2022. november 22., kedd 17:20

7 tipp, hogy maradj egészséges télen

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Advent, karácsony, szilveszter. Nagyon hangulatos időszaka az évnek, amely általában sok összejövetellel és ünnepléssel jár. De a tömeg növeli a vírusfertőzések kockázatát is. A következő tippek segítenek, hogy egészséges maradj.

1. Megfelelő mennyiségű minőségi alvás

Az alvásigénye mindenkinek más. Fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit, és add meg neki a szükséges pihenést.

Alvás közben a test feltöltődik, regenerálódik. Az immunrendszer is megkapja a szükséges támogatást az idegen kórokozók elleni küzdelemhez.

Fontos, hogy a lefekvés időpontja lehetőleg éjfél előtt legyen. Alváshoz alacsonyabb hőmérséklet is elegendő, mint a nappali tevékenységekhez. Ha teheted, vedd lejjebb a fűtést. Szellőztess ki lefekvés előtt. Ne hagyj bekapcsolva lehetőleg semmilyen fényforrást, és semmi esetre se tedd a fejed mellé a telefonodat.

Bármilyen későn vacsorázol, az utolsó étkezés és a lefekvés között teljen el legalább 2,5 – 3 óra.

Az alvásod akkor lesz nyugodt, ha lefekvés előtt egy órával már nem nézel tv-t, nem olvasol sem híreket, sem közösségi médiát.

Lazulj el, készítsd fel a tested a pihenésre. Olvass, hallgass zenét, meditálj, beszélgess a pároddal.

2. Minden nap tölts valamennyi időt a szabadban

Ahogy egyre rövidülnek a nappalok és egyre kevesebb a napsütés, a mentális és fizikai egészség szempontjából elengedhetetlen, hogy továbbra is tartózkodj napi 10-30 percet a friss levegőn.

A szervezet D-vitamint termel, amikor a napfény éri a bőrt. A D-vitamin támogatja a szervezetet azáltal, hogy segít megtartani a kalciumot és a foszfort, amelyek kritikusak a csontépítéshez. Csökkentheti a gyulladást és növeli a fertőzések elleni védekezést is. Úgy gondolják, hogy a D-vitaminnak még más fontos szerepe lehet a szervezetben, mivel számos szervnek és szövetnek van D-vitamin receptora. Az influenza és a megfázás között is összefüggés van, amikor is a legtöbb embernél a D-vitamin szintje általában elmarad a kívánatostól.

A napsütés, a friss levegő és a D-vitamin szintén támogatja a mentális egészséget. A napon töltött idővel elkerülhető a szezonális depresszió és szorongás.

3. Egyél szezonális terméket

A gyümölcsök és zöldségek nemcsak tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de laktatóak és sokoldalúak is.

Télen is találsz a piacokon friss zöldségeket és gyümölcsöket.

  • sütőtök
  • cékla
  • Körte
  • Almák
  • Áfonya
  • Édesburgonya
  • kelbimbó és más káposztafélék
  • Mandarin

Télen az étkezéssel bevitt energiamennyiség jelentős részét arra használja a szervezet, hogy fenntartsa az állandó testhőmérsékletet. Ezért fontos, hogy rendszeresen, lehetőleg minden nap fogyassz melegítő ételeket: gabonákat és olajos magvakat.

4. Fogyassz elegendő folyadékot

Még a hűvösebb hónapokban is, amikor nem érzed magad annyira szomjasnak, fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ez lehetőleg tiszta víz, koffeinmentes tea, gyógytea legyen.

A vízivás segít a szervezetből kiüríteni a méreganyagokat és megelőzni a betegségeket

A napi vízmennyiség meghatározásakor számos dolgot figyelembe kell venni. Az aktivitási szintek/életmód, az életkor, a testsúly, a nem, az ételek típusai és a nap folyamán elfogyasztott egyéb italok mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy mennyi vizet kell inni egy nap.

Vannak olyan online applikációk, amelyek segítenek meghatározni, neked személy szerint mennyi vizet kell innod, és még figyelmeztet is időről időre, hogy meg ne feledkezz róla.

5. Szánj egy kis időt magadra

A nyüzsgő ünnepi szezon közeledtével a feladatok egyre sokasodhatnak. Komoly kihívást jelenthet, hogy egyensúlyban tartsd a munkát, a családot, az ünnepi készülődést. Gyakran az ünnepi készülődés időszaka a legfeszültebb időszak sokak életében, hiszen egybeesik az évvégi hajrával a munkahelyeken. Megszaporodnak a társasági események is. Ezek mind nagyon megterhelők mentálisan.

Tölts egyedül egy kis időt, hogy fel tudd tölteni a szellemi akkumulátoraidat.  Akár olvasol, meditálsz, vagy csak nézel egy műsort egyedül, békében és csendben, tegyél valamit, ami ellazít, és lehetővé teszi az elméd feltöltődését. Néha ez azzal járhat, hogy bizonyos dolgokra nemet kell mondanod, de a tested és az elméd értékelni fogja, hogy törődsz vele.

6. Rendszeresen moss kezet

Azt hiszem, ezt a tanácsot többet hallottuk az elmúlt 2 évben, mint korábban egész életünkben. Banálisnak tűnik, de a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A napközbeni rendszeres kézmosás nemcsak csökkenti a kórokozók terjedését, hanem megóvhat az esetleges megbetegedésektől is. Moss kezet étkezés előtt és után, főzés vagy ételkészítés előtt, vásárlás után és a mosdó használata után. És valahányszor hazaérsz pl. bevásárlásból vagy munkából. A tömegközlekedési eszközök és a bevásárlókocsik fogantyúja nem épp steril helyek.

Normál esetben nincs szükség antibakteriális szappanra, de ha felüti a fejét a környéken valamilyen helyi járvány, akkor ennek használatát is érdemes megfontolni. A kezek elülső és hátsó részét legalább 20 másodpercig dörzsöld meleg vízzel, majd teljesen szárítsd meg a kezed. A kézfertőtlenítő használata segíthet, ha nincs mód kezet mosni, de nem tesz túl jót a bőrödnek. Inkább moss kezet meleg szappanos vízzel.

7. Támogasd extrán az immunrendszered

Az étrend-kiegészítők és vitaminok hozzáadása egyszerű, de hatékony módja az immunrendszer támogatásának.

Olyan táplálékkiegészítőt érdemes szedni, ami magas C-vitamin tartalma mellett további támogatást is ad az immunrendszernek.

Számos készítményt találsz a piacon.

Mi egy olyan készítményt használunk, amely nem csak vitaminokkal, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, hanem egyedülálló módon megnöveli a védekezésben résztvevő immunsejtek számát is. Mindezt klinikai tesztekkel igazolt módon. Elősegíti a gyorsabb immunválaszt az immunsejtek fejlődésének és aktivitásának serkentésével

Kérd a videót a Kezdőlap „Egészséges hosszú élet” blokkjában, és ismerkedj meg vele!

Megjelent: 582 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. november 22., kedd 17:29
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567
További cikkek ebben a kategóriában: « Ami igazán szabaddá tesz Biohacking »

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-11-23 07:26
Én pár hete minden este meditálok alvás előtt. Na jó, a meditációba is rendszeresen belealszom, :lol:! Ezt a készítményt, amiről beszélsz, pedig ki nem hagynám a napomból! Sőt! Pluszban is van itthon mindig, mert a legjobb segítség, ha valaki lebetegedne!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-11-25 20:51
Köszönöm :)
Az esti meditációba én is szinte mindig belealszom.
Nekem is van itthon tartalék mindig. Jól jött már néhányszor.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-12-04 18:33
Szerencsére a céklát, sütőtököt a zöldségek mellé magunk termeljük, tavaszig általában kitart.Biztosítéknak ki nem hagynám a többfunkciós immunerősítőnket. A családban már bizonyított párszor.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-12-04 22:58
Köszönöm.
Én a céklát imádom, a sütőtökkel mostanában kezdek barátkozni.
Sajnos kertem nincs, de cserébe van megbízható termelő a piacon, akitől be tudom szerezni.
Az immunerősítő pedig alapfelszereltség.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-12-05 13:05
Köszönöm Márt!
Én már gyerekkoromban hozzászoktam ahhoz, hogy télen másképp étkezzünk.
Az itt felsorolt összes, gyümölcsöt, sütőtököt, kelkáposztát, káposztát...egyszóval ezeket
mind fogyasztjuk, még táplálékkiegészítőkkel turbózva.
Meditálni napközben szoktam, de akkor is előfordul, hogy belealszom egy kicsit.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek