2022. szeptember 15., csütörtök 23:02

Ápol vagy mérgez?

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Abban a tudatban használjuk a kozmetikai termékeket, hogy a lehető legjobbat tesszük magunkkal.

Némely esetben nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Tudtad, hogy a kozmetikai ipar által előállított szerek nem minden esetben biztonságosak? Némely összetevő önmagában is aggályos, de több vegyület halmozottan, különösen káros lehet. Egyes vizsgálatok szerint a kozmetikai cikkekből: fogkrémekből, tusfürdőkből, testápolókból és arckrémekből akár évi 2-3 kilogramm káros anyag is bekerülhet testünkbe. Ez ijesztően nagy szám!

Mik azok a mérgező anyagok, amik a kozmetikumokban megtalálhatók?

Nézzük meg először, mi is a méreg?

Minden olyan anyag, ami káros a szervezetünkre. S ne gondoljuk, hogy csak a mesterségesen előállított anyagok lehetnek ilyenek. Vannak olyan természetes anyagok is, amik sok jóra használhatók, de kozmetikumokban semmi keresnivalójuk, hisz a bőrünknek ártanak. Hogy miért használják mégis? Talán mert olcsó, vagy, mert régebben nem is gondolták, hogy hosszú távon komoly gondokat okozhat, hogy felszívódik a szervezetben, ki tudja. Az tény, hogy sajnos ma is sok ilyen összetevőt rejtenek a kozmetikai flakonok. S itt álljunk meg egy szóra! Szó szerint a flakon is tartalmazhat mérgező anyagot, ami kioldódhat, s a termékkel együtt magunkra kenjük.

A leggyakrabban előforduló káros anyagok.

Alumínium származékok és vegyületek

Elsősorban izzadásgátlók összetevője, de megtalálhatók dezodorokban, napozó szerekben, babaápolási! szerekben, borotválkozás utáni készítményekben. Az alumínium eltömíti a pólusokat, így akadályozza az izzadást. Ami azért nagy gond, mert a szervezet az izzadással szabadul meg a méreganyagoktól, de ha nem izzadunk, a méreganyagok bent maradnak a szervezetünkben. Talán nem véletlen, hogy rohammértékben nő a nyirokmirigy és az emlőrák előfordulási aránya. Érdemes olyan készítményt használni, ami az izzadást nem akadályozza, csak a kellemetlen szagokat szünteti meg.

Szintetikus anionos tenzidek és mosó aktív anyagok

A legtöbbször előforduló ilyen anyag az SLS. Sajnos a befolyásolja a hormonháztartást, rákot, terméketlenséget, elhízást, depressziót, potenciazavarokat okozhat. Nagyon sok tömegtermékben megtalálható, s bizony, az ember azt hinné / én azt hittem/, hogy a babáknak készülő termékekben ilyen nem lehetséges, de sajnos igen.

Az ABS gyengíti az immunrendszert, bőrirritációt okozhat, s szintén befolyásolja a hormonháztartást

Ezeket a rövidítéseket találod az összetevők listáján: SLS, SDC, SLES, ALS, s ezek változatai

Triclosan

Mint tartósítószert, 2005-ben betiltották, kozmetikumokban mégis megtalálható a mai napig. Mérgező hatással lehet az endokrin mirigyekre.

Ásványi olaj származékok

Láthatatlan réteget képeznek a bőrön, ezzel megakadályozzák a bőr szabad „légzését” vízleadását. Vagyis akadályozzák a bőr anyagszeréjét, méregtelenítését, a kiválasztást. Elősegítik a mitesszerek, pattanások kialakulását. Erősítik a gyulladásra való hajlamot, illetve a gyulladásos bőrbetegségek kialakulását. Ilyen anyagok pl. a Petroleum, Paraffin, Vazelin.

Szintetikus illatanyagok

Ezek okozzák a legtöbb allergiás reakciót. A szintetikus parfümök napsugárzás hatására pigmentációt, bőrkárosodást okozhatnak. A legújabb kutatások szerint valószínűleg szerepük van a demenciális betegségek kialakulásában is

Szintetikus tartósítószerek

A napsugárzás hatására háromszorosára gyorsítják a bőr öregedését. Ezeknek a szereknek 90%.a káros hatású, egyesek rákkeltőek is lehetnek. Pl. Sodium Benzoát, Benzois acid, Butylparaben, Ethylparaben, stb.

Szintetikus színezékek

Ezeket úgy találod meg, hogy C.I., s mögötte egy számsor. Van köztük kevésbé veszélyes, de rákkeltő is.

Kémiai fényvédő vegyületek

Ez a legszebb, talán. A legtöbb ilyen szer rákkeltő hatású. Vagyis a fényvédőszereknek köszönhetjük nagyrészt a bőrrák egyre gyakoribb kialakulást. Annak ellenére, hogy önmagában nem az, UV sugárzás hatására rákkeltő anyaggá változik. Ilyen pl. MBC, OMC,HMS, OD-PABA, Oxybenzon.

Összességében, azokat a termékeket, amiket hosszú távon használunk, érdemes egyszer leellenőrizni. Rászánni az időt, és összetevőnként megnézni / a google a barátunk/, s megkeresni azt a terméket, ami csak, úgymond zöld besorolású összetevőket tartalmaz.

Ilyen, természetes, csak kímélő de hatékony összetevőjű arcápolóról szóló bemutató videót találhatsz a főoldal, A szépség neked is jár blokkjában.

Megjelent: 418 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. szeptember 15., csütörtök 23:48
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Táplálékkiegészítők Pénzügyi biztonság »

Hozzászólások   

# Szabó Péterné 2022-09-18 16:01
Na, eddig sem,- de ezt olvasva ezután eszembe se jutna "akármit" a bőrömre kenni!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-09-25 22:36
Én eddig sem használtam mérgezô termékeket, ezek után, hogy ennyit megtudtam róluk, egész biztosan nem fogok ilyet használni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés