2022. június 15., szerda 06:30

Fogyás: tények és tévhitek

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
Fogyás: tények és tévhitek Petr Kratochvil képe a publicdomainpictures.net oldalon

Kalóriadeficit! Azaz egyél kevesebbet, mozogj többet, és akkor lefogysz. Azt hiszem, ezt a tanácsot mindenki hallotta már, akin van pár kiló súlyfelesleg. Ez a fogyás csodareceptje.

Vagy mégsem? Bár matematikai szempontból ez a tétel igaz, a tanács mégsem válik be mindenkinek.

Az elhízásnak számtalan oka lehet, és ennek megfelelően a súlyfelesleg leadásának is más a módszere és a sebessége.

Az elhízásban szerepe lehet mentális problémáknak, a különféle hormonoknak, életkornak, egészségi állapotnak, a szedett gyógyszereknek, hogy csak néhányat említsek.

Az emésztőrendszer elégtelen működése

Talán a leggyakoribb ok az emésztőrendszer nem kielégítő működése. Az ennek következtében összegyűjtött plusz kilók leadása az egyik legnehezebb feladat. Az emésztőrendszer nem megfelelő működéséhez sem betegnek sem öregnek nem kell lenni. Elég hozzá a túl sok stressz, a túl sok munka, a túl kevés alvás, a rendszertelenül, kapkodva elfogyasztott, kétes minőségű étel és a túl kevés folyadékbevitel.

Rengeteg üres kalóriát viszünk be, miközben a szervezetünk gyakorlatilag éhezik, mert nem kapja meg a normális működéséhez szükséges tápanyagokat. Milyen érdekes, hogy az elhízottakra senki sem mondja, alultápláltak, pedig valójában túlnyomó többségük az.

Egy túlsúlyos ember nem csak azért erőtlen, enervált, állandóan fáradt, mert X kiló felesleg terheli a szerveit, hanem azért is, mert létfontosságú tápanyagok hiányoznak a szervezetéből.

Nem csoda, hogy ilyen állapotban nincs kedve sportolni, hanem a szabadidejében inkább aludna.

A természetes ízeket már rég elfelejtettük, legyen sós / édes / erős, a többit nem is érezzük. A készételek, különféle feldolgozott élelmiszerek rengeteg felesleges zsírt, cukrot és sót tartalmaznak. Nem ritkán ezzel fedik el a silány minőségű alapanyagok használatát.

A terített asztal öröme

Elfelejtettük élvezni az étkezést. Pedig a szépen terített asztal látványa, a kellemes hangulat, az étkezés utáni nyugalmi állapot ugyanúgy elengedhetetlen a tökéletes emésztéshez, mint a megfelelően elkészített minőségi étel, vagy a rendszeresség.

Életfunkcióinkat, belső szerveink működését az akaratunktól független vegetatív idegrendszer irányítja.

A vegetatív szabályozást a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer működése határozza meg. A két rendszer nem működik egyszerre, egyik mindig uralkodik a másikon.

A szimpatikus idegrendszer működése a vészhelyzeti működés. Minden energiát a túlélést támogató rendszerek kapnak: érzékszervek, izmok, szív, tüdő. Ugyanakkor az emésztőrendszer kevesebb energiát kap, működése lelassul és tökéletlenné válik.

A paraszimpatikus idegrendszer működése a nyugalmi működés. Amikor veszély nem fenyeget, nincs szükség vésztartalékok mozgósítására. Visszaáll a szervezet normális működése.

Az emésztőrendszer csak a nyugalmi időszakokban működik megfelelően. Ezért nem jó ötlet evés közben, közvetlenül evés előtt vagy után tv-t nézni.

Nem jó ötlet az étkezőasztalnál nevelni a gyereket, vagy felhozni kellemetlen, kínos, konfliktust rejtő témákat, mert a másiknak szó szerint elmegy az étvágya, hiszen stresszelve, veszélyben érzi magát.

Tudom, a legtöbbünk számára nem opció, hogy naponta háromszor nyugodt körülmények között minőségi ételeket fogyasszon. Ezért különféle trükköket vetünk be: gyógyteákat, fehérje shakeket, étrend kiegészítőket.

De mindaddig, amíg az alap problémát, az emésztőrendszer működésének helyreállítását meg nem oldjuk, ezek csak látszatmegoldások látszateredményekkel.

Kérd a videót a Kezdőlap "Tartós fogyás könnyedén" blokkjában, amelyben dr. Mészáros Gabriella holisztikus orvos arról beszél, hogyan tudod helyreállítani az emésztőrendszered működését még ideálisnak nem nevezhető körülmények között is. A következmény lesz, hogy visszanyerheted korábbi alakodat, és meg is tudod tartani.

 

 

Megjelent: 468 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 01:58
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-06-15 07:18
Bizony, ezt tapasztaltam. Semmi sem működik addig, míg ramaty állapotban van az emésztésünk. S az enyém nagyon abban volt..s bizony, jól jön egy kis segítség a rendbetételéhez!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-06-17 13:32
Ez így van. A legtöbbünk tapasztalja vagy tapasztalta már, ha az egészségünkkel baj van, akkor nem jó az emésztésünk sem. Ez a program hatalmas segítség, hogy jobbá tegyük az egészségünket, és az emésztésünket is!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-06-21 08:36
A fentiek szerint az enyém sincs teljesen rendben, köszönhetően a stresszes életmódomnak, ami az egyik fő oka annak, hogy lerakódnak a fölös centik. Több nyugalom, feltöltődés jót tenne, az biztos. De hála az égnek, hogy olyan egészségprogram van a kezemben, amivel ennek ellenére segíthetem az emésztésemet is!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-06-27 22:09
Igen, egy nagy tányér pörkölttel ugyan tele a hasam, de a sejtjeim éheznek. Egy pohár nyers zöldségturmixot sokkal többre értékel az emésztőrendszerem, és nem is hízlal. Valóban, ahány ember, annyi féle mód lehet a súlycsökkentésre,- de mindegyiknél alap az emésztőrendszer karbantartása.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek