2022. június 09., csütörtök 22:17

A fiatalság titka

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)
A fiatalság titka Pixabay

Évezredek óta kutatja az emberiség a hosszú élet és a fiatalság titkát. Minden nyelven létezik legalább egy mese, ami generációról generációra örökítette az „élet vizének”, a „fiatalság forrásának”, vagy más csodatévő eszközöknek a legendáját.

Ezekben a történetekben mindig közös, hogy megszerezni a fiatalság titkát nehéz próbatételeken keresztül lehet, ezért sikerül csak keveseknek.

Az átlagembereken túl a kutatókat is izgatta és izgatja a mai napig az öregedés témája.

Ők már konkrét kérdéseket tesznek fel:

  • Miért van az, hogy egyes emberek tovább élnek, mint mások?
  • Miért van az, hogy egyes emberek idős korukban is egészségesek, energikusak, tevékenyek, míg mások betegek és szinte vagy teljesen tehetetlenek?
  • Miért van az, hogy egyes területeken sokkal tovább élnek az emberek, mint másutt?

Valószínűleg ezekre a kérdésekre neked is van saját válaszod. Szinte biztosra veszem, hogy ez a válasz hibás, vagy legalábbis nem teljes.

A legtöbben úgy gondolják, hogy az élethosszt és az egészségi állapotot alapvetően 2 dolog határozza meg: első helyen áll a genetika, második helyen pedig az egészségügyi ellátás színvonala és elérhetősége.

Kétségtelen, hogy az utóbbinak jelentős hatása van. Jórészt ennek köszönhető, hogy az 1900-tól napjainkig tartó időszakban pl. Magyarországon megduplázódott a születéskor várható élettartam.

A genetika viszont sokkal kisebb mértékben játszik szerepet abban, hogy meddig élünk, mint korábban gondolták.

A Calico Life Sciences nevű céget 2013-ban alapította a Google azért, hogy az öregedés ellenszereit kutassa.

Az ancestry.com a világ egyik legnagyobb családfakutató oldala. A Calico és az Ancestry közös projektjében több mint 54 millió nyilvánosan elérhető családfában 406 millió ember születési és halálozási adataihoz jutottak hozzá.

Ezt az óriási mintát több szempontból vizsgálták:

  • testvérek
  • házastársak
  • szülő-gyerek
  • más nem vérségi rokoni kapcsolatok (pl. sógorok – sógornők)

Kutatásaik eredményét 2018-ban publikálták.

Azt találták, hogy a házastársak várható élettartama sokkal közelebb állt egymáshoz, mint a testvéreké. Ez volt az első olyan jel, ami azt mutatta, a géneknél sokkal fontosabb szerepet játszik a közös környezet, az életkörülmények (vízminőség, írni-olvasni tudás, táplálkozási szokások stb.). Amit aztán a gyerekek szintén „megörökölnek” a génjeikkel együtt.

A kutatás végül arra jutott, hogy a gének összesen csak 7%-ban befolyásolják a várható élettartamot.

(Csak halkan kérdezem, hogy ha ez igaz, akkor vajon mennyire befolyásolják a gének az elhízást?)

Más kutatások, de a demográfiai adatok egyszerű statisztikai vizsgálata is igazolta, hogy mennyire fontosak az életkörülmények: tovább élnek pl. a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, valamint a magasabb jövedelműek.

Az összefüggés elég nyilvánvaló. A magasabb végzettség általában nagyobb tájékozottságot, magasabb jövedelmet jelent. A magasabb jövedelem pedig jobb életkörülményeket, jobb minőségű élelmiszert, gyakran színvonalasabb egészségügyi ellátást tesz elérhetővé.

A 2000-es évek elején a National Geographic támogatásával indult egy másik nagyon izgalmas kutatás. Dan Buettner vezetésével a Föld azon területeit térképezték fel, ahol a lakosságszámhoz képest a legtöbb 100 éven felüli ember él. Ezek a területek lettek a „kék zónák”.

Egy más alkalommal majd olvashatsz erről részletesebben, de most csak a mai témánk szempontjából fontos megállapításokat emelem ki.

A kék zónákban élők jellemzően alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, és a mi mércénk szerint kifejezetten szegénynek mondhatók. Többnyire maguk termelik meg az élelmüket. A stressz pedig szinte teljesen ismeretlen fogalom.

A kutatók az étkezésükkel, a mindennapi fizikai aktivitásukkal, kiegyensúlyozott, derűs életszemléletükkel, valamint kiváló szociális kapcsolataikkal magyarázzák az ott élők magas életkorát.

A kutatások igazolták: saját döntéseink, saját napi szokásaink sokkal nagyobb hatással vannak a várható élettartamunkra, időskorunk minőségére, mint korábban gondoltuk.

Most gondolj a bevezetőben említett mesékre és legendákra.

Ugyan ma sem ismerjük az örök fiatalság titkát, nem tudjuk megállítani vagy visszafordítani az öregedést. De egyre közelebb kerülünk annak megértéséhez:

  • hogyan tudunk szépen öregedni;
  • hogyan tudjuk megőrizni szellemi és fizikai teljesítőképességünket;
  • hogyan tudjuk támogatni a testünket, hogy életünk utolsó napjáig tökéletesen működjön.

És megint egyszer bebizonyosodik, hogy a meséknek és legendáknak igenis van valóság alapja: személyes erőfeszítések nélkül - amiket érezhetsz akár nehéz próbatételnek is - nem megy.

Ha többet szeretnél tudni, a mai rohanó világban hogyan tudod a lehető legegyszerűbb módon a lehető legjobbat megadni a testednek, kérd a Kezdőlap "Egészséges hosszú élet" blokkjában az erről szóló videót. 

Megjelent: 402 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 01:59
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-06-10 08:43
Én nem a fiatalodás miatt kezdtem el ezt a programot, hanem az egészségemet szerettem volna visszakapni!Ami sikerült, sikerül is, hisz mindig van a jónál is jobb, s ezért nagyon hálás vagyok!!Hogy végre újra gond nélkül tehetem a mindennapi feladatokat! Viszont látva az öt évvel ezelőtti képeimet, s figyelve a visszajelzésre, kiderült, hogy ezzel egyidőben sokkal fiatalabbnak is nézek kii! Számomra ez úgymond mellékhatás. De azt gondolom, ez egy nagyon szuper mellékhatás, pláne, hogy negatív meg nincs egyáltalán!!!S ugyanezt látom anyukámnál is. Sokkal energikusabb, lendületesebb így 75 évesen.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-06-10 15:23
Amire én rájöttem 40 évesen, hogy nem csak hogy a kezünkben van a hosszan fenntartható egészségünk és fiatalságunk programja, kulcsa, de ehhez az is hozzá tartozik, hogy ezért mielőbb tegyünk is, kezdjük el használni. Annál nagyobb rá az esély, hogy elkerüljük a tipikus, korral járó tüneteket, betegségeket. Szerintem nem elég csak bekapni néhány kapszulát, érdemes az egész testet és lelket együtt, akár alternatív, energetikai síkon is górcső alá vetetni - ez is az egészség fenntartásához és a betegségek megelőzéséhez tartozik.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-06-10 17:33
Sajnos érintett vagyok. Gyerekként elég sokat hallottam, hogy anyukámtól "örököltem" az ízületi gondjaimat. Kamaszként ez elég ijesztő volt, látni az anyukámon, hogy ez vár rám is?? Egyik műtét a másik után? Tehetetlenséget éreztem. Felnőttként tudatosult bennem, hogy ez nem így van! Ha másként állok dolgokhoz, másként gondolkodom, azzal bizony nagyon sokat tehetek az "öröklődés" megcáfolásáért, a saját egészségemért. Ez a program nagy segítségemre van ebben már több, mint 5 éve.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-06-17 13:18
Tulajdonképpen nem is a fiatalodás miatt kezdtem bele a programba, hanem az egészségem helyreállítása végett. Ez sikerült is, amiért nagyon hálás vagyok!
Elmúltak a fájdalmaim, újra tudok sétálni, az még plusz, hogy fiatalodtam is…ha visszanézem a régebbi fotóimat. Csak pozitív hatásokról tudok beszámolni, mivel negatívok nincsenek.
Lendületesebb és energikusabb vagyok mint a hasonló korú ismerőseim.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés