2022. október 23., vasárnap 20:51

Télen minden más

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Testi-lelki egyensúlyunk megőrzése egész évben fontos feladat. Különösen a nyár elmúltával, amikor vitaminkészletünk jócskán megcsappan. Friss zöldségből-gyümölcsből is kevesebbet eszünk, és a nap sem süt olyan intenzitással, mint nyáron. Szakértők szerint ilyenkor hormonális változások mennek végbe testünkben, amelyek hatással vannak alvás-ébrenlét ciklusunkra és a hangulatunkra is.

Télen minden más

Az emberi szervezet a természettel kölcsönhatásban lévő, összetett rendszer. Noha egy egészséges szervezet természetes módon felkészíti magát az évszakok változásaira - elsősorban az anyagcsere révén -, nem árt támogatni a megfelelő működését a kritikus időszakban is.

Anyagcserénket elsősorban az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás segítségével tudjuk kedvezően befolyásolni.

Télen azonban mintha minden megfordulna.

Ilyenkor jóval több energiára van szükségünk, mint nyáron, ezért hajlamosak vagyunk többet is enni. Ugyanakkor jóval kevesebbet mozgunk. Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy az őszi-téli időszakban nem férhetünk hozzá olyan könnyen az egészségesebb élelmiszerekhez, a friss gyümölcsölhöz, zöldségekhez.

Táplálkozásunk is téli üzemmódra vált

Azt a szervezetet, amely megfelelően táplált, kevésbé tudják a fertőzések legyűrni. Én úgy gondolom, a megfelelő tápláltsághoz szükséges a megfelelő táplálék, a kiegyensúlyozott, minden fontos összetevőt tartalmazó étel. Mindenképpen szükségünk van fehérjére, szénhidrátra, de még zsírra is. Nagyon fontos ezek aránya.

Tudjuk, hogy a mi éghajlatunk alatt évszakonként változó, hogy milyen legyen a táplálék összetétele.

Nálunk tavasszal, nyáron, ősszel több zöldséget, gyümölcsöt kell és lehet fogyasztani. Télen inkább a hús kerül előtérbe, és a zöldséget elsősorban a burgonya képviseli, illetve a savanyúság.

Igaz, hogy mostanság már sok zöldséget, gyümölcsöt lehet télen is kapni, amely importból származik. Sajnos ezeknek a tápanyagtartalma jelentősen elmarad a friss, helyben termelt társaikétól.

Természetesen még mindig jobb ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mint semmit. Hiszen a zöldségek és gyümölcsök nem csak a vitamintartalmuk miatt fontosak, hanem elsőrendű rost források is, ami szintén nélkülözhetetlen a bélflóra egészségéhez, így a jól működő immunrendszerhez is.

Érdemes visszatérni nagyanyáink konyhájához, az általuk használt alapanyagokhoz. A cékla, a sütőtök, a sárgarépa, a káposztafélék, a helyben termett alma és körte egészséges forrásai a szükséges tápanyagoknak.

Mindenképp érdemes az étrendbe beiktatni hüvelyeseket, gabonákat és olajos magvakat. Ezek a magas kalóriatartalmú, ugyanakkor tápanyagokban gazdag élelmiszerek segítenek fedezni a szervezet télen magasabb energiaigényét.

Sajnos már nem elég a megfelelő táplálkozás

Az igen erőteljesen fokozott mezőgazdasági termelés nagyban lecsökkentette a föld tápértékét a növények számára. Az alacsonyabb tápértékű földből alacsonyabb tápértékű zöldség, gyümölcs termelődik. Az állatok, illetve az emberek alacsonyabb tápértékű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, és az emberek a kevésbé jól táplált, illetve mesterséges tápanyagokkal táplált állatok húsát fogyasztják. Összességében azt mondhatjuk, hogy sem a mindenevő, sem az állítólag egészséges életmódot folytató vegetáriánusok sem járnak jól, és nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz.

Táplálékkiegészítők, vitaminok

Mindenkinek szüksége van segítségre, azaz táplálékkiegészítőkre.

Fontos, hogy ezeket ne az egészséges étkezés helyett, hanem mellette, kiegészítésképpen fogyasszuk. Ezekből igen széles körű kínálat áll rendelkezésünkre.

Különösen ajánlott a C-, és D-vitamint, folsavat, cinket, vasat tartalmazó termékek bevitele. E mellett a gyógynövény-alapú kiegészítők is hasznosak lehetnek.

Rendszeres mozgás

A megfelelő, rostokban és tápanyagban gazdag étrend mellett nagyon fontos a mozgás és a valódi pihenés is. Hetente legalább egyszer öltözzünk fel melegen, és induljunk sétára valamelyik közeli erdőbe, hegyre vagy vízpartra. Kiválóan átmozgatnak, és feltöltenek a téli sportok is, a síelés, a korcsolyázás. Az is segít, ha a busz és villamos helyett gyalog teszünk meg egy-két megállót, csak ezt rendszeresen tegyük. És az sem árt, ha lehetőleg a lépcsőzést választjuk a lifttel való közlekedés helyett. A stresszel nem sok mindent tudunk kezdeni a mai világban, ellenben sok pihenéssel, nyugtató alvással ellensúlyozhatjuk a környezeti ártalmakat.

Megjelent: 412 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 23., vasárnap 20:57
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Az élet 3 síkja Megvalósult álom »

Hozzászólások   

# Némethné Kocsis Veronika 2022-10-30 07:21
Így igaz, egy kis odafigyeléssel tehetünk magunkért és a jóllétünkért az őszi-téli hónapokban is - megelőzésként. Szükség van rá.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-10-30 19:19
Most elgondolkodtam. Azon, hogy gyerekként mennyivel másabb volt a nyári,- és a téli étrendünk. Nem tanulták hogy miért, használták a józan paraszti eszüket.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-11-01 14:57
Igen nekünk is tennük kell az egészségünkért. Visszaemlékszem gyerekkoromra mi sokkal egészségesebbek voltunk mint a mai gyerekek. Biztosan hozzájàrult az is, hogy a saját magunk által termett élelmiszert tettük el télire, ebbôl kifolyólag más ételeket fogasztottunk mint a nyári idôszakban.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek