2022. december 04., vasárnap 22:30

6 módszer a zsírégetésre és a testsúlyod megtartására

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

Amennyiben fogyókúráztál valaha, akkor pontosan tudod, hogy fogyni nem egyszerű.

De még ennél is nagyobb kihívás, hogy a kemény munkával megszerzett alakodat és súlyodat hosszútávon megőrizd.

Akár a fogyás a célod, akár a súlyod és formád hosszútávú megőrzése, a következő tippek mindenképpen hasznodra válnak.

Elöljáróban szögezzük le, hogy a fogyókúrák nem működnek.

Hogy miért?

  • Mert a kúra szó eleve egy időben behatárolt, általában rövid távú dolgot jelent, aminek a végén vissza lehet térni a korábbi szokásokhoz. És ahogy az lenni szokott, a korábbi szokások gyorsan semmivé teszik az elért eredményeket, visszaállítják a korábbi állapotot.
  • Mert általában olyan mértékű megszorításokat tartalmaz, ami hosszútávon nem fenntartható. Sem pszichésen, hiszen nem büntetheted egy életen át magad, sem biológiailag, mert nem vonhatsz meg magadtól véglegesen bizonyos tápanyagcsoportot az egészséged károsítása nélkül.

Mi a megoldás?

Életmód váltás.

A súlycsökkentés folyamatában csakis olyan dolgokat tegyél, amiket nem érzel büntetésnek, amiket élvezel. Enélkül ugyanis nem lesz életmód váltás.

Ehhez adnak segítséget a következő tippek.

1.) Kardió és erősítő edzés

A kardió és az erősítő edzés kéz a kézben jár a zsírégetésben és az eredmények megőrzésében.

A kardió kalóriák elégetésével zsírt éget. Az erősítő edzés zsírt éget és izomtömeget növel. A súlyzós edzés során nyert izmok több kalóriaégetést tesznek lehetővé, mint bármely más szövet a testben. Az erősítő edzés és a kardió gyakorlatok kiegészítik egymást a zsírégetés érdekében.

Kardió gyakorlatok lehetnek a nem kívánt zsírok eltávolítására: gyaloglás, evezés, futás, úszás, túrázás és kerékpározás. Párosíthatod a kardió edzést súlyemeléssel vagy saját testsúlyos gyakorlatokkal.

Célszerű ehhez legalább az elején szakember, személyi edző segítségét kérni, és fontos ügyelni a fokozatos terhelésre.

2.) Étrend

Bár vannak olyan élelmiszerek, amelyek támogatják a súlycsökkentést, a zsírégetést, de számos olyan élelmiszer is létezik, amelyek megnehezítik vagy egyenesen lehetetlenné teszik azt.

Néhány irányelv, ami segíthet a választásban.

Minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer, annál biztosabb lehetsz benne, hogy támogatni fog téged a kívánt súly és alak elérésében vagy megtartásában.

Minél inkább fogyasztásra kész egy élelmiszer, annál biztosabb lehetsz benne, hogy a súlycsökkentés 3 fő ellenségéből legalább egyet, de leginkább mind a hármat tartalmazza.

Mi a 3 fő ellenség?

  • hozzáadott cukor
  • hozzáadott zsír / olaj
  • só, tartósítószerek, adalékok

Miért érdemes ezeket kerülni?

A hozzáadott cukor és zsír rengeteg kalóriát tartalmaz anélkül, hogy az elfogyasztásával bármilyen hasznos tápanyagot is megadnánk a szervezetünknek.

A só megköti a vizet, a különféle tartósítók és adalékok pedig gyakorlatilag méreganyagok a szervezeted számára. Ennek hosszútávon komoly egészségi kockázata van, de a súlyunk szempontjából sem túl előnyös plusz kilókat is jelent.

Az élelmiszereinkben természetes módon előforduló szénhidrátokra és zsírokra nagy szüksége van a szervezetnek az egészséges működéshez. Pl. a gyümölcsökben lévő cukrokra, vagy akár a húsokban, halakban, akár az olajos magvakban lévő zsírokra.

A rossz hír az, hogy ha tartósan karcsú, fitt alakot szeretnél, akkor búcsút kell intened a készételeknek, és magadnak kell elkészíteni az ételeidet a lehető legkevésbé feldolgozott alapanyagokból.

Hogy kinek melyik konkrét étrend felel meg, az egyénenként nagyon eltérő. Érdemes kikérni szakember tanácsát az első időben.

3.) Megfelelő folyadékfogyasztás

Amellett, hogy a megfelelő ételeket fogyasztod, ügyelj a folyadékbevitelre. A folyadékbevitel alatt elsősorban vízivást és gyógyteák fogyasztását értem. Az utóbbiakat lehetőleg természetes formájukban, édesítés nélkül. Ha mégis szükségét érzed, hogy édesítsd, használj inkább mézet, mint bármi mást. Igaz, hogy a kalóriatartalma nagyjából a cukoréval egyezik meg, és többszöröse a mesterséges édesítők vagy pl. a stevia kalória tartalmának, de ezekkel ellentétben számos biológiailag hasznos hatóanyagot is tartalmaz. Így a méz a legegészségesebb édesítőszer.

Hogy mennyi folyadékot fogyassz?

Természetesen, ahogy az étrendre, erre sincs mindenkinél egyformán alkalmazható szabály. A folyadékszükségletet befolyásolja az életkor, az egészségi állapot, az időjárás, a fizikai terhelés, a várandósság és szoptatás, de még az is, hogy milyen ételeket fogyasztottál. A magasabb rost tartalmú ételek több folyadékot kívánnak.

Jó irányelv a testsúly kilogrammonként 0,5 dl / nap. Ez egy 60 kilós ember esetében napi 3 litert jelent.

A víz ivása segít a méreganyagok kiürítésében a szervezetből, és a rostok felszívódását segíti, ami támogatja az emésztőrendszert a méreganyagok és salakanyagok eltávolításában.

4.) Egyél lassan és kisebb adagokat

Egyél lassan, és alaposan rágd meg az ételt!

Az alapos rágás azért is fontos, mert az emésztés a szájban, a nyállal kezdődik, az alaposan megrágott ételt könnyebben tudja a szervezeted megemészteni, a benne lévő tápanyagok így nagyobb mértékben hasznosulnak. Másrészt, ha lassan eszel, akkor az agyadnak van ideje érzékelni és jelezni, hogy már nem vagy éhes, így abbahagyhatod az evést.

A kapkodva elfogyasztott, félig megrágott étel a későbbiekben számos egészségügyi probléma forrása is lehet.

Cseréld le a tányérodat kisebbre!

A kisebb tányéron a kevesebb étel optikailag többnek tűnik, így az agyad azt érzékeli, hogy bőséges adag ételt fogyasztottál el.

Ezzel az apró trükkel megelőzheted a túlevést. A túlevés rövid távon általában kellemetlen közérzetet, feszülést, puffadást, fáradtságot, kajakómát eredményez. Hosszútávon viszont jó néhány plusz kilóért is felelős.

Csak akkor egyél, amikor éhes vagy (de nem farkaséhes), és csak addig egyél, amíg már nem vagy éhes, de még nem laktál teljesen jól!

Ne használd az étkezést stresszoldásra, vigasznak vagy jutalmazásnak! Ezek olyan káros mintákat alakítanak ki, amelyek nem csak a túlsúlynak, hanem tartós önértékelési zavarnak is megágyaznak.

5.) Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

Az alvás életünk minden területén nélkülözhetetlen. Szükségünk van rá, hogy megadjuk a testünknek a szükséges pihenést. Alvás közben a test regenerálódik, feltöltődik energiával, hogy másnap maximális teljesítményre legyen képes.

Az ajánlott alvásmennyiség személyenként változik, és számos tényezőtől függ. Ez egy ingyenes és egyszerű eszköz, amelyhez mindenki hozzáférhet, és amely segít a zsírégetésben is. Átlagosan körülbelül 50 kalóriát égetünk el óránként alvás közben. Ha az éjszakai 8 órát számoljuk, ez nagyjából heti 2800 kalóriát jelenthet, a személyes alapanyagcsere-folyamatától függően.

6.) Támogasd a szervezeted étrendkiegészítőkkel

Néha a súlycsökkentő programok küzdelmesek lehetnek. Különösen, ha úgy érzed, az erőfeszítéseid hiábavalóak, mert nem éred el a várt eredményt.

Ilyenkor jól jön olyan étrend kiegészítők használata, amelyek támogatják a szervezetedet a gyorsabb súlycsökkentésben.

Az általunk használt étrend kiegészítő

  • szabadalmaztatott formulájának köszönhetően regenerálja a sejteket;
  • blokkolja a táplálékkal bevitt szénhidrátok és zsírok felszívódását;
  • elősegíti a szervezetben lévő zsírok égetését;
  • fokozza az anyagcserét;
  • méregtelenít;
  • növeli a test energiaszintjét.

A részletekért kérd a videót a kezdőlap „Tartós fogyás könnyedén” blokkjában.

Megjelent: 550 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. december 04., vasárnap 22:42
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Te döntesz! Rendhagyó karácsony »

Hozzászólások   

# Némethné Kocsis Veronika 2022-12-05 09:08
Azért "sok" mindenre oda kell figyelni az egyensúlyunk elérésére, úgy érzem. Ha egyensúlyban vagyunk, akkor a súlyunk is ideális - szerintem. Nálam az alvással elégett kalóriám csak heti kb. 2050 - sajnos. És valóban számít. A másik gyenge pontom a délutáni nasi, mint pótcselekvés. De legalább tisztában vagyok ezekkel, min akarok változtatni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2023-01-06 17:46
Nagyon hasznos tanácsok, köszönöm szépen!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2023-01-23 12:53
Köszönöm a hasznos tanácsokat!
Igyekszem a magamévá tenni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek