2022. november 14., hétfő 10:18

Új gondolkodásmód, új eredmények

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Amikor olyan embereket kérdeznek, akik úgymond álmaik életét élik, és olyanokat, akik inkább rémálmaik életét, a legfontosabb különbség a két csoport között, hogyan gondolkodnak.

A gondolkodásmódod, az, hogy mit gondolsz a világról, benne a te szerepedről, lehetőségeidről meghatároz mindent.

Szinte már közhely, hogy változtasd meg a gondolkodásod és megváltozik az életed.

Persze mondani könnyebb, mint valóban megtenni.

Egész életünk a fejlődésről szól. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy önmagunk lehető legtökéletesebb változatává váljunk. Ennek a folyamatnak pedig jó esetben soha nincsen vége, egész életen át tartó utazás.

Újabb és újabb képességeket, vagyis erősségeket kialakító kreatív lények vagyunk, akik képesek életük irányítására és pozitív irányban történő befolyásolására.

A folyamat spontán módon is lezajlik, hiszen ez teszi lehetővé, hogy alkalmazkodjunk a folyamatosan változó körülményekhez.

A hangsúly mégis a tudatosságon van. Ha tudatosan kezdünk saját magunk fejlesztésén dolgozni, sokkal rövidebb idő alatt érhetünk el látványos eredményeket.

Ma nagy népszerűségnek örvend a személyiségfejlesztő, vagy másnéven önsegítő irodalom.

Tömegek vesznek részt rövidebb vagy hosszabb szemináriumokon, előadásokon. Megbecsülni sem lehet a témában az interneten ingyenesen elérhető blogok, videók számát.

Mégis, mintha az egész nem működne.

Az emberek nincsenek jobb állapotban, mint néhány évtizede, amikor az önfejlesztés még nem volt ekkora sláger. Sőt! Egyenesen rosszabb állapotban vannak, egyre nő a pszichés problémákkal küzdők száma.

Mi lehet ennek az oka?

Természetesen nem vállalkozhatok egy részletes és szakszerű elemzésre, csakis az én laikus nézőpontomat tudom megmutatni.

Túl sok inger

Az egyik ok az, hogy túl sok inger ér mindannyiunkat naponta. Olyan mennyiségű információ, inger zúdul ránk, aminek a feldolgozására egész egyszerűen képtelenek vagyunk. Az elménk, a lelkünk ébren töltött időnk szinte 100 százalékában terhelés alatt áll.

És bár képtelenek vagyunk a rengeteg ingert feldolgozni, mégis egyre többet és többet akarunk belőle. Folyamatosan szól a háttérben a rádió, a tv, a különféle online csatornák: zenék, podcastek, tréning videók, hangoskönyvek.

Elfeledkeztünk a csend erejéről és hasznáról.

Nem adunk magunknak elég időt

Nem adunk magunknak elég időt, hogy megéljük, feldolgozzuk az érzelmeinket. Sem az örömöt, sem a fájdalmat, sem a traumáinkat. Nem fekszünk ki egy megfázást, egy influenzát, lerövidítjük a lábadozás időszakát, mert menni kell, tenni kell.

Ennek következményei hosszútávon katasztrofálisak. Elég csak szétnézni az orvosi rendelőkben vagy az utcákon.

Nem a megfelelő helyen keressük a segítséget

Az önfejlesztés klassz dolog és rendkívül hasznos is. De nem minden problémára megoldás.

Az önfejlesztés nem segít az évtizedes elfojtásokon, nem segít a traumák feldolgozásában.

Ezekben a helyzetekben szakember segítségére van szükség, nem 1-2 könyv elolvasására vagy néhány szemináriumra.

Illúziókban ringatjuk magunkat

Sokan úgy gondolják, hogy elolvastak néhány könyvet, részt vettek néhány szemináriumon, feliratkoztak ingyenes vagy fizetős hírlevelekre, csatlakoztak különféle önfejlesztő csoportokhoz Facebookon, és ezzel mindent megtettek, hogy az életük mostantól megváltozzon.

A könyvek, a szemináriumi jegyzetek felkerülnek a polcra vagy elsüllyednek egy fiók mélyén. Az e-maileket egyre ritkábban olvassák, a csoportokba néha-néha méznek be.

És természetesen nem változik semmi.

Ezért megveszik a következő könyvet, a következő szemináriumot, tréninget, előadást. Megnézik a következő videót, követni kezdenek egy újabb tanítót, mert majd az hozza el a változást.

De mindez csak az első lépés. Hogy úgy mondjam, a változás lehetőségének a tervrajza.

De ha a tanultakat nem teszed a mindennapi rutinod részévé, semmit sem ér. Nyugodtan mondhatjuk, hogy elfecsérelt idő, feleslegesen kidobott pénz.

Hogyan tovább?

Ha úgy érzed, megrekedtél, van olyan helyzet, amivel nem tudsz megbirkózni, első lépésben nézz szét a könyvespolcodon, a hírleveleid és a Facebook csoporttagságok között.

Válaszd ki azt, aki a legközelebb áll hozzád, és kezdd el megvalósítani az életedben, amit ő tanít.

Minden mást pedig iktass ki az életedből. Iratkozz le a hírlevelekről, lépj ki a csoportokból.

Készíts magadnak egy tanulási tervet, azaz különíts el időt, lehetőleg minden nap, arra, hogy foglalkozz az önfejlesztéssel.

A tanultakat azonnal ültesd be a gyakorlatba. Csak akkor haladj tovább, amikor egy valamit már készségszinten, szinte automatikusan tudsz megtenni.

A kevesebb ebben az esetben is több.

Ne akarj egyszerre mindenen változtatni.

Az életünk jó részét korábban rögzült automata programok irányítják. Ezeket csak fokozatosan lehet átírni.

Válassz mentort!

A jó mentor évekkel tudja lerövidíteni neked az álmaid életéhez vezető utat.

Megjelent: 371 alkalommal
×

Blog értesítések

Kérd a heti blogértesítőt, hogy biztosan ne maradj le a téged érdeklő bejegyzésekről.

Hetente egyszer, szombat reggel küldünk egy rövid összefoglalót a heti új blogbejegyzésekről. Így könnyen ki tudod választani a téged érdeklő témát, és a reggeli első kávéd kortyolgatása közben már el is olvashatod.

A kitöltés előtt olvasd el az adatkezelési tájékoztatót!

+36 12 1234567

Hozzászólások   

# Tóth Katalin 2022-11-15 19:11
Könnyen belecsúszok abba a hibába, hogy még ezt is, meg az is érdekel, meg amazt is....bár ma már igyekszem ésszel csinálni, s a kiválasztott mentorokat követni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-12-04 23:00
Ezzel én is így vagyok Kata.
Aztán egyszer csak elérem a telítettségi pontot, és hátat fordítok egy időre az egésznek.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Péterné 2022-11-20 18:13
Szelektálni fontos,- és még fontosabb feladatok között, számomra hatalmas nehézséget okozott mindig. Persze így az idővel is mindig hadban álltam. De már tisztulni látszik....
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-12-04 23:03
Óh, a tennivalók szelektálása is jó kihívás.
De egyszer csak rájön az ember, hogy nem dől össze a világ, ha más végez el valamit. Sőt, legtöbbször észre sem lehet venni, ha egyáltalán senki sem végez el valamit.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Némethné Kocsis Veronika 2022-11-21 13:46
Egyetértek veled. Magamon is tapasztalom, végigjártam ezt az utat, hogy sok mindenkit követtem, hallgattam, olvastam. Mára már leszűkítettem, nem terhelem a fejem pluszban. És a legfontosabb, hogy valóban tenni is kell magunkért, nem csak olvasni, hallgatni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-12-04 23:05
Köszönöm Veronika.
Ez is a tanulási folyamat része, azt hiszem.
Szelektálni is meg kell tanulni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szegvári Katalin 2022-12-04 10:32
Egyetértek veled. Számomra nehézséget okozott, hogy szelektáljak, mert mindent tudni szerettem volna. Azonban rájöttem, hogy ez így nem működik. Mára már leszűkítettem, hogy az időmet is jobban kihasználjam.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
# Szabó Márta 2022-12-04 23:07
A legérdekesebb, hogy akár szakmai dolgokról, akár gondolkodásmódról, akár személyiségfejlesztésről van szó, minden tanító ugyanazt mondja, csak más nézőpontból.
Ezért érdemes kiválasztani azt, akivel a leginkább azonosulni tud az ember.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Elérhetőségek