2021. április 21., szerda 16:27

Ételed az életed – 2. rész

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A nap első étkezése a reggeli. Abban majdnem mindenki egyetért, hogy a reggeli nagyon fontos, mert azzal alapozzuk meg a napot.

Hogyan állítsunk össze egy egészséges reggelit?

  • Vannak, akik azt mondják, a reggeli legyen nagyon tartalmas, reggel kellene bevinni a napi kalóriaszükségletünk közel felét.
  • Vannak, akik szerint reggel valami zsírosat kell enni, hogy beinduljon az epeműködés.
  • A fitnesz hívei szerint a reggelit lehetőleg müzliből, friss gyümölcsből,  és joghurtból kell összeállítani.
  • A paleo étrend hívei szerint reggel és délelőtt nyers zöldségeket és magvakat kell enni.
  • A testkontroll és a 90 napos szétválasztós diéta szabályai szerint délig csak gyümölcsöt.

Ajjaj! Egy egyszerű reggeli összeállítása is mennyi gonddal jár! 

Mindenki nagyon pontosan meg tudja indokolni a maga szabályait. Az egyes irányzatok követői szinte vallásos fanatizmussal védik a maguk, egymásnak ellentmondó igazát, amelyeknek többnyire semmilyen tudományos alapja nincs, vagy nagyon is vitatható kutatásokra hivatkoznak.

Kinek van igaza?

Véleményem szerint mindenkinek, és senkinek.

Mi az, amiben mindenkinek igaza van?

Az életmódunk, és azon belül az étkezésünk alapvetően meghatározza az egészségi állapotunkat. Az, hogy milyen mennyiségű és minőségű élelmiszert viszünk be a szervezetünkbe, alapvetően befolyásolni fogja a fizikai és szellemi állóképességünket, az immunrendszerünk állapotát. Az életmódunk, az étkezési szokásaink előre vetítik, lesz-e problémánk a súlyunkkal, és még azt is, milyen betegségek megjelenésére készülhetünk fel.

Az utóbbi néhány évtizedben többet változott az életmódunk, mint előtte évszázadokig. Az életünket meghatározó tényezők közül nagyon sokra nincs befolyásunk. Azt azonban, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, mennyit alszunk, milyen gondolatokat engedünk be az elménkbe, jórészt mi döntjük el.

Mi az, amiben senkinek nincs igaza?

Nem létezik mindenki számára egyformán alkalmazható egyen recept. Minden ember különböző. Különbözik az egészségi állapota, az anyagcseréje, az életmódja. Más a szükséglete egy férfinak, és más egy nőnek. Más a szükséglete egy gyereknek, más egy kamasznak, más egy ereje teljében lévő felnőttnek, és más egy idős embernek. Más szabályok szerint kell étkeznie egy egészséges embernek, megint másképp egy betegnek.

Mi lehet a megoldás?

Rövid válasz

Használd a józan eszedet, támaszkodj a tapasztalataidra!

Hosszabb válasz

A rengeteg irányzat és a hivatalos táplálkozástudomány is megegyezik néhány alapelvben. Íme a közös pontok:

  • étkezz változatosan, kerüld a szélsőségeket!
  • add meg a testednek a különböző tápanyagokat: fehérjéket, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat, stb.!
  • fogyassz minél kevésbé feldolgozott élelmiszert!
  • a főzéshez lehetőleg friss alapanyagokat használj!
  • fogyassz sok idény zöldséget és gyümölcsöt!
  • kerüld a gyorséttermeket!
  • ne fogyassz felesleges kalóriákat cukros üdítők és különféle nasik formájában!
  • legyen ritmusa az étkezéseknek!
  • ügyelj a mennyiségekre!

Ha úgy döntöttél. hogy egészségesebben szeretnél étkezni, akkor ezeknek az alapelveknek a mentén tudod összeállítani a számodra megfelelő étrendet.

A legtöbb étkezési tanácsadó egyetért abban is, hogy inkább teljes kiőrlésű lisztet használj, mint finomítottat. Szerintem ez egyéni ízlés kérdése. Sokan nem szeretik, vagy nem tudják megenni a teljes kiőrlésű lisztből készült dolgokat. A rostokat más forrásból is fedezheted.

Szükség van a szénhidrátokra a szervezet normális működéséhez.

A legtöbb élelmiszer tartalmaz szénhidrátot, nem csak a kenyér-tészta-cukor kombó.

Szükség van zsiradékra is, ha máshoz nem, hát a zsírban oldódó vitaminok feldolgozásához. De nem csak a húsból, szalonnából lehet ezt fedezni. A növények mindegyike tartalmaz olajat.

A fehérje szükségletet sem csak állati eredetű táplálékból lehet fedezni. Teljes értékű fehérje forrás pl. a lencse vagy a gomba.

Folytatás következik

Megjelent: 749 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. július 06., szerda 02:04
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2021-10-24 10:20
Jaj de jó tanácsok!! Nem szeretem a fanatikusokat, akik szerint csak az egyetlen út az igazi, az övék. Szerintem is sokkal fontosabb, hogy figyeljük magunkat, a szervezetünk jelzéseit. Ezek mutatják meg a számunkra igazat.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2021-11-05 09:49
Sose értettem, hogy miért jó az a szervezetnek, ha egyoldalúan étkezünk...az mitől egészséges? Az megint más, ha valaki bizonyos dolgokat nem kíván. Egyetértek, érdemes figyelnünk a testünk jelzéseire.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Borosné Nyeső Éva 2022-02-05 22:21
Igen, teljesen egyetértek abban, ki kell tapasztalni, kinek mi a jó. A szervezetünk jelez, ha valami nem jó neki. Viszont azt is vegyük észre, mi a jó. Leginkább ezt akkor tapasztaljuk, ha sokáig nincs negatív jelzés. Egyszerűen jól érezzük magunkat. Ne felejtsük el, az étel a legjobb orvosság. Tudni kell, mit mivel, mennyit, és hogyan együk.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés