2022. május 22., vasárnap 21:22

A vegán étrend nem fogyaszt automatikusan

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

 

Ha fontolgatod, hogy változtatsz az étkezési szokásaidon, szimpatizálsz az állati eredetű termékek nélküli étrenddel, de nem vagy biztos benne, hogy tényleg neked való, akkor olvass tovább. Mivel magam is nemrég kezdtem tisztán növényi étrendre átállni, biztos vagyok benne, hogy hasznodra lesznek a kezdeti tapasztalataim és felismeréseim.

A kezdet

Három és fél hónapja természetgyógyász barátnőm javaslatára kezdtem egy 4 hetes, intenzív böjtöt. Elhagytam minden állati eredetű terméket, sót, zsiradékot, cukrot. Kizárólag frissen vásárolt zöldségek, gyümölcsök és burgonya alkotta az étrendem. A kávét felváltották a különféle gyógynövényekből és piros bogyós gyümölcsökből készült teák.

Természetesen azért vállalkoztam erre, mert úgy gondoltam, hogy utána megszűnnek azok a kellemetlen tünetek, amelyek egy ideje már megkeserítették a mindennapjaimat.

Az első 4 hétben egyedül a só hiányzott.

Nálunk a normál étrendben is az átlagosnál többféle, nagyobb mennyiségű zöldség szerepel. Így ez semmiféle kellemetlenséget vagy próbatételt nem jelentett. Ugyanakkor tudatosabb lettem a testemre, megtanultam sokkal jobban odafigyelni a jelzéseire.

A 4 hét elteltével fokozatosan kezdtem visszavezetni az étrendbe a korábban elhagyott alapanyagokat, hogy lássam, melyik mit okoz a testemben.

A következő 1-2 hétben kiderült, hogy a gluténmentes növényi étrend lesz az, ami hosszútávon a leginkább megfelel nekem.

A bőség zavara

Ezzel kezdetét vette egy izgalmas, lehetőségekkel és buktatókkal teli időszak.

Keresni kezdtem az interneten gluténmentes vegán recepteket. Rengeteg blogot, videócsatornát, Facebook csoportot találtam. Volt velük egy kis gond: a gluténmentes receptek bővelkedtek állati eredetű, a vegán receptek pedig gluténtartalmú összetevőkben.

Szerencsére gyorsan rátaláltam a teljes értékű növényi étrend (röviden TÉNÉ) követőire. Számtalan általam is kedvelt étel vegán változatát találtam meg a receptek között.

Hurrá! Nem kell feláldoznom a kedvenc ételeimet a vegán étrend oltárán!

Ami feltűnt: sokkal többféle alapanyagra lesz szükségem, és ezek bizony drágábbak is, mint amit korábban használtam. Még úgyis, hogy eleve kizártam mindenfajta helyettesítő termék (növényi tejföl, sajt, gabonakolbász, tojáshelyettesítő és társai) vásárlását. Ezeket nem elsősorban az áruk, hanem az összetételük miatt utasítottam el.

Vettem egy nagy levegőt, és bevásároltam a legfontosabb alapanyagokat. Egy új háztartás felszerelése, amikor egyszerre kell mindent beszerezni, sokkal többe kerül, mint az elhasznált dolgok pótlása.

A bevásárlással elhárult az utolsó akadály. Kezdtem kipróbálni a lementett recepteket.

Volt, ami bevált, és volt, ami nem. Az is előfordult, hogy kóstolás után az egész a kukában landolt.

Üröm az örömben

Nagyon élveztem, hogy több mint 40 év önálló háztartásvezetés után újratanulok főzni. Rengeteg videót megnéztem.

Egyszer csak feltűnt valami:

  • vegán húsleves
  • vegán vadas
  • vegán rakottkrumpli
  • vegán töltöttkáposzta
  • vegán túrógombóc
  • vegán tojásos nokedli
  • köles alapú majonéz
  • vegán húsvéti sonka házilag
  • gluténmentes vegán palacsinta …

Elkészítettem közülük néhányat. Megpróbáltam visszavarázsolni a megszokott ízeket. Főleg azért, mert a férjem maradt a hagyományos vegyes étrenden, és igyekeztem olyan megoldásokat találni, ami mindkettőnknek megfelel, hogy ne kelljen minden nap kétfele főzni.

A siker 50 %-os. A vegánosított változat 1- 2 kivételtől eltekintve sem ízben, sem állagban nem hasonlított az eredetijére. Finom is, látványnak is megfelel, de mégsem az igazi.

Nem könnyű az érzékszerveinket és az agyunkat becsapni. Ki választaná az utánzatot, ha megkaphatja az eredetit is?

Közben a növényi összetevőkből rengeteg olyan fogás készíthető, ami nem akar másnak látszani, mint ami. Ami valóban újdonság, nincs az agyunknak mihez hasonlítani az élményt. Így könnyebben is fogadja el.

Ráadásul arra is rádöbbentem, hogy szépen lassan kezd visszaállni az étrendemben a szénhidrát túlsúly. Igaz, hogy a lisztek, tészták glutént nem tartalmaznak, de szénhidrát és főleg kalória tartalmuk nem alacsonyabb, mint a hagyományos búzaliszté. A búzaliszt pótlására a tésztákban leggyakrabban rizslisztet vagy kukoricalisztet használnak, ami ugyanolyan gyorsan felszívódó szénhidrát ugyanazokkal a hatásokkal, mint a búza fehérliszt.

A TÉNÉ rengeteg hüvelyest is tartalmaz, aminek kalóriatartalma ugyancsak jelentős. Én nem is tudom megenni a naponta előírt mennyiséget, túl sok nekem annyi fehérje.

Tanulságok

Három és fél hónap nem túl hosszú idő az ember életében. De elegendő idő arra, hogy tanulságokkal szolgáljon.

Amire rájöttem: az étkezés, az étrend valóban mindenkinek személyre szabott. Ha csak egészségi állapot nem indokolja, semmiféle szabályrendszerhez nem érdemes mereven ragaszkodni. Térj el bátran akár a legnagyobb szaktekintélyek véleményétől is, ha úgy érzed, neked az nem felel meg.

A tested tudja, mire van szüksége, és mindig a megfelelő jeleket küldi. Válaszd azt, amitől könnyűnek érzed magad, amitől energikus leszel.

A főzés egy kreatív tevékenység. Mások receptjeit használd inspirációnak, és alakítsd ki a saját megoldásaidat, ízvilágodat.

Növényeket enni jó!

A növényekben lévő rostok, vitaminok, ásvány anyagok jót tesznek az emésztésednek, az egészségednek, tehát jó neked!

A növénytermesztés kisebb környezeti terheléssel jár, így jó a környezetnek, jó a bolygónak.

Próbáld ki legalább heti 1-2-3 napon, hogy elhagyod az állati eredetű összetevőket tartalmazó ételeket.

Ha máskor is szeretnél az egészséggel, egészséges étkezéssel kapcsolatos bejegyzéseket olvasni, kérd a heti blogértesítőt!

Megjelent: 616 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 02:02
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Én is kijártam az iskolát Hogyan keress pénzt online? »

Hozzászólások   

# Papp László Zoltánné 2022-05-23 07:56
Hálásan köszönöm drága Márti, nagyon értékes összefoglaló
Most 5 éve én is az állati nélküli étrendet használtam, nagyon jól működött ?
Mivel csak én étkeztem úgy, nagyon drága és fárasztó volt számomra. 9 hónap után adtam fel, amit sajnálok.
Sok kitartást és egészséget kívánok neked szeretettel ??
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Tóth Katalin 2022-05-23 16:06
Hú, nagy kalandnak tűnik!!Csodálom az erődet, kitartásodat! Látható jelei vannak annak, hogy jobban érzed magad a bőrödben!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-05-24 18:26
Köszönöm Kata.
Valóban sokkal jobban érzem magam.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-05-25 18:33
Le a kalappal előtted, Márti! Nekem ez drasztikusnak, nehéznek tűnik, de úgy gondolom, hogy megvan az erős motiváció és a miért, akkor könnyebb. Az a legfontosabb, hogy így jobban érzed magad a bőrödben és ez látszik is rajtad!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-06-07 18:44
Nagyon felnézek rád Márta! Már azért is, mert nem pusztán valami újhullámos hóbort miatt váltottál, hanem tudatosan teszel az egészségedért! Követendő példa vagy sokunknak! Nekem is volt egy 10 éves időszakom, amikor semmilyen húst nem ettem. De végül engem a házi hurka legyőzött. Kitartást, és főleg egészséget kívánok neked!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés