2022. december 06., kedd 21:56

Rendhagyó karácsony

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Emlékszem az első karácsonyomra a párommal.

Gergő már a pocakomban növekedett. A kis szobában a tanyán egy picike fa. Díszünk semmi. A boltból kértem egy kartondobozt, ami piros színű volt. Azt felcsíkoztam és háromszögeket hajtottam belőlük, ezek lettek az egyik típusú díszek. Vettem egy-egy ív csillogó piros és arany csomagolópapírt, s kis gyufásdobozokat, meg törökmogyorót csomagolgattam beléjük, ezek adták a csillogást a fán. Égősor nem volt. Nem tudom, milyen ajándékokat tudtam venni, de arra emlékszem, hogy nagy barna csomagolópapírba csomagoltam mindent. Nem is tudom, létezik-e még?! S igyekeztem a csomagolási módot „cifrázni”. Erre futotta.

Aztán minden évben vettem egy csomag valamilyen díszt, és hajtogattam szalagból rengeteg csillagot. Még 22 év múlva is volt a fán a kezdeti mogyoróból, s a csillagok sem hiányozhattak, pedig már minden méretű gömb, girland is került rá. S ragaszkodtam a piros-arany összeállításhoz, mert belegondolni is rossz volt, hogy ha mindent egyszerre lecserélnék, jaj, az milyen sokba kerülne. Miközben láttam, hogy mások minden évben más színű karácsonyfát csinálnak. / persze titokban vágytam rá/

Ez jellemezte a karácsony összes részletét is. Mindig valami spórolós trükköt találtam ki hol erre, hol arra. Volt, hogy hónapokig éjszakába nyúlóan horgoltam, s egy-egy saját készítésű terítő volt az ajándékom. Máskor sálakat kötöttem a gyerekeimnek is. / s volt, hogy még hordták is!/

Az étel is inkább ötletes volt, mint drága. A saját gyerekeimnek összegyűjtöttem a családtól a rájuk szánt pénzt, s inkább egy-egy nagyobb, minőségibb játékot vettem, minthogy mindenki ideállítson valamivel, ami belefért a keretbe. Így gyűlt a legó, és nőtt a traktorpark. Később már ők költötték magukra a pénzt.

Az elmúlt pár évben végre nem csak a pénzt, a spórolást, a trükközést kellett előtérbe helyeznem. Megvehettem a kedvenc ételekhez az alapanyagokat, s minden évben valami nagyobb beszerzést kikiáltottunk a család karácsonyi ajándékának. Persze a gyerekek külön-külön is kaptak. Sőt!  Tavaly, a megszokott, 1,5 méteres kis fácska helyett, 2,5 méteres fa került a nappaliba, ami nem hullajtja a levelét. S most figyelj! Teljesen új garnitúra díszt vettem rá! Lila-ezüstöt. Mindent! Csodás érzés volt! Mégsem volt igazán más a karácsony, mert nem ezeken múlik.

Ami nem változott: nem értem, nem, és nem, hogy az emberek miért költik túl magukat az év ezen ünnepén! Minden évben láttam és nem értettem, miért kell a fekete pénteken egymás lábát taposva, hitelre megvenni a még nagyobb tévékészüléket. Nem értem, miért kell ezt az ünnepet olyanra csinálni, amilyet nem engedhet meg magának az ember?! Miért hajszolják magukat több éves eladósodásba, még, ha havi pár ezer forint is ez az összeg, csak azért, hogy ne maradjanak le a szomszédtól, hogy az ő gyerekük is megkapja, amit Pistike? / akinek jóval tehetősebbek a szülei/

Nem értem, mert az elmúlt 25 évben a mi karácsonyunk mindig igazi karácsony volt, akármilyen szűkösen éltünk. A karácsony varázsa nem a pénztől függ. Igen, ha megtehetem, megteszem.  De ha nem, abból főzök, ami van, és kész.

S vajon mi van most? Az emberek egy része nem hajlandó észrevenni a változás szelét, hogy talán fel kéne hagyni az oktalan költekezéssel, mert a végén nem fogja tudni fizetni. Más része viszont már nagyon is érzi, hogy visszább kell venni, mert nem tehet mást. Megint mások úgy gondolják, ha már ekkora a baj, legalább a karácsony legyen ugyanolyan.  De mi is lehet a megoldás ebben a helyzetben?

Mi lenne, ha ezt a karácsonyt rendhagyóvá tennéd? Ha nem a kiadás rovatba könyvelnéd a karácsonyra szánt összeget, hanem a befektetésbe? Ha ezt az összeget arra fordítanád, hogy elindítasz egy új típusú vállalkozást, amivel bevételt termelsz minden hónapban? Szemben az áruhitelekkel, amik ugye csak viszik a pénzt?

Hiszen, mint láthattad, a karácsonyt bármilyen csekély összegből is ünneppé lehet tenni, nem a pénz a fokmérő. Viszont a most meghozott jó döntés, a pici befektetés és a munka az elkövetkező karácsonyokat gazdagabbá is tudja tenni. A mi karácsonyi ajándékunk az, hogy segítünk neked ebben, ha meghozod ezt a döntést!

Kérd a főoldal megújuló jövedelem blokkjában a tájékoztató videót!

Legyen ez a karácsony rendhagyó!

Megjelent: 401 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. december 06., kedd 22:02
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Szabó Péterné 2023-01-06 18:00
Sajnos, sokaknak még számítanak a külsőségek. Nálunk attól van ünnep, hogy együtt vagyunk mind! Ajándék is csak a gyerekeknek jár már jó ideje.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2023-01-23 13:01
Nálunk soha nem a külsôségek számítottak. Mindig az volt a fô szempont, bármilyen messzire voltunk egymástól, de a karácsonyt mindig együtt töltötte a család. Nem a méregdràga ajàndékok számítottak, hanem a szeretet.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek