról, ettől kapják élénk színüket. A bennük lévő rostok más-más jó baktériumokat táplálnak, ezzel hozzájárulnak, hogy a mikrobiom állományunk is minél színesebb, változatosabb legyen.

Egyes irányzatok szerint az a jó, ha minél több szín szerepel együtt a tányéron, hiszen a különböző színek erősítik egymás hatásait. Más irányzat szerint elég, ha naponta 3 féle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Az a lényeg, hogy egy hét alatt jussunk el nagyjából húszig.

Nézzük akkor a szivárvány színeit sorban. Melyiket miért érdemes rendszeresen szerepeltetni a tányérodon?

Piros / vörös

A piros színű zöldségekben és gyümölcsökben egy likopin nevű antioxidáns található, amely segít megelőzni szívbetegségeket és néhány daganatos betegséget is. A piros bogyós gyümölcsök a legerősebb antioxidáns forrásaink.

A piros színű zöldségek és gyümölcsök ugyanakkor teljesítménynövelők, serkentik az emésztést, és rengeteg vasat is tartalmaznak.

Ide tartoznak pl.: paradicsom, piros színű paprika, chili paprika, cékla, eper, málna, vörös áfonya, gránátalma, cseresznye, meggy, csipkebogyó.

Sárga és narancssárga

A sárga és narancssárga ételek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek a szemed és a bőröd egészségére is jó hatással vannak.

Tele vannak C vitaminnal. Erősítik az immunrendszert, az idegrendszert, élénkítik a gondolkodást, segítik a koncentrációt.

Ide tartoznak pl.: sárgarépa, sárga paprika, sütőtök, sárga színű batáta, citrom, banán, narancs, sárgabarack, mangó, curry, kurkuma, kukorica.

Zöld

Tartalmaznak lutein és indol nevű anyagokat, amelyek szintén segítenek megelőzni a daganatos megbetegedéseket. Ezen kívül rengeteg kalciumot is tartalmaznak, erősítik a csontokat.

Stresszcsökkentő hatásúak, segítik a regenerálódást és a sebgyógyulást.

Ide tartoznak pl.: spenót, sóska, brokkoli, cukkini, uborka, kelkáposzta, fejes saláta, zöldalma, körte, egres, avokadó, zöld fűszerek.

Kék / ibolyakék / lila

A lila zöldségek és gyümölcsök színét antioxidánsok adják. Megvédik a sejteket a károsodástól, szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Védik a májat, az emésztőrendszert. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásuk is van.

Csökkentik a stresszt, az álmatlanságot, kiegyensúlyozottá tesznek, növelik az önbizalmat.

Ide tartoznak pl.: áfonya, szilva, kékszőlő, lila káposzta, lila hagyma, fekete áfonya, levendula.

Fehér

Rostban, magnéziumban és káliumban gazdagok. Ezeknek a tápanyagoknak nem szabadna hiányozni az étrendünkből.

Lélekerősítő, tisztító hatású.

Ide tartoznak pl.: gomba, vöröshagyma, fokhagyma, karalábé, karfiol, fehér szőlő, fehér spárga, főzőtök.

Barna

Boldogsággal tölt el, védelemérzetet kölcsönöz. Éppen ezért könnyű függővé válni tőle. Afrodiziákumként is ismert, különösen desszert formájában.

Ide tartoznak pl.: burgonya, dió, mandula, kakaó, kávé, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió.

Több színt, de hogyan?

Talán nincs olyan ember, aki soha semmilyen zöldséget vagy gyümölcsöt nem eszik. Tény, Magyarország nagyon hátul kullog a zöldség és gyümölcs fogyasztásban. Ahogy hátul kullog szinte minden egészséggel kapcsolatos mutatóban is, viszont elöl van az elhízási ranglistán.

Szó szerint létkérdés mindenkinél, hogy emelje a zöldség és gyümölcsfogyasztást.

Ha eddig nem, vagy csak kevés nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottál, mégis hogyan szoktasd rá magad?

Nálam fontos szempont, hogy amit az asztalra teszek, ne csak egészséges és finom, hanem szép is legyen. Ezért szívesen használok díszítésre különféle színes zöldségeket és gyümölcsöket.

Ha arra törekszel, hogy az étel, a tálalás szép is legyen, óhatatlanul színeket használsz.

Ha eddig szinte egyáltalán nem ettél zöldséget és gyümölcsöt, ne akarj egyszerre mindent felforgatni, megreformálni.

Kezdetben az is megteszi, ha kiválasztasz naponta egy étkezést, amikor beiktatod a zöldségeket vagy gyümölcsöket.

A szendvicsedre tegyél paprikát, uborkát, paradicsomot, retket, újhagymát.

A zabkásádat szórd meg egy marék friss gyümölccsel. Ha teheted legyen ez piros bogyós.

A tízórait vagy az uzsonnát cseréld le gyümölcsre.

Ebédhez dobj össze, vagy válassz salátát vagy főzeléket. Ha engem kérdezel, a nyers saláta egészségesebb választás, és szinte alig van olyan zöldség, amit nem lehet nyersen megenni. Tényleg csak a fantáziád szab határt.

Tervezd meg tudatosan az étrended, és már a bevásárlásnál ügyelj a színekre.

Hozzászólásban mondd el, te mivel tudtad rávenni magadat vagy vonakodó családtagodat, hogy zöldséget egyen?

Megjelent: 625 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 02:00
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Család vagy karrier? Építs saját ATM-et! »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-06-06 07:09
Köszönöm ezt a sok új információt!!Igazából a lustaság ami miatt keveset eszünk. Az egyszerű fejes salátával is sok a munka mire asztalra kerül. DE szerintem ha odatenném, lenne aki enné. Hisz a savanyúságot is eszi mindenki. A friss zöldség sokkal jobb alternatíva. Persze uborka, paprika, paradicsom, retek, sárgarépa szerepel az étrendben, de van mit behozni még.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-10-08 21:15
Valóban valamennyivel több munka a zöldségek megtisztítása, felaprítása, mint elővenni a fagyasztóból vagy hűtőből a már előkészített husit. De megéri.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-06-06 21:56
Így összerakva a színek gyógyerejét még nem láttam, köszönöm. A nyári salátás tálakkal nincs is gondom, mindegy hogy zöldséges vagy gyümölcsös. Szeretem keverni a színeket,- mert szép, mert kínálja magát. Télen vagyok bajban, kisebb a választék, de megoldom pl. aszalt gyümölccsel. Falun nőttem fel, a kertünkből mindig volt télire is elrakva a nyári rostanyagokból valamilyen formában, ezt szoktam meg. Sajna a párom még ma is többre becsül egy tányér pörköltet.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-10-08 21:19
Köszönöm Anikó
Én is falun nőttem fel, és abban az időben bizony egy héten csak egyszer volt hús, vasárnap. Anyukám másképp főzött, mint akkoriban a falusi asszonyok. Mi rengeteg zöldséget ettünk. Igaz, elsősorban főzeléket és savanyúságot. Ő tudott eltenni fagyasztó nélkül is zöldbabot, tököt, zöldborsót, spenótot, így volt egész télen.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-06-08 11:02
Köszönöm szépen ezeket a hasznos tanácsokat.
Eddig ez eszembe sem jutott. Ezentúl igyekszem a szinekre is odafigyelni. Most már tudom, hogy milyen fontos, alkalmazni is fogom!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-10-08 21:20
Szívesen.
Nem csak egészséges, finom, hanem dekoratív is.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-06-11 07:59
De jó!! Így még sosem néztem az ételekre és nem is tudtam, hogy ez miért és mennyire fontos!! Szép-szép a sok színes idényzöldség a szendvicsem mellett, de azért erre jobban oda fogok figyelni, köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés