2023. január 16., hétfő 22:23

Természetes energia

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Magyarországon egy év alatt 123 embert szállítottak túlzott energiaital-fogyasztás miatt kórházba, ami mindenképpen riasztó és figyelmeztető adat. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffein tartalmú italok fogyasztásához – vagyis különösen gyermekek, fiatalok esetében – a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

A legmegdöbbentőbb az, hogy a rosszullétről beszámolók 77 százaléka 18 év alatti fiatal volt, közöttük pedig 8-10 éves gyermekek is voltak. Két gyermeknek maradandó egészségkárosodása lett, ugyanis feltételezhető, hogy az energiaital-fogyasztás is szerepet játszott magas vérnyomásuk kialakulásában. Volt, aki napi három litert is megivott ezekből az italokból.

Az energiaitalokban sok koffein található, ami veszélyes.  Hosszú távon ártalmas lehet, elsősorban a szív- és érrendszerre. A koffein ugyanis emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. A túl sok koffeintől egész napra gyorsabb lesz a pulzus, ha naponta fogyasztja valaki ezeket a szereket, szinte soha nem térhet vissza a nyugalmi állapotba a szívfrekvencia. A folyamatos fogyasztással, szinte biztosra vehető, hogy  szív-, és érrendszeri problémák keletkeznek.

A koffein a hasi, zsigeri ereket összeszűkíti, az agy viszont több vért kap. A koffein ezáltal lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalin szintet és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. Mindezeken túl a koffein fokozza a szív- és veseműködést, vagyis vízhajtó hatású. Vesebetegeknek ezért csak kis mennyiség javasolt.

 Bár egy kávé adott mennyiségében több koffeint tartalmaz, mint az energiaital ugyanazon mennyiségben, mégis az energiaital a kávé koffein mennyiségének a többszörösét tartalmazza. Hogyan lehetséges ez? Egyszerűen, a mennyiséggel magyarázható. Míg egy presszókávé 0,5 dl, egy energiaital 3-5, sőt, akár 15 dl is lehet. Ez sem gyerekeknek, sem felnőtteknek nem olyan mennyiség, amelyet a szervezet jól tudna tolerálni.

Ezekben az italokban azonban nem csak koffein van. Tartalmazhat taurint, amely befolyásolja a szervezet anyagcseréjét és az energiaháztartását.  A fizikai erőnlétet fokozza azzal, hogy beviszi a cukrot a sejtekbe, és növeli a teljesítőképességet. Tartalmazhat ginzenget, ami, bár növényi eredetű, szintén élénkítő hatása van. Tartalmazhat guaranát, ami szintén élénkít, javítja memóriát, s önmagában is koffeint tartalmaz.

Vagyis ezek hatása összeadódik, ami sokkal túlmutat a megadott koffein izgató hatásán. Rendkívüli mértékben megterheli a szervezetet, felfokozza működését. Ezért aztán, amikor végre kiürül a szervezetből, óriási lesz a kontraszt, a delikvens átesik a ló túloldalára és úgy érzi, semmi ereje, energiája nincs, ezért aztán újra kívánja, újra kéri azt, amitől pörögni tud.  Ez pedig egyenes út az egyre romló egészséghez, s tulajdonképpen ördögi kör, amiből aztán nagyon nehéz kitörni. Bár az illető képes egész nap energikusan létezni, közben a szervezete kimerül.

Természetesen azért van megoldás. Bár az átállás valószínűleg nem könnyű, de létezik egy olyan készítmény, ami káros mellékhatások nélkül képes:

  • növelni a fizikai erőt
  • növelni az állóképességet
  • javítani a szellemi frissességet
  • csökkenteni a stresszt
  • jobb alvást biztosít
  • jobb általános közérzetet biztosít
  • frissen tart, energiával tölt fel

Ha szükséged van segítségre a mindennapok pörgésében, választ a teljesen természetes, egészségügyi kockázatoktól mentes, hosszú távon is szedhető megoldást!

A részletekért kérd a főoldal Fenntartható egészség blokkjában a videót!

Megjelent: 671 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. január 16., hétfő 22:31
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Szabó Péterné 2023-01-22 18:00
Én soha nem fogyasztottam, és örülök neki hogy a gyerekeim sem éltek vele.Már évekkel ezelőtt is szörnyű dolgokat lehett hallani, olvasni az energiaitalokról.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2023-01-23 13:21
Soha nem fogyasztottam. Nagyon sajnálom azokat a fiatalokat, és azokat az embereket akik ezzel élnek.
Sok embert hallottam már akik ezekkel tönkretették az egész életüket.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek