2022. október 08., szombat 21:42

Hogyan készítsd fel az immunrendszered a télre?

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Télen kevesebb a napfény, kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Miért van ennek jelentősége?

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk maradéktalanul el tudja látni a feladatait, szüksége van megfelelő mennyiségű tápanyagra:

  • vitaminokra
  • antioxidánsokra
  • ásványi anyagokra

A legfontosabb az A, C, D és E vitamin megfelelő mennyisége. Ők az alapvető fontosságú vitaminok az immunrendszer működése szempontjából. Természetesen a többit sem érdemes elhanyagolni, de most csak erről a néhányról lesz szó.

Hogyan juthatsz hozzá természetes módon is ezekhez a vitaminokhoz az őszi-téli hónapokban?

D vitamin

A D vitamin természetes forrása a napfény. Még a téli szűrt napfény hatására is képes a szervezet előállítani a D vitamint. Ha minden nap csak 15 – 20 percig napoztatod az arcod és a kezed, ez is elegendő lehet a minimális D vitamin szükséglet fedezéséhez. Fontos tudni, hogy a fényvédő krém megakadályozza a D vitamin termelődést.

Persze sokkal jobban teszed, ha ezt nem bízod kizárólag a téli napfényre, hanem az étrendedbe is beillesztesz olyan ételeket, amelyek természetes formában tartalmaznak D vitamint.

Mik lehetnek ezek?

  • Zsíros halhús,
  • halmáj-olaj,
  • tojássárgája,
  • sajt,
  • marhamáj.

A vitamin

Az A vitamint az élelmiszerekkel általában béta-karotin formában tudod bevinni. A szervezeted állít elő annyi A vitamint, amennyire szükség van.

Fogadjunk, hogy neked is a sárgarépa jutott elsőként eszedbe, mint béta-karotin forrás! Igazad van!

Ezen kívül minden sárga és narancssárga színű élelmiszer tartalmaz béta-karotint: narancs, grapefruit, sütőtök, kukorica, barack.

C vitamin

A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns. Az emberi szervezet sem előállítani, sem tárolni nem képes. Ezért fontos naponta gondoskodni a pótlásáról. A legjobb, ha ezt természetes formában friss zöldségekkel és gyümölcsökkel teszed. Ezek ugyanis tartalmaznak bioflavonoidokat is, amik még felturbózzák a C-vitamin hatását. A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőleg nyersen fogyaszd, hőkezelés hatására ugyanis a C-vitamin jelentős része lebomlik.

Jelentős mennyiségű C vitamint tartalmaznak a fermentált zöldségek is. Ezek közül legismertebb a savanyú káposzta. Persze a legjobb hatást akkor éred el, ha nyersen fogyasztod köretként vagy salátaként.

E vitamin

Az E vitamint az emberi szervezet szintén nem képes előállítani, viszont a működéséhez nélkülözhetetlen. Így mindenképpen az étrendeddel kell bevinned.

Mik a legfontosabb természetes E vitamin források?

  • olajos magvak: napraforgómag, mandula, dió, tökmag, mogyoró, lenmag;
  • növényi olajok: napraforgó-, olíva-, tökmag-, kukoricacsíra olaj;
  • gabonacsírák
  • lazac
  • belsőségek, elsősorban máj
  • tojás
  • brokkoli
  • avokádó

Ma már számos olyan élelmiszer kapható, amihez ezeket az alapvető fontosságú vitaminokat hozzáadják.

Ilyenek pl. a zöldség és gyümölcslevek, némely tejtermék és a növényi tejek, margarinok, növényi olajok.

Mivel ezek az élelmiszerek erősen feldolgozottak, én mindenképp azt javaslom, hogy válaszd inkább a természetes formákat.

Mit tehetsz még, hogy támogasd a szervezeted a téli hónapokban?

Fogyassz melegítő piros ételeket. Pl. paradicsom, kaliforniai vagy pritamin paprika. A csípős fűszerek szintén melegítő hatásúak.

A lila színű zöldségeknek magas az antioxidáns tartalma. Használj a főzéshez lilahagymát. Fogyassz lilakáposztát, céklát, padlizsánt. A lilakáposzta és a cékla nagyszerű saláta alapanyag, de készülhet belőle zöldségfasírt vagy akár párolva, akár sütve, köret is.

Fogyassz rendszeresen (lehetőleg minden nap) zöld színű zöldségeket: brokkolit, spenótót, zöldborsót, zöldbabot, zöld leveles zöldségeket.

Ezek színét a lutein és a klorofill adja. A lutein nem csak az immunrendszer működéséhez, de a látás épségéért is nélkülözhetetlen.

Egyszóval: télen is törekedj rá, hogy minél több szín szerepelejen az étlapodon, a tányérodon.

A színek jelentőségéről bővebben olvashatsz a „Kóstold meg a szivárványt!” című bejegyzésben.

Még a leggondosabban összeállított étrend mellett is szükséged lehet táplálékkiegészítőkre. Ugyanis minden szervezet más és más. Másképp tudja feldolgozni a bevitt tápanyagokat. Ráadásul az egyes élelmiszerekben a mennyiségekhez megadott értékek csak tájékoztató jellegűek. Nincs rá semmi garancia, hogy a valóságban a boltból hazavitt alma vagy brokkoli pontosan annyi vitamint tartalmaz, mint ami a nagykönyvben le van írva. Sok múlik ugyanis a termelés, a szállítás és a tárolás módján. Bizonyos vitaminok pedig a hosszú tárolás során lebomlanak. A szeptemberben és februárban elfogyasztott alma, sárgarépa, káposzta, nem csak élvezeti értékében, hanem tápanyag tartalmában is jelentősen eltérhet.

Milyen táplálékkiegészítőkkel tudod a legjobban támogatni a szervezeted? Jelentkezz a következő eseményre, és kapsz néhány támpontot ahhoz, hogyan válassz táplálékkiegészítőt, hogy a legjobban támogasd az immunrendszered.

Megjelent: 471 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. október 08., szombat 23:33
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Áldott állapot törvénye A szabadság üzlete »

Hozzászólások   

# Szegvári Katalin 2022-11-22 15:01
Ha visszagondolok a gyermekkoromra télen màs ételeket fogyasztottunk, mint nyáron.
A mai életünkben, szinte télen is minden megvásàrolható, így változatosan étkezhetünk. Fontos télen is a szines étkezés.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek