2022. május 26., csütörtök 23:02

Ősember az egészséged ellenében

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
Ősember az egészséged ellenében dreamlife2u

Mindannyian szeretnénk hosszú életet saját magunknak és szeretteinknek. Méghozzá úgy, hogy ezt a hosszabb életet egészségben, tevékenyen tudjuk eltölteni. Valóban megéljük, ne csak túléljük az egyes napokat. 

Ha szétnézel a szűkebb vagy tágabb ismeretségi körödben, vagy egyszerűen csak kimész az utcára, akkor látod, hogy a szépkorúak túlnyomó többségének élete orvosok, gyógyszerek, a megváltozott fizikai és szellemi állapotuk állította korlátok között zajlik. Egyáltalán nem úgy, ahogy fiatalabb korukban elképzelték. 

Ma már a csapból is az egészséges életmód szükségessége folyik.

Számtalan egészséges étrend, különböző korosztályoknak szóló mozgásprogram érhető el. A legtöbben tisztában is vannak az elvekkel. Ahogy azzal is, hogy mennyire fontos lenne életmódot váltani. Mégis marad az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életforma. 

Az emberek nem ostobák. Akkor miért van ez így? Szándékosan akarnak ártani maguknak? Nem valószínű. Az okot máshol kell keresni. 

A 2000-es évek talán legfontosabb, de kevés nyilvánosságot kapott felfedezése a pszichológiában az, hogy igazából az emberek mai döntéseit jórészt az ősember korban berögzült biológiai programok határozzák meg.

Az emberiség sok százezer éven keresztül ősemberként élt. A férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek, gyereket neveltek. Amerre volt élelem, arra vándoroltak.

Ehhez az életmódhoz a testünk és az agyunk is tökéletesen alkalmazkodott.

Evolúciós szempontból csak rövid ideje telepedtünk le.
A letelepedéssel, a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel alapvetően megváltoztak a külső körülményeink.
Ez az idő kevés volt ahhoz, hogy a bennünk futó programokat megváltoztassa.

Ezért van az, hogy vonzódunk olyan ételekhez (édes, zsíros, sós), ami ősemberként ritka, de értékes volt, a túlélést jelentette.
Nem csak vonzódunk hozzá, hanem igyekszünk minél többet megenni belőle, hiszen az ősember sohasem tudhatta, mikor jut ilyen csemegéhez legközelebb.
Ma viszont, mikor mindenki számára állandóan elérhető a cukor, a só, a zsír, ez számtalan egészségügyi probléma forrása. Az eszünkkel persze tudjuk mindezt, de a biológiai programok működnek.

Az ember alapvető vonása, amivel felülemelkedik az állatvilágon, az a tudat, és a tervezés képessége. Ugyanakkor az ősemberek esetében ez a tervezés mindig csak rövidtávra terjedt ki. semmi olyat sem terveztek, ami túlnyúlt volna a napi gondokon.

Ezért olyan nehéz azzal foglalkozni, hogy mi lesz majd a következménye a mai tetteknek 30-40-50 év múlva. 

A jó hír az, ha elég tudatos vagy, felismered ezeket a biológiai programokat, és lehetőséged van arra, hogy másképp dönts, mint amit a biológiai program parancsol. 

Ahhoz, hogy fitten, fizikailag és szellemileg jó állapotban éld meg a 70-80-90 évedet, vagy még ennél is többet, már jóval korábban készülnöd kell erre.

Ideális esetben már a 30-as éveid elején, hiszen 25 éves kor után a szervezet működése alapvetően megváltozik, és elindul az öregedés. 

A változás nem egyik napról a másikra következik be, a jelei sem látványosak. Éppen ezért sokan nem is tudnak róla. Vagy hihetetlennek / nevetségesnek / lehetetlennek tartják, hogy ők, akik épp fénykorukat élik, teljesítőképességük csúcsán vannak, öregedni kezdenének. 

Mire a lassú, de folyamatos változás eredményével szembesülnek, az már valamilyen tünet, a szervezet rendellenes működése. Akkor kezdik keresni a megoldást, hogyan kaphatnák vissza a korábbi tökéletesen működő testüket. 

Mi történik 25 éves kor után a szervezetben? 
Mi a jelentősége, hogy odafigyeljünk a változásra? 
Tehetünk-e bármit, hogy életünk utolsó napjáig megőrizzük az önállóságunkat, ne szoruljunk segédeszközökre vagy segítségre? 

Olyan kérdések ezek, amelyekre szerencsére már van válasz.

Kattints a menüben a „következő esemény” gombra, és egy kötetlen online találkozón ismerkedj meg te is ezekkel a válaszokkal.

Megjelent: 557 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 02:02
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Szegvári Katalin 2022-05-27 15:21
Szerencsére van megoldás már szinte mindenre. Ebben a tudatosság is kulcs.
Ez mint minden az életünkben, a saját felelőssegünk.
2 éve tapasztalom, hogy ez működik.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Tóth Katalin 2022-05-27 17:32
Bizony nem hisszük életünk teljében, hogy a teljesítmény képességünk megváltozhat. Aztán egyszerre zúdul a nyakunkba minden, amit addig elhanyagoltunk, sajnos tapasztalatból tudom. Vagy nem is sajnos, hisz megoldás keresés közben találtam rá erre a programra, ami szépen lassan, de biztosan helyreállítja az általam elrontott folyamatokat! Végre újra minőségi életet élhetek, amiért nagyon hálás vagyok!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-05-29 19:56
Számtalanszor hallottam : majd szólok ha olyan bajom lesz,- majd ha muszáj lesz. Sokan természetesnek veszik, hogy bizonyos kor után jön a betegség, és ezt el is fogadják. A média azt sugallja, hogy meg van rá a megoldás,- persze gyógyszerek formájában.Akinek viszont nem mindegy, hogyan éli meg az idősebb éveit, ők már megelőzésben gondolkodnak. Alternatív lehetőségek ezrei közül válogathatnak, könyvek, előadások,- az internet világában már nincs elérhetetlen információ. Igen, kell némi tudatosság hozzá. Én hálás vagyok, hogy 5 éve rátaláltam erre a programra. Most 63 évesen 43- nak érzem magam. Nem félek majd 93 éves lenni, annak az időszaknak már most rakom az alapjait.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-05-30 12:24
Mentségül szolgálhatna, hogy az ősidőkből örököltük, csak efölött is jócskán eljárt az idő, így már ehhez kellene alkalmazkodnunk - tudatosan átállítani az agyunk, hogy bizony van, elérhető minden alapvető táplálék. A tervezés az szintén az, amit meg kell tanulni - generációkra visszagondolva, napról-napra, fizetéstől-fizetésig éltek. Ma már ezt is lehet máshogy, sőt érdemes lenne, sok több mindenre lehetnénk képesek a tudatos tervezéssel, előrelátással.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés