2022. október 02., vasárnap 23:56

Immunrendszer

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Az utóbbi években sokat beszélünk az immunrendszerről, de valójában az átlagember keveset tud róla.

Ennek egyik oka, hogy az immunrendszer nem egy konkrét szerv, nem tudjuk megmondani, hol helyezkedik el a szervezetben. Különféle sejtek, szövetek, szervek együttesen alkotják.

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa. Fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját anyagokat, valamint, ha idegen anyagokkal találkozik, akkor azokat megsemmisítse, elpusztítsa.

Az emberi szervezetben a védettséget részben a velünk született, részben a szerzett immunitás adja.

A velünk született védettség embrionális korban alakul ki. Az egyed megszületésekor többféle genetikusan meghatározott immunológiai adottságot hordoz.

Nem igényel tanulást, azaz a kórokozóval való előzetes találkozást. Ez azt jelenti, hogy nem specifikus a kórokozóval szemben, viszont percek alatt reagál.

A szerzett immuntásra a születésünk után teszünk szert természetes vagy mesterséges úton. A szerzett immunitás egész életünkben folyamatosan fejlődik, tanul, így alkalmazkodik az újabb és újabb vagy megváltozott kórokozókhoz.

A természetesen szerzett immunitás akkor alakul ki, amikor átesünk egy betegségen, a szervezetünk legyőzte, és megjegyzi az azt okozó anyagot, valamint az ellene felhasználható antitestet. Így a következő alkalommal már egy felkészült immunrendszer fogadja a kórokozót, és a betegség sokkal enyhébb lefolyású lesz.

A mesterségesen szerzett immunitás akkor alakul ki, amikor megelőzésként – általában védőoltással – legyengített vagy elölt kórokozót juttatnak a szervezetbe, hogy így készítsék fel az immunrendszert egy esetleges későbbi fertőzésre.

Az immunrendszer működését befolyásolja az általános egészségi állapot, a táplálkozás, az életmód, és természetesen a stressz.

Stressz helyzetben a szervezet minden energiát a veszély elhárításának szolgálatába állít (üss vagy fuss), és leállítja azoknak a szerveknek az energia ellátását, amelyek ebben közvetlenül nem vesznek részt. Így az immunrendszer működése is gyakorlatilag leáll. Ezzel magyarázható, hogy akinek az életében szinte állandósul a stressz, könnyebben kap el különféle betegségeket.

A megfelelő étrenddel megadhatjuk a szervezetnek mindazokat a tápanyagokat, amelyekre a normális, kiegyensúlyozott működéshez szüksége van. A változatos, kiegyensúlyozott étrend tartalmazza az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, így ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A rosszul megválasztott, egyoldalú étrend viszont gyengíti az immunrendszer működését is.

Ugyancsak gyengíti az immunrendszer működését az alkohol, a dohányzás és a kábítószerek.

Már a régiek is tudták, hogy a napfénynek gyógyító ereje van. A tüdőbetegségek kezelésének fontos eleme volt a napfürdő. A szabad levegőn töltött idő, különösen, ha mozgással párosul, kiváló immunerősítő.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén támogatja az immunrendszer működését.

Vita van arról, hogy a táplálékkiegészítők, különféle wellness eljárások és módszerek mennyiben járulnak hozzá az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Ennek bizonyítékait laboratóriumban nagyon nehéz mérni, így a tudományos konszenzus inkább a „nem” válasz felé hajlik. Ugyanakkor tapasztalati bizonyítékok tömege áll az „igen” válasz mellett.

Ha többet akarsz tudni az immunrendszer és általában a szervezet működésével kapcsolatban, kérd a Kezdőlap „Egészséges hosszú élet” blokkjában a videót, vagy jelentkezz a következő eseményre.

Megjelent: 819 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 03., hétfő 00:02
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Paradigmaváltás Spiritualitás »

Hozzászólások   

# Szabó Péterné 2022-10-03 17:08
Anno, imádtam a gyerekorvosunkat, aki azt mondta, nem baj a kicsi gyerekem némi földet is eszik a földről felszedett cseresznyével,- alakul az immunrendszere. Mai napig hálás vagyok neki.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-10-04 17:11
Én is mindig azt hallottam a gyerekorvostól, hogy nem kell sterilen tartani a gyereket, nem lesz semmi baja.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés