2022. szeptember 14., szerda 00:10

Táplálékkiegészítők

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Szükség van-e táplálékkiegészítők szedésére?

Mire jók a táplálékkiegészítők?

Az elnevezésben is benne szerepel, mi a célja ezeknek a készítményeknek: pótolni, ami az étkezésünk során nem jut megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe.

Ide tartoznak a vitaminok, multivitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, immunerősítők, porc és csonterősítők, antioxidánsok, és még sok más.

A táplálékkiegészítők szedésével a cél, hogy pótoljuk azokat a tápanyagokat, amelyek segítik a szervezetünk működését.

Mire nem jók a táplálékkiegészítők?

A táplálékkiegészítők nem helyettesítik a megfelelő változatos étkezést.

A táplálékkiegészítőknek számos jótékony hatása van, de nem gyógyszerek, nem helyettesítik azokat.

Kinek érdemes táplálékkiegészítőt szednie?

A magánvéleményem az, hogy szinte mindenkinek. A hivatalos álláspont az, hogy aki kiegyensúlyozott, változatos, egészséges táplálkozást folytat, annak nincs szüksége táplálékkiegészítőre, mert az étkezése során minden szükséges tápanyaghoz hozzájut. Más kérdés, hogy szinte nagyítóval kell keresni azokat, akik valóban annyira tudatosan táplálkoznak, hogy tényleg mindent megadnak a szervezetüknek. És még akkor is fennáll a kérdés, hogy a bevitt tápanyagok vajon tudnak-e teljes mértékben hasznosulni?

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, nagyon gyakori, hogy valamilyen tápanyag hiányzik a szervezetből. Minél idősebb valaki, annál nagyobb figyelmet kell erre fordítania.

Külön érdemes kitérni azokra, akik valamilyen speciális étrendet folytatnak. Akik kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, szinte biztosan nem jutnak elegendő vitaminhoz, így azt érdemes táplálékkiegészítővel pótolni.

A vegetáriánus és vegán étrendet követőknek B12 vitamint mindenképpen szedniük kell, mert az kizárólag állati eredetű táplálékkal vihető be megfelelő mennyiségben. A vegánoknál gyakran vaspótlásra is szükség lehet, mert a növényekben lévő vas másképp, kisebb hatékonysággal szívódik fel, mint az állati eredetű élelmiszerekből.

Aki a szokásosnál nagyobb terhelésnek van kitéve akár fizikailag, akár szellemileg, annak bizonyos tápanyagokból nagyobb mennyiségre van szüksége. Nem biztos, hogy az étkezéssel ennek a nagyobb mennyiségnek a bevitele megoldható.

Aki épp beteg, vagy lábadozik, annak szintén szüksége lehet táplálékkiegészítőkre, hogy meggyorsítsa a gyógyulási folyamatot.

Az őszi-téli hónapokban a C-vitamin szedése mindenképp indokolt, hiszen kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk, ugyanakkor az időjárás, a különféle vírusok és baktériumok jobban megterhelik az immunrendszert.

Mire ügyeljünk, amikor táplálékkiegészítőt választunk?

Fontos, hogy csakis megbízható forrásból származó táplálékkiegészítőt vásároljunk.

Én előnyben részesítem a kombinált készítményeket, mert a legtöbb esetben többféle tápanyag egyidejű pótlására van szükség. A kombinált készítmények ezeket a hatóanyagokat a megfelelő mennyiségben tartalmazzák olyan módon, hogy az egyes hatóanyagok támogatják, erősítik egymás hatását. A kombinált készítmények másik előnye, hogy csak egyetlen kapszulát vagy tablettát kell bevenni, így kisebb a szervezet terhelése az úgynevezett vivőanyagokkal és kapszulákkal. Ráadásul olcsóbb is kombinált készítményeket használni, mint ha minden egyes hatóanyagért egy külön doboz készítményt kellene megvásárolni.

A másik vesszőparipám, hogy szeretek minél többet tudni az adott készítmény hatásmechanizmusáról, összetételéről. Érdemes tájékozódni, alaposan utánajárni a dolgoknak.

Kúra, vagy nem kúra?

Erre a kérdésre nincs egyen válasz. Attól függ, hogy milyen készítményről, milyen állapotról van szó.

A vegánok esetében a B12 és olykor a vas pótlása is folyamatosan szükséges, szó nincs kúráról.

De nyáron pl. C vagy D vitamint szedni a legtöbb esetben indokolatlan.

Vannak olyan készítmények, amelyeknek a szedése eleve csak korlátozott ideig, kúraszerűen javasolt. Ilyen pl. némely porcerősítő készítmény, vagy fogyást támogató szer.

Vannak olyan készítmények, amelyek a szervezet számára állandóan szükséges, más forrásból nem elérhető tápanyagokat tartalmaznak, ezeket érdemes folyamatosan szedni.

A táplálékkiegészítők ma már hozzátartoznak a mindennapokhoz. A későbbiekben alaposan megvizsgálunk néhány táplálékkiegészítő csoportot.

Ha érdekel a téma, kattints a lila gombra, kérd a blogértesítőt, hogy ne maradj le róla.

Megjelent: 405 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. szeptember 14., szerda 00:17
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Valóban ápolod a bőröd? Ápol vagy mérgez? »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-09-14 08:50
Én nem csak fontosnak tartom, de érzem is jótékony hatásukat!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-09-18 15:53
Sajna ma már köztudott,- sokat silányult az élelmiszereink tápanyagtartalma. Ha törődni akarok az egészségemmel, akkor igenis fontos a prevencióként bevitt minőségi étrendkiegészítő.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-09-25 22:33
Nagyon fontosnak tartom, mert törôdöm az egészségemmel, és élvezem hogy sokkal jobban érzem magam.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek