2022. augusztus 02., kedd 23:26

Menj szembe a tömeggel

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)
Menj szembe a tömeggel dreamlife2u

Gyakran hivatkozunk a józan észre, amikor a döntéseinket indokoljuk.

Mire is hivatkozunk ilyenkor?

A Wikipédia szerint: „A józan ész fogalma olyan hitet vagy világértelmezést ír le, amely a legtöbb ember számára értelmesnek látszik, és helyes ítéletalkotásról tanúskodik.

A hétköznapi, érzékszerveinkkel segítség nélkül felfogható életben a józan ész kifejezést a dolgokkal kapcsolatos véleményünkben használjuk, főleg abban az értelemben, hogy mi felel meg, és mi nem felel meg a józan észnek, vagy a józan ész kívánalmainak.

Így nem vall józan észre, ha valaki nem az emberi logika, gondolkodás, tradíció, elvárások stb. szabályai szerint cselekszik, mond valamit vagy lát, fog fel dolgokat. Természetesen ezért a józan ész szónak a használata az érvelésben abszolút ingoványos talajra visz, mert ebből a szempontból nagy a véleménykülönbség még nemzetek, országok, kultúrák és korszakok között is.”

A józan ész tehát a többség véleménye arról, hogy mi helyes, mi helytelen, mi kívánatos, mi követendő, és mi kerülendő, elítélendő. Mindezeket a korábbi tapasztalatok támasztják alá. Ez a vélemény időről időre változik.

Most válság közelít, vagy már itt is van.

Amikor az emberek veszélyben érzik az egzisztenciájukat, az első, és tulajdonképpen logikus lépés, hogy felülvizsgálják a kiadásaikat, és megnézik, mi az, ami elhagyható, ami nem kell a túléléshez, ami luxusnak számít.

Sajnos gyakran luxus kiadásnak minősülnek, és elsőként esnek áldozatul a takarékosságnak az egészségvédelemre, az önképzésre fordított összegek.

Pedig egy bizonytalan helyzetben, amikor megnövekszik a stressz, a testünk és a lelkünk is sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a normál esetben. Éppen ezért sokkal fontosabb lenne, hogy még jobban vigyázzunk mindkettőre.

Logikusnak tűnik a friss zöldségek és gyümölcsök helyett több tésztát és krumplit enni, mert az kevesebbe kerül. Hosszútávon azonban rendkívül kártékony. 

Logikusnak tűnik lemondani a masszázsról, a jógáról, az edzőteremről, a vitaminokról, a könyvekről, a tréningekről, mert „ezek nélkül is lehet élni”.

Valóban lehet. A túléléshez szigorúan véve ezek egyikére sincs szükség. De a minőségi élethez szükség van rájuk.

Én mindig éppen akkor kezdtem valami új dolgot tanulni, és persze csinálni is, amikor épp valamilyen krízis volt az életemben.

A 2000-es évek elején, amikor a vállalkozásomban komoly problémák jelentkeztek, csökkent a bevételünk, akkor kifizettem egy vállalkozói képzésért több mint 1 millió Ft-ot. Ez több volt, mint a havi bevételünk 1/3-ad része. Mindenki teljesen hülyének nézett, de a következő időszakban sokszorosan megtérült ez a befektetés.

A lényeg az utolsó szóban van: befektetés!

A jó minőségű élelmiszer, a vitamin, az edzés, a könyvek, a tréningek mind önmagadba történő befektetések. Befektetés, hogy jobb állapotba hozd magad, hogy munkaképes maradj, hogy nőjön az értéked a munkaerőpiacon, vagy épp stabilizáld, növekedési pályára állítsd a vállalkozásodat.

Hidd el, ismerem az összes józan érvet:

  • csak azt lehet beosztani, ami van
  • addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér
  • nagyon meg kell gondolni, mire költünk
  • spórolni, takarékoskodni kell

Ez mind igaz! Én sem vagyok híve az esztelen költekezésnek. Amikor a kiadásaid közt szelektálsz, mindig nézd meg, hogy az a pénz, amit elköltesz, a jövőben hasznot hoz neked, igen, vagy sem. Mert ha hasznot hoz, akkor az nem kiadás, hanem befektetés.

Amúgy szerintem érdemes lenne egy másik szemüveget, egy másik nézőpontot felvenni.

Ahelyett, hogy azt vizsgálod, hogyan tudnád a kiadásaidat csökkenteni, koncentrálj inkább arra, hogyan tudnád a bevételeidet megnövelni. Hidd el, ezen a szemüvegen keresztül egy új képesség, egy új tudás megszerzésére fordított összeg egészen logikusnak, a józan ész szerint is helyesnek látszik.

A józan ész szerinti helyes döntés ugyanis a körülmények megváltozásával szintén változik.

Emlékszel Vuk történetére? Arra a részre, amikor a búzában aludtak, és a kombájn hangjára ébredtek? Menekülni kellett, és Vuk rávette Karakot, hogy ne a félelmetes hang elől, hanem éppen a hang felé fussanak. Így menekültek meg, mert erre az emberek sem számítottak. A vadász a búzatábla ellenkező oldalán várta a rókákat.

Válságos időben gyakran az a legjobb döntés, ami ellentmond a józan észnek, a többség által követendő és követett mintának.

Minden válságnak vannak nyertesei. Vannak egészen kicsi nyertesei, akik egy új karriert, egy új vállalkozást tudnak indítani. Vannak olyan vállalkozások, akik növekedni tudnak, miközben a versenytársaik tönkremennek ugyanazon a piacon, ugyanolyan körülmények között.

Miért ne lehetnél te az egyik nyertese a jelenlegi helyzetnek?

Bob Proctor szerint: ha sikeres akarsz lenni, tedd azt, ami nem logikus.

Tedd azt, ami nem logikus! Kérd a kezdőlap „Megújuló jövedelem” blokkjában a videót, és nézd meg egy lehetséges módját, hogyan teremthetsz magadnak plusz bevételt.

Megjelent: 347 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. augusztus 02., kedd 23:39
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « TÉNÉ - első lépések Longevity - anyagi síkon »

Hozzászólások   

# Szabó Péterné 2022-08-08 15:44
Igen, ehhez a gondolkodáshoz nagyon új szemüveg használata kell. Nem ezt hoztuk otthonról, de sosem késő új szemüveget beszerezni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-08-09 15:14
Ez igaz. Nem hiába mondják, légy te a változás, amit látni akarsz a világban.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Kata 2022-08-22 07:47
Mindig kilógtam a sorból, amit nem szerettem, be akartam állni. Már jó ideje örülök, hogy kilógok, s igyekszem másként állni a dolgokhoz, mint a többség.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-09-27 09:00
Nagyon örülök, hogy erről írtál, mert erről beszélni kell, hogy egyre többen vegyék fel az a bizonyos új szemüveget, új nézőpontot! Ami eddig működött, az itt, ebben a helyzetben már nem lesz elég. Másra van szükség.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés